sobota, 11. decembra 2010

Mäsovo - zeleninové lasagne

   aach lasagne, lasagne ... aj vypasený kocúrisko Garfield ich miluje. A keby len Garfield :)), aj keď musím uznať, že tento chlpáčik sposobil u nás, že moje malé boli neskutočne zvedavé ako chutia a odvtedy sa u nás trvale usídlili v jedálničku . Táto verzia lasagní je v spojení s jemnou zeleninou, /bez  bešamelu/, tj.  trošku odľahčené a myslím, že sú i ohromne rýchlo pripravené.

Prísady:
* 14 ks plátov lasagní
* 500g mleté mäso /zmes hovädzieho a bravčového/
* 1 cibuľa
* 5 strukov cesnaku
* 200g kyslá smotana
* 2 x 400g-vé konzervy lúpaných rajčín
* 250g tvrdý syr /aidam, gouda .. a pod/
* 3 stredne veľké mrkvy
* 1 kaleráb
* 2 maličké sušené chilli papričky /alternatíva - chilli omáčka/
* 1PL polohrubá múka
* soľ, vegeta, tymian, bazalka

1. zeleninu očistíme :)
2. na troške oleja speníme nadrobno nakrájanú cibuľu
3. pridáme mäso a poopekáme, podlejeme  caa 150ml vody a podusíme pod pokrievkou do polomäkka
4. pridáme k nemu nastrúhanú mrkvu a kaleráb /na tom hrubšom strúhadle/ a pretlačíme cesnak ... opäť podusíme
5. vyklopíme lúpané rajčiny z konzervy, rozmrvíme chilli papričky, ochutíme dostatočne bylinkami a osolíme a ovegetíme - podľa chuti, bylinkami rozhodne nešetríme. Ja som tu použila asi 5-6ML bazalky a 2 ML tymianu, podlejeme 100-150ml vody ......... necháme chvíľu prevrieť pod pokrievkou
6. potom poprášime po povrchu polohrubú múku, premiešame - ktorá nám to trošku zahustí a odstavíme /nemusíte sa báť - polohrubá múka hrudky neurobí/
7. necháme asi 5 min. odpočívať a vmiešame kyslú smotanu a omáčka je hotová
8. na dno pekáča /vymazaného maslom a vysypaného strúhankou, priemer 20x35 cm// rozložíme  prvú vrstvu lasagní. Mne v tomto pekáčiku vychádza presne 3 1/2 pláta
9. na lasagne rozotrieme 1/4 mäsovo-zeleninovej omáčky a posypeme časťou nastrúhaného syra, urobíme tak spolu 4 vrstvy
10. pripravené necháme asi 20 min odpočívať, potom zakryjeme alobalom a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme  40min, potom alobal odokryjeme a dopečieme bez alobalu pri tej istej teplote ešte asi 15-20 min, kým syr na povrchu nie je zlatožltý
11. a hotovo :) - ... krájame samozrejme aspoň sčasti vychladnuté, aby pláty držali tvar. Prajem dobrú chuť :)

8 komentárov:

  1. máš pravdu Laurik, sú naozaj mňam:) a ja som dnes nimi dcéram brušká pomastila - strašne ich majú radi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Práve dnes som chcela kúpiť lazagne, ale boli vypredané, už asi po 3x, takže keď ich konečne dostanem kúpiť, túto odľahčenú verziu vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja sa nimi vždy zásobujem ako škrečok, ako na ne natrafím :), lebo lasagne jednoducho milujeme, zatiaľ všetky verzie, čo som robila sa u nás stretli s úspechom - tak dúfam, že bude chutiť Kinguš, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ooooooooooooooooch vsetko super si popridávala Matka a ja som takáaa hladnáa.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vďaka Slávinka, ja som bola takmer celý posledný týždeň tuším strčená v kuchyni, stále bolo treba niečo - už včera som mala toho vážne dosť, večer som už odpadávala od únavy, hlavne tie medovníky mi dali zabrať - strašné množstvo :DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Martinka,lasgne boli perfektné,moje tretie,prvé som robila mexické podľa tvojho receptu,potom šunkovo syrové a teraz tieto,obľúbili sme si ich,zakotvia v našom jedalničku

    OdpovedaťOdstrániť
  7. waau super Martulík, ďakujem Ti krásne za skvelú správičku. Som rada, že lasagne patria už tiež k Vašemu jedálničku. paaaa

    OdpovedaťOdstrániť