pondelok 18. októbra 2010

Celozrnný závin s makovo - jablkovou plnkou

   - týmto úžasným závinom som sa nechala inšpirovať od Janíčka  / recept tu  / a bol určený čisto pre môjho manžela - ktorý veľmi trpí tým, že u nás sa makové koláčiky moc nepečú.  Ja mak nemôžem, lebo mi nie je z neho moc dobre a  do dcérok ho okrem makových rezancov a podobných kreácií  nedostanem tiež. Takže, ako som ho upiekla - aj si ho sám celý zjedol :)), ja som samozrejme aspoň to cestíčko ochutnala, aby som vedela, čo som vlastne upiekla, lebo bez toho to nejde.  

   Veľa ľudí má v sebe zafixované, že čo je celozrnné - tak to na 100% nie je chutné. / to inak nechápem ako k takému predsudku  prišli ??!!/  Dokonca som sa stretla s ľuďmi,  čo povedia, že čooože? - celozrnné pečivo ? - to ako môžete - my iba to biele. V tom prípade končím debatu na tému varenie a vidím, že nemá zmysel niekoho presviedčať, pretože mi to
1. odoberie úplne energiu
2. aj tak si z toho ten dotyčný nič nezoberie 
3. aj keby som mu dala ochutnať niečo celozrnné - vo svojom presvedčení bude tvrdiť o svoju pravdu i keby mu to chutilo ....
- takže som to prestala riešiť, môj manžel si pochvaľoval aké dobré som mu upiekla a ostatní nepojedači celozrnnej múky ma už netrápia :)

      Zo závinu som chcela urobiť závin exkluzívny - čo sa týka aj jeho vzhľadu ... veď teda, nech si ho manžel  užije. Možno to nebol až taký dobrý nápad robiť vrkočový vzor, ale jednoducho on to má také rád ...
- po upečení fakt ledva vydržal, keby vychladne ..:))) ... podľa mňa by bolo lepšie nechať ho v tom pôvodnom závinovom tvare, ale manžel bol očarený ako vyzerá :DDD  vraj:-"  to je ON, taký správny domáci, žiadny ako tie dokonalé tvary z obchodu " Aj som ho chcela odfotiť až keď bude aspoň poprášený cukrom / lepšie to bude vyzerať/ - nedovolil, ...podľa neho bol bezchybný :))
..... a tak si ho zjedol - sám ako vojak v poli.  Teda s malinkou výnimkou mojej malej ochutnávky cesta /ktoré ešte rozhodne použijem na kadečo, lebo sa mi veľmi páčila jeho konzistencia a chuť/.  Receptík môžem len a len odporučiť .

Voňavé kuracie stehná s bylinkami

    Moja mamina má vždy už v piatok vymyslené, čo bude v nedeľu variť /aj to uvarí .../ . Ja som mala z toho vždy večnú dilemu ako si to všetko dokáže naplánovať, pretože ja keď si i niečo naplánujem - obyčajne málokedy dodržím, pretože ma buď prejde chuť, alebo si na mňa niečo vymyslia moje malé.
     Takže som sa v nedeľu ráno zobudila a jedno čo som na 100% vedela, že niečo urobím z kuracích stehien /i krídelok - tie boli na želania/, pretože som ich mala vytiahnuté z mrazničky. Inak som mala v hlave prázdno - ničovaté nič ..... A pritom som mala dostatok času na rozmýšľanie - veď ja už straším po byte od 6.00 hod :)) .. Ďalšia vec bola, že dcéry mali u nás i kamarátku, ktorá u nás spala  -  takže som musela vymyslieť niečo, aby aj jej chutilo.
    Od môjho prebudenia prešli 4 hod  /tj. bolo už 10 hodííín!!/ a ja som stále chodila iba ako taký zombie bez inšpirácie. Schmatla moju prvú kuchársku knihu /Slovenská kuchyňa - tá kniha je inak fantastická, pretože sa dá z nej variť a to je dôležité. Vždy po nej siahnem, keď mi to nemyslí  tak ako treba:) /, ktorú som dostala od manžela ako darček pred sobášom .... /asi sa chcel ňou poistiť, aby netrpel hladom :)))/  a vyňúrala tento recept - takže Vám ho podávam s mojimi malinkatými úpravami  a môžem iba povedať, že výber bol viac než dobrý - ešte, že som v tú nedeľu ráno vôbec dokázala čítať :)))