štvrtok, 18. novembra 2010

Čokoládový puding s bulgurom

     O úžasnej výživnosti bulguru asi ani nemusím veľmi písať ... pre nezainteresovaných : - aspoň zopár doležitých informácií si možete prečítať v tomto článku . Tiež som kedysi nevedela, že vobec existuje a vďaka mojej úžasnej kamarátke Darinke z mimibazáru, ktorá sa so mnou /aj s ostatnými/ podelila  o rozšírenie vedomostí a príprave tohoto chutného pokrmu - podelím sa zasa ja s Vami  jedným receptíkom na jeho prípravu v tejto sladkej verzii.
     - na začiatok by som len dodala, že je to asi najrýchlejšie pripravený "ryžový puding" /samozrejme v úvodzovkách, lebo po ryži tu nie je ani chýru ani slychu :)/  na svete,  resp. chuťovo ho pripomína . Ja som ho robila v čokoládovej verzii, klasika pre nás čokomaniakov :)), ale kľudne sa dá i s použitím vanilkového pudingu.

Prísady:
* 500ml mlieko /u mňa sójové/
* 1 čokoládový puding /prášok/
* 4 PL kryštálový cukor
* 1 PL arašidové maslo /kľudne i obyčajné kravské/
* 1 plátok horkej čokolády /caa 20-30g/ - nepovinné
* 150ml bulgur /odmeriame pohárikom/
* 300ml voda

1. najskor sa oboznámime s bulgurom - predávajú ho v 2 veľkostiach /aspoň viacej veľkostí som zatiaľ  neobjavila/ - u mňa bol momentálne toho menšieho zrna
 2. prepláchnutý bulgur si zalejeme vriacou vodou /ako na foto/, zakryjeme pokrievkou a postavíme na oheň variť. Varíme ho 5 min, potom vypneme a necháme "dojsť" caa 15 min, pokrievku v žiadnom prípade neotvárame
 3. a takto vyzerá pripravený k použitiu po 15 min
 4. zatiaľ, kým nám bulgur pracuje na zväčšení objemu - uvaríme si klasickým sposobom z mlieka, cukru a pudingového prášku hustý puding.
Hneď do horúceho zamiešame čokoládu /ak chceme/ a arašidové maslo /ak nemáme, použijeme obyčajné/
 

5. a nakoniec všetko spolu iba premiešame : - čokoládový puding a napučaným bulgurom
 6. rozdelíme do dezertných misiek, ozdobíme nejakým kúskom ovocia /aj nemusíme/ - ja som zlikvidovala posledný banán, ktorý by ma zasa prenasledoval a mlsáááme. Prajem dobrú chuť. Hlavne sa toho jedla nebojte - je naozaj úúžasné.

15 komentárov:

  1. hmmm zaujimavé....puding a bulgur.Matka ty si umelkyna

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vďaka slávinka :) - povodne som chcela malým urobiť ryžovú kašu - ale doma ani zrnko ryže :DDDD - zato kopec zrniek bulguru, tak som to zmixovala a vyšla z toho strašná mňamka :DDD, malé si mysleli, že jedia ryžový puding :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi zaujímavé Maťka, ako vždy:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Andrejka ďakujem :), v podstate je to obyčajný puding s "ryžou" - ale chutí to spolu dobre :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Veľmi pekne ďakujem Pája za pochvalu, naozaj to skvele chutí - ja som si bulgur veľmi obľúbila, či už v slanej alebo v sladkej verzii .

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Veľmi zaujímavé, kreatívne a maškrtné jedlo si vymyslela Martinka. Ja sa musím priznať, že bulgur som zatiaľ ani nejedla ani nepoužila pri varení a táto Tvoja maškrtka sa mi veľmi páči... žeby bola mojou prvotinou bulgurovou?
    Veľmi chválim... a myslím, že veľmi skoro vyskúšam :) ďakujem za inšpiráciu

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ďakujeem Evik, :) bulgur má veľmi zaujímavú chuť, my sme si ho veľmi obľúbili - myslím, že častejšie z neho robím rizoto ako z klasickej ryže. Malým aj manželovi chutí. Ale na rizoto radšej využívam ten druhý typ bulguru, ktorý má väčšie zrno, tu na sladko sa mi zasa veľmi hodil ten malinký. Na mmb mám nejaké recepty i na slano - a hlavne Darinka, veď vďaka nej som si ho zamilovala. Budem len rada keď Ti zachutí.paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Maťka, no klobúk dole, ty sa nezdáš, tak táto kombinácia by ma nikdy nenapadla pritom bulgur mám veľmi veľmi rada...mňa by zaujímala akú má to chuť s tým pudingom

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ooch Anka ďakujem, si zlatá :) - je to fakt, tak veľmi jednoduchý recept - viem, že máš rada bulgur, tak hádam niekedy skús - je to chutnučké. paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Já si myslím, že co mělo být napsáno, tak už bylo. Všechny žasneme nad tvoji kreativitou a naprosto dokonalým výsledkem:o)).Mńam !!! Laura

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Laurik ďakujem, si zlatá :), ale ono to bolo také vymyslené mlsaníčko z núdze cnosť, keď som do špajzky siahla naprázdno za ryžou :)). Ale vydarilo sa, bulgur máme radi, tak si to rada aj zopakujem./veď to bola takááá rýchlovka:DD/ paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Maťka poznám bulgur tiež od Darinky ale takáto kombinácia by ma určite nenapadla Betka

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Betka, ja ako som objavila úžasnú chuť bulguru - snažím sa ho zapracovať kade-tade :D a toto bola tak úžasná kombinácia, teda ani moje baby sa nesťažovali, chutilo im - a zasa je to jeden malinkatý odlišný spôsob jeho použitia, takže i tak sa dá

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Musím vyskúšať!! :) Zatiaľ som bulgur použila iba so zeleninou (akože rizoto), no a na toto sa už teraz teším, mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť