nedeľa 8. mája 2011

Kysnutý ovocný koláč s jogurtovou zálievkou a posýpkou

     Dnes sa vystriedali vonku už asi všetky druhy počasia /okrem sneženia :D/, už svietilo slnko, bolo zamračené, pršalo, padali krúpy a samozrejme fúka vietor so silnejšou alebo slabšou intenzitou..... na výber - ako sa komu páči.... jednoducho ako v apríli.
    Malé si dnes vybrali ako poobedňajší dezert obyčajný kysnutý ovocný koláčik. A aby nebol len taký obyčajný - primiešali sme si tam kapičku citrónovej vône, nech sa nám v tomto bláznivom počasí rozvonia celý dom a zdvihne trošku náladu.....
 .... prosím , prosím, nech už je konečne teplo .... môže občas i fúknuť - nie priveľmi a bola by som veľmi rada, keby pršalo iba v noci a ja nemusím pobehovať s dáždnikom po svete a hlavne s mokrými nohami  .....

Prísady /na 1  plech bežnej veľkosti/:
* 500g hladká múka
* 1 vajce
* 1/2 kocky droždie
* 1/2 Ml soľ
* nastrúhaná kôra z 1 citróna
* 200 ml acidofilné mlieko /používam 1%, ale môžete kľudne použiť i obyčajné mlieko/
* 1 vanilkový cukor
* 2 PL kryštálový cukor
* 100g rozpustené maslo /hera/
- okrem toho ovocie a mletá škorica
Zálievka:
* 300g biely jogurt
* 2 vajcia
* 1 vanilkový cukor
* 2 PL kryštálový cukor
* vytlačená šťava z 1 citróna
Posýpka:
* 3 PL polohrubá múka
* 1 PLpráškový cukor
* 1 PL /kopcová/ maslo

Postup:
1. všetky suroviny vložíme do misky /kvások nerobím odkedy som prestala používať obyčajné mlieko, ale acidofilné. Acidofilné mlieko jemne zohrejem a vlejem do múky, droždie iba rozmrvím/, Vypracujeme poriadne husté  cesto, ktoré necháme 1 hod kysnúť na teplom mieste. Apropo: - aby som nezabudla - ak používate tiež pri pečení zakysané mlieko, prípadne acidofilné, alebo biely jogurt, isto viete, že akýkoľvek koláčik s ním  je omnoho chutnejší a jemnejší.
 2. po vykysnutí cesto rozvaľkáme na veľkosť plechu, poukladáme ovocie dľa svojej chuti, stavu v špajzke, prípadne aké treba spotrebovať. /U mňa bol tentoraz mišung zo zaváraných sliviek, rebarbory a čerstvých jabĺk./, posypeme škoricou. Vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme caa 10 min.
 3. po 10 min. koláč vytiahneme, polejeme rovnomerne dopredu pripravenou zálievkou z jogurtu, cukrov, vajec a citrónovej šťavy, vložíme naspäť do rúry a pečieme ďalších 10 min.
4. Opäť koláč vytiahneme, posypeme posýpkou a necháme už dopiecť 25 min. Celková doba pečenia je caa 45 min, treba sledovať, každá rúra pečie inak. Možno sa to zdá otrava, 2 x vyťahovať plech z rúry, najskôr zálievka, potom posýpka, ale tak to má byť a výsledný efekt je nakoniec viac než uspokojivý. Verím, že i vy budete s koláčikom spokojní. Prajem vám dobrú chuť.

12 komentárov:

  1. Maťka ta zálievka ma veľmi zaujíma, vypadá moc dobre:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Andrejka, ja som ju odpozerala z jednej knihy, už som robila i so šľahačkovou zálievkou i z kyslej smotany, chutné všetky - táto je zasa trošku menej kalorická :D, ale na chuti určite neuberie

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Musí byť výborný :), pre mňa dve novinky - to acidko a zálievka :), určite ho budem robiť, už teraz mi tečú slinky :)
    Martinka, papa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Janka, je chutný, taký osviežujúci s tou citrónovou arómou. S tým acidkom/prípadne zakysankou/ som to objavila, ako som prestala používať obyčajné mlieko - rozhodne všetko koláčiky všehodruhu sú jemnejšie a chutnejšie. Tak ma napadlo, že staré matere používali na pečenie kyslé mlieko - tak asi na tom niečo bude.:D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Martinka,dnes som vyskúšala koláčik,robila som s čeršňami,je výborný s tou zálievkou,dakujem za receptík.Mimochodom do kysnutých koláčikou aj ja dávam kyslé mliečko,sú oveľa chutnejšie.Marta

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Veľmi ma teší Martuška, že chutilo

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Martinka, práve sa mi dopeká, vyzerá a vonia fantasticky... na želanie manžela hneď z 2 dávok

    Sabina

    OdpovedaťOdstrániť
  8. jeej Sabinka, to ma teší, prejem dobrú cuť pri mlskaní, hlavne, aby chutilo, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Martinka, tento koláčik robím už za posledný týždeň 4-tý krát :)))))mužíček si ich pochvaľuje, veeeľmi, nosí so sebou do práce a baby majú skvelý olovrantík :)))) a ovocie striedame podľa zásob v špajzke :)))
    SAbiNA

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Sabinka, ĎAKUJEEEm krásne, teším sa

    OdpovedaťOdstrániť