pondelok 13. decembra 2010

Medovníky bez tuku

    Vraj pravé medovníky sú bez použitia žiadneho masla a podobného tuku ... to som sa niekde dočítala. Recept na tieto medovníčky som vydrankala od kolegynky Katky, ktorá nám ich vždy nosí do práce na koštovku. Veľmi mi padol vhod, lebo som chcela vyskúšať i také "pravé" a sú naozaj veľmi chutnučké / veď keby neboli, tak ich samozrejme nepečiem tiež :))/.  Dokonca aj ich príprava je jednoduchá - iba zamiesiť a hneď piecť :)


Prísady:
* 300g hladká múka
* 200g kryštálový cukor /ja som miešala 1:1 s hnedým trstinovým/
* 2 PL med /50g/
* 1/2ML sóda bikarbóna
* 1 ML škorica
* 2 vajcia
* 1/2 ML perníkové korenie
- okrem toho :  -1 rozšľahané vejce na potretie medovníkov pred pečením

1. postup veľmi jednoduchý - všetky suroviny dáme do misky /med si trošku zohrejeme/
 2. vypracujeme ručne cesto, ktoré necháme asi 30 min odpočívať /kľudne aj na kuchynskej linke/ ... podľa správnosti by sa mali medovníčky vykrojiť večer a nechať odležať do rána vykrojené na plechu, ale neviem si predstaviť kam by som ich všetky porozkladala, veď ja mám len 2 plechy :)))  a Katka tiež vravela, že netreba.  Tak som sa riadila jej radami a urobila tak ako ona /veď ona ich pečie každý rok/, zamiesila cesto a hneď piekla,  teda s tou polhodinkou odležania :)
 3. a potom na vymúčenej pracovnej doske rozvaľkáme cesto podľa toho aké hrubé medovníčky chceme mať, ja vaľkám na hrúbku caa 0,5cm
 4. poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme caa 5-6 min /sledujeme/
 5. upečené necháme na plechu trošku vychladnúť a hotovka :)
 6. ozdobíme ako chceme /ja som úplný antitalent na zdobenie :)) - tak sa snažím iba tak - poskromno, lebo v mojom prípade menej je niekedy viac :DDD / . Z uvedenej dávky Vám výjde caa 3 plechy medovníčkov, ktoré uskladňujeme v plechovej uzatvorenej krabičke na suchom mieste, čo ja nerobím, lebo ako asi ako jeden z mááála ľudí mám rada medovníky chrumkavé - keksíkové, takže som ich nechala voľne položené v kuchyni, aby stvrdli :))) a jasne - chutia inak ako tie s použitím tuku, ale všetko je vecou čo kto má rád :)

7 komentárov:

  1. Vyzerajú super. Perníky som ešte teda nerobila. Martinka kedy ich musím upecieť, aby boli mäkké, už? Čo sa týka suchého pečiva (to nerobím kvôli bezlepkovej múke vôbec) a perníkov som úplne mimo.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ivka, ďakujem:), tieto perníčky sa pečú skor, po upečení sú makučké, ale aby také aj zostali potrebujú odležanie. Aj keď ja osobne mám radšej medovníky keksíkové - tj. dva dni som ich mala vyložené v kuchyni aby stvrdli :))) /čo málokto robí:)/ Ako by sa tu ale správala bezlepková múka teda vobec netuším :(((.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vďaka Slávka :), nooo nie sú až také krásne po mojom "zdobení":DDD, ale hlavne chutia :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Matka naaadhera tieto medovnicky, teda co sa tyka zdobenia tak mne sa paci viac taketo jednoduchsie zdobenie, ako take prezdobene. a uplne super je, ze tam nejde ziadny tuk!! no skoda ze ja uz mam medovnicky napecene, ale posuniem receptik kolegyniam v praci, ktorym sa urcite bude zamlouvat, teda ak mozem Mati..

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Evička, veľmi pekne ĎAKUJEM ! :)- keby bolo na mne, ja tie medovníky nezdobím vobec :), ale malé si žiadali, tak aspoň tak trošku, lebo u mňa tie zdobené sú fakt potom ako zo strašidelnej rozprávky :DDD. Ja som tieto piekla 1x a vobec neľutujem, sú ozaj dobré - veď ako ich kolegyňa priniesla - tak musela hneď vyrukovať s receptom :)). A receptík kľudne možeš posunúť ďalej - hlavne, aby chutili. paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jéééééj, pečiem ich už veľmi dlho - recept mi dala susdka, ke´d som sa vydávala...decká chcú len tieto - hovoríme im chrústiky a zdobíme len orieškom...:-)

    OdpovedaťOdstrániť