sobota, 30. októbra 2010

Nestuhlo Vám salko pri skaramelizovaní ?

-  takže toto považujem momentálne za objav Ameriky. Prečo ? - každý z nás to pozná - varíte salko poctivo 3 hodiny v plechovke, necháte vychladnúť a aké je Vaše prekvapenie, keď otvoríte konzervu a to salko je tekutééé!!!!!!! . No jednoducho - vtedy mám chuť to niekam švihnúť od jedu do koša, keby mi nebolo ľúto vynaloženého času, peňazí a materiálu samozrejme. A to nehovorím, že som kupovala naše - Tatra, takže žiadne z Lidla.  Takže podelím sa s Vami o jednu fintu, pri ktorej si už vobec nemusíte lámať hlavu čo s tým, keď  salko po karamelizácii nestuhne :) A nebola by som sa to nikdy dozvedela, keby tento týždeň pre moje malé nepečiem  príšerky na Hallowen party a chcela som karamelovú plnku - čo čert nechcel, salko tekuté ....

Prísady na salkovú plnu : - každá poznáte
* 1 konzerva skaramelizovaného salka varená vo vodnom kúpeli 3 hodiny
* 250g masla 

- po vychladnutí salka vymiešame s maslom /zásada rovnakej teploty/ a mali by sme dostať jeden z najúžasnejších krémov na svete : ) - teda aspoň u nás karamelomaniakov je to práve tento. Ale keďže moje salko bolo tekuté, tak aj moj krém vyzeral po vymiešaní s maslom takto:
- krém som vrazila od jedu do chladničky a v zúfalstve vyrobila rýchlu čokoládovú  náplň do cukroviniek. V práci som sa posťažovala, čo sa mi stalo a kolegyňa mi poradila - vraj stačí pridať do tejto masy normálny klasický stužovač šľahačky, spolu to vyšlahať a krém by mal stuhnúť.  /jej to zasa poradila dcérka, ktorá chodí na hotelovú školu, kde to používajú vraj staré cukrárky, keď im nestuhne práve tento krém :))) - takže rozprava je aj o tom ako kura učí sliepku :)/ Ešte jednu vec by som podotkla - kolegyňa nevedela či treba použiť jeden alebo dva stužovače. Ja som dala iba jeden - stačilo. Ale ak by ten krém bol príliš riedky, je možné asi použiť i dva.
Povedala som si - hop, alebo trop ... za pokus to stojí a stužovač som tam nasypala do studeného krému, ktorý som vytiahla z chladničky  /tak ma napadlo, že neviem ako to bude fungovať pri práve vyšľahanom kréme izbovej teploty, ale na tomto hotovom zachladenom to fungovalo úplne super - takže ak vidíte, že salko je tekuté, vyšľahajte ho s maslom, dajte do chladničky a nechajte radšej poriadne zachladiť, ako som urobila i ja a až po riadnom zachladení vyšľahajte so stužovačom/
vyšľahala normálnym metličkovým šľahačom a čuduj sa svete, juchúúúúúú - na svete bol dokonalý krém :) 
a ja dúfam, že týmto príspevkom mnohým žienkam pomožem, aby neprišli o nervy ako ja takmer :)) a týmto sposobom si dopomohli ku šťastiu ..... a ja som potom z neho mohla urobiť tieto perníkové karamelové rezy