nedeľa, 26. februára 2012

Nekysnuté rožteky

 ... v kuchyni strašne absentujem,  iba po nej  ozaj veľmi letmo preletím. A keď chcem konečne niečo zverejniť na blog - tak zasa dcéry, že mamííí, zasa ??, - tj. vyhodím ich od PC :DDD
    Tak sa stalo i dnes. A ja,  po ich odprataní od počítača, konečne sadám k novému receptu / z maminho starého zošita :)/, ...Ako-inak ... rýchlovka :)


Suroviny:

* 400g hladká múka
* 70g práškový cukor
* 160g tuk /používam heru/
* 1 vanilkový cukor
* 150g kyslá smotana
* štipka soli
* 1 vajce
* 1 ML prášok do pečiva
* nastrúhaná kôra z 1 citróna
- okrem toho na náplň :- slivkový lekvár, orechy, mak, tvaroh .... na čo máte chuť....


Postup:
1. všetky suroviny spolu ručne vymiesime
2. vypracované cesto odložíme na hodinku do chladničky /zatiaľ si vyložíme nohy a podobne....., prípadne sa môžete venovať inej milej činnosti :)
3. vychladené cesto si rozdelíme na polovice a a každú časť na tenko rozvaľkáme
4. nakrájame na štvorce, naplníme lekvárom, prípadne inou náplňou a zrolujeme do rožteka, nezabudnite okraje riadne pritlačiť, aby si náplň pri pečení nerobila čo chce
 5. hotové rožteky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie
 6. a upečieme pri teplote 200 stupňov, pečenie trvá asi 10 min
7. horúce upečené rožteky po upečení  posypeme práškovým cukrom... a máme hotovo :)

13 komentárov:

  1. Juj Martinka, toto to je moje, takéto ja môžem, som zvedavá ako vyjdu z ´mojej múky, dám vedieť

    OdpovedaťOdstrániť
  2. dúfam, že sa Ivka vydaria :), držím palčeky

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Taketo rozky pekavala moja babka a pamatam, ze boli uzasne. Najviac som milovala s orechovou naplnou. Matka, je skvele, ze si pridala taky super receptus. Ja milujem taketo nase slovenske klasicke recepty.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kraaaasne, niet nad domacu klasiku, kam sa hrabu vsetky tie cheese-cake, cookies a podobne novoty, taketo kolaciky su aj tak najlepsie!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. takéto rýchlovky sú najlepšie, Martinka, a rožteky vyzerjú chutne :))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ďakujem Vám holky za krásne a pre pre mňa úžasne povzbudzujúce komentíky. Je toto taký "babkovský receptuš" :D, ale úžasne chutnučký, som veľmi rada, že sa Vám páči. Vďaka ešte raz

    OdpovedaťOdstrániť
  7. ahoj Martinka..dnes som vyskúšala aj rožteky, aj nutelovú bábovku..všetko sa vydarilo a samozrejme i skvele chutilo :)
    Tvoje recepty sú pre mňa inšpiráciou, ktorú ocení aj moja rodina :)
    Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Budem rada Amelie :), nech sa vydaria

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Lucka, veľmi veľmi som rada, ďakujem krásne za komentík

    OdpovedaťOdstrániť
  10. robila som niečo podobné čo som našla v knižke len dnu išli jahody a ovsené vločky :-) bolo to celkom dobré ale trošku suché...nabudúce vymyslím niečo iné:) a potierala som to cukrom s citornovou šťavou...vyzerajú super :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ahoj Lucy, ďakujem :)... podobných receptíkov je veru veľmi veľa .. a zaujímavá kombinácia vločky+jahody, možno by to bolo trošku šťavnatejšie v kombinácii s tvarohom, alebo riccotou, ktovie ?, ale ten citrónový poter - výborne, to je super nápad.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Sú krásne, recept som otvorila, lebo mi pripomenuli - presne také isté piekla moja zlatá babka skoro každú nedeľu, ale ona im hovorievala, že sú od oka, ako všetky babičkovské recepty, ďakujem za pripomenutie. Eva

    OdpovedaťOdstrániť