sobota 30. októbra 2010

Nestuhlo Vám salko pri skaramelizovaní ?

-  takže toto považujem momentálne za objav Ameriky. Prečo ? - každý z nás to pozná - varíte salko poctivo 3 hodiny v plechovke, necháte vychladnúť a aké je Vaše prekvapenie, keď otvoríte konzervu a to salko je tekutééé!!!!!!! . No jednoducho - vtedy mám chuť to niekam švihnúť od jedu do koša, keby mi nebolo ľúto vynaloženého času, peňazí a materiálu samozrejme. A to nehovorím, že som kupovala naše - Tatra, takže žiadne z Lidla.  Takže podelím sa s Vami o jednu fintu, pri ktorej si už vobec nemusíte lámať hlavu čo s tým, keď  salko po karamelizácii nestuhne :) A nebola by som sa to nikdy dozvedela, keby tento týždeň pre moje malé nepečiem  príšerky na Hallowen party a chcela som karamelovú plnku - čo čert nechcel, salko tekuté ....

Prísady na salkovú plnu : - každá poznáte
* 1 konzerva skaramelizovaného salka varená vo vodnom kúpeli 3 hodiny
* 250g masla 

- po vychladnutí salka vymiešame s maslom /zásada rovnakej teploty/ a mali by sme dostať jeden z najúžasnejších krémov na svete : ) - teda aspoň u nás karamelomaniakov je to práve tento. Ale keďže moje salko bolo tekuté, tak aj moj krém vyzeral po vymiešaní s maslom takto:
- krém som vrazila od jedu do chladničky a v zúfalstve vyrobila rýchlu čokoládovú  náplň do cukroviniek. V práci som sa posťažovala, čo sa mi stalo a kolegyňa mi poradila - vraj stačí pridať do tejto masy normálny klasický stužovač šľahačky, spolu to vyšlahať a krém by mal stuhnúť.  /jej to zasa poradila dcérka, ktorá chodí na hotelovú školu, kde to používajú vraj staré cukrárky, keď im nestuhne práve tento krém :))) - takže rozprava je aj o tom ako kura učí sliepku :)/ Ešte jednu vec by som podotkla - kolegyňa nevedela či treba použiť jeden alebo dva stužovače. Ja som dala iba jeden - stačilo. Ale ak by ten krém bol príliš riedky, je možné asi použiť i dva.
Povedala som si - hop, alebo trop ... za pokus to stojí a stužovač som tam nasypala do studeného krému, ktorý som vytiahla z chladničky  /tak ma napadlo, že neviem ako to bude fungovať pri práve vyšľahanom kréme izbovej teploty, ale na tomto hotovom zachladenom to fungovalo úplne super - takže ak vidíte, že salko je tekuté, vyšľahajte ho s maslom, dajte do chladničky a nechajte radšej poriadne zachladiť, ako som urobila i ja a až po riadnom zachladení vyšľahajte so stužovačom/
vyšľahala normálnym metličkovým šľahačom a čuduj sa svete, juchúúúúúú - na svete bol dokonalý krém :) 
a ja dúfam, že týmto príspevkom mnohým žienkam pomožem, aby neprišli o nervy ako ja takmer :)) a týmto sposobom si dopomohli ku šťastiu ..... a ja som potom z neho mohla urobiť tieto perníkové karamelové rezy

11 komentárov:

  1. uz som toto komentovala aj na MMB,Matka díky,je to fakt dobrá rada do budúcna

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Slávka, mne to normálne zachránilo situáciu, takže dúfam - hádam aj niekomu ďalšiemu tým pomožem.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý den, dnes jsem narazila na Váš blog, vypadá dobře, takže ho dávám do záložek...:-)
    Co se týče krému, znám ho už dlouho a je to můj nejoblíbenější krém. Musím říct, že mi zatím salko vždy ztuhlo, a to i to z Lidlu. A dokonce ho většinou vařím i méně než tři hodiny...je to hold věda, to salko...:-) ale kdyby mi někdy neztuhlo...už mě to i napadlo, a jediné řešení mi přišlo na mysl: sníst ho jen tak lžičkou...:-) takže kdyby náhodou...díky za radu, ztužovač by mě asi nenapadl. Lucie Ufa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobrá rada nad zlato.Prostě super vychytávka.Krásné dny,Laura

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Lucka: - Veľmi pekne ďakujem, teší ma, že sa blog páči, tak hádam i do budúcna zostane dobrou inšpiráciou. Čo sa toho salka týka - no mala som vyslovenú smolu :(, jednoducho sa stane a ja som nevedela čo s tým ... ako jasne, moj manžel by to riešil ako ste písali - lyžicou:)))), ale tak - aby mu náááhodou nebolo zle :) - je ozaj dobrý ten stužovač :)) paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Laura: - Vďaka Lauri, si tiež myslím, že v tomto prípade sa to potvrdzuje a mne sa to vtedy zišlo ako soľ, lebo som musela urýchlene vyrábať iný krém a tento zo zúfalstva dala do chladničky. Takže i ja nabudúce budem vedieť a už ma nebude trápiť, či mi to salko stuhne, alebo nie :)) paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Maťka úplne geniálne, už pár krát sa mi to stalo, že bolo salko riedke bola som nešťastná, ale už nebudem vďaka tebe.Ďakujem pa pa.Lívia B.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Niet za čo Livika, no nie je to síce moj nápad, ale rozhodne sa oplatilo s ním podeliť, lebo ja som vždy s obavami to salko otvárala či bude stuhnuté, alebo riedke - mne tá rada tiež veľmi pomohla. paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Martinka, obľúbila som si Vaše recepty na Mimibazáre, o to mám väčšiu radosť, že som objavila Váš blog. Ste úžasná, zbožňujem Vaše recepty, rady do kuchyne. Ďakujem Yvetta

    OdpovedaťOdstrániť
  10. milujem Váš blog, už minulí rok som robila podla neho vanilkové rožky, teraz sa pridali aj medovníčky a buriz.gulky a kurát robím salkové oriešky a krem nezhustol.-/ manžel mi šiel po smetafix..tak sa teda začínam modlit aby to fungovalo..

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tak dakujem za to, ze som toto nasla a ze ste to napisali. Idem robi prvykrat so salkom ,tak sa obavam prave nestuhnutia. Toto mi ale ulahci od obav a mozem veselo vyvarat vianocne kolaciky :)

    OdpovedaťOdstrániť