Opäť jedno z mojich varení o 6,00 hod ráno :))) Bezbordelové, chutné a keď Vás naháňa čas - je najjednoduchšie všetko pacnúť do jednej misky a rúra už bude vedieť čo s tým ... :D Dcérky síce na dnes prosíkali karfiol vysmážaný, ale na to vobec nebol čas, keďže o 9,30 hod sme museli odchádzať z domu k lekárovi a predpokladaný príchod domov bol až poobede. V časovej tiesni volím vždy rýchlejšiu prípravu jedla /aj keď mám pocit, že u mňa je to poväčšinou vždy jedlo - rýchlovka, aby som nemusela tráviť v kuchyni 3 hodiny./ - ale i karfiol na tento sposob majú veľmi radi, tak som dnes trošíííčku upredňostnila to čo vyhovovalo mne.
Prísady:
* 1 malý karfiol /400g v očistenom stave/
* 1 cibuľa
* 3 stredne veľké zemiaky
* 2 struky cesnak
* 4 vajcia
* 250g kyslá smotana
* 200ml mlieko
* 100g sušená šunka /alebo - kľudne kúsok údeného, slaninky, klasickej šunky ...a pod/, možete i vynechať
* 100- 150g eidam
* plátok masla /caa 30g/
* 3 ML petržlenová vňať /sušená - inú nemám :)/
* 1/2 ML biele mleté korenie
* 1/4 ML mletý muškátový oriešok
* caa 2ML vegeta, 1/2 Ml soľ
1. na plátku masla si do sklovita pri úplne nízkej teplote osmažíme cibuľu nakrájanú na drobno
2. surový umytý karfiol rozsekáme na drobno, očistené surové zemiaky prekrojíme pozdĺžne na polovicu a nakrájame na plátočky .................. /nevidím dovod tieto dve veci predvárať vo vode, kde sa mi všetky vitamíny vyplavia do vody - veď pečením sa to uvarí a je to aj chutnejšie ..... nehovoriac o tom, že načo si zbytočne robiť robotu :))))/
3. pridáme všetky ostatné suroviny /okrem aidamu/, osmaženú cibuľku aj tou troškou masielka, cesnak pretlačíme, šunku som nakrájala na tenučké malé plátočky,ochutíme koreninami - všetko si premiešame v miske /koreniny si možete množstvá priodzene upraviť podľa seba/
4. vyklopíme do zapekacej misky vymazanej maslom a vysypanej strúhankou, zakryjeme alobalom a pošleme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme caa 50 min,/ alebo kým zemiaky s karfiolom nebudú makučké/
5. potom vytiahneme z rúry
6. nastrúhame eidam a dopečieme do zlata už bez alobalu ešte asi 15 min / inak z toho syra som bola očarená - bol krásne žltučký/
7. upečené necháme sčasti vychladnúť
8. a potom mlsáme so šalátikom, alebo kyslou uhorkou. A my keď sme prišli od lekára - zalizli sme sa tiež, výborné :). Prajem dobrú chuť
no super receptík Matka,my karfiol lúbime tak niekedy vyskúsam mnaaaaaaaaam
OdpovedaťOdstrániťje to veľmi chutnučké papaníčko - pre mňa osobne - radšej ako vysmážaný :) - budem rada, keď zachutííí
OdpovedaťOdstrániťMartinka akurat ho papam. spravila som vcera na obed dvojitu davku. dnes som si na obed zobrala poslednu porciu ;-) je naozaj vynikajuci. uz aj sestra ma recept. aj jej velmi chuti. :-)
Odstrániťjuj Maťka tato by som mohla jesť každý boží deň, určite čoskoro urobím a verím, že bude všetkým chutiť..super receptuš :))
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Anka :), jooj ja tiež veľmi takéto a pritom je to ozaj rýchlovečka, rúra pracuje za nááás . paaaa
OdpovedaťOdstrániťJá se z tebe picnu :-)). Jiní kolem 6,00 hodiny ráno mají hlubokou noc a ty vytváříš takové lahůdky:o)).
OdpovedaťOdstrániťchi :DDDD, no čo už Lauri so mnou, ja viem pochodujem tu ráno ako mátoha, ale keď mne sa tak dobre varí, kým všetci ešte spia a nekladú mi 100 otázok : prečo, načo, začo a kedyyy???? , aj som musela - resp. nemusela a kľudne som to mohla poriešiť len polievkou a tak .. , len keď mne ten karfiol strašil v chladničke od stredy a bol najvyšší čas spotrebovať :)))
OdpovedaťOdstrániťjeej Matka super idea mam prave kupeny karfiol a som rozmyslala co s nim....hned cez tyzden spravim tento super receptiiik:)))
OdpovedaťOdstrániťbudem rada Tinka:), hlavne aby chutilo. paaaa
OdpovedaťOdstrániťrozhodne vyskúšam
OdpovedaťOdstrániťhlavne nech chutí Ivka, paaa
OdpovedaťOdstrániťakurat to mam v trube :) som zvedava. inac konecne som nasla recept na zapekanu zeleninu bez sladkej smotany. denisa
OdpovedaťOdstrániťAhoj deniska, tak dúfam, že si bola spokojná s receptom a snáď chutilo, paaaa
OdpovedaťOdstrániťuplne ma prekvapilo ake to bolo dobre, aj moj masozravy chlap, povedal, ze sa cudoval, ze to bolo "velmi jeditelne". casom vyskusam aj tvoje sojove rezance :) dakujem za receptik :)denisa
OdpovedaťOdstrániťDaniska, tak to ma veľmi teší :), som naozaj veľmi rada, paa
OdpovedaťOdstrániťMatka, tak tento receptik dnes urobim .... hladala som v google a toto som nasla, uz lepsi receptik ani nemoze byt ... Dakujem, Oli
OdpovedaťOdstrániťOli, ďakujem za poklonu, tak ja iba dúfam, že si bola spokojná , paa
OdpovedaťOdstrániťTak, uz sa mi to pecie :) nemozem sa dockat :) ja som si to troska vylepsila o kukuricu a hrasok, ale to ja davam do vsetkeho, najradsej by som ich dala aj do tvarohoveho kolaca :D ale nie, srandujem, dakujem za recept ( moja mamka je sice skvela kucharka ale ja bez priatela na telefone alebo na internete varit neviem ) :)) Barča
OdpovedaťOdstrániťMilá Matka vyskúšala som ako prvé z tvojich receptov tento karfiol a bol super ,no a už som odskúšala dalšie recepty a musím uznat že sú všetky perfektné a hlavne rýchle jednoduché zajtra skúšam čokoládovy pohár sa teším pá dík za inšpiráciu Ivet
OdpovedaťOdstrániťakoze recept dobry ale zemiaky ABSOLUTNE nedopecene ani ked boli uplne natenko nakrajane.. a robila som to dlhsie o 15minut na 180 ako sa uvadza v recepte...
OdpovedaťOdstrániťSprávne je Edam (miesto v Holandsku, odkiaľ syr pochádza).
OdpovedaťOdstrániťNa Slovensku je zaužívaný názov Eidam, ale rozhodne nie Aidam!
Este malý dodatok:
OdpovedaťOdstrániť"...pečieme caa 50 min,/ alebo kým zemiaky s karfiolom nebudú makučké/".
Chcete, aby zemiaky s karfiolom neboli mäkké? Potom ich netreba piecť!
Správne má byť:
"...pečieme 50 min., alebo keď budú zemiaky s karfiolom mäkké."
S počiatku som si myslela že toho mlieka mám príliš veľa, ale nakoniec to bola chutná pochúťka. Všetko sa krásne spojilo a nakrajať sa mi dali pekné kúsky takže aj na tanieri to vyzeralo skvele. Ďakujem :)
OdpovedaťOdstrániťMaťka práve som vytiahla tvoj receptík z rúry a krásne vonia. Verím, že bude aj výborne chutiť. Ďakujem za rýchly recept... :-)
OdpovedaťOdstrániťMartina, co s tou smotanou, ktora je uvedena v zozname? Kedy a ako ma byt pridana ku vsetkym ostatnym ingredioncom? Dakujem vopred za navod.
OdpovedaťOdstrániťv bode č. 3
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za recept. Určite vyskúšam. :) Len nie som nejaká veľká kuchárka, preto by som sa chcela opýtať, že aká je to ML? :) Vďaka.
OdpovedaťOdstrániťrado sa stalo :), 1ML= 1 malá lyžička
OdstrániťMartinka vyborne jedlo,uz som takto par x karfiol pripravila, i obmenila brokolicou,vyborne napady kulinarske mas.vdaka;-)
OdpovedaťOdstrániťdobry recept, krasne to vonia, az na to, ze po hodine a pol su zemiaky stale tvrde a dokonca to ani poriadne nehustne...neviem ci je problem v zemiakoch, ale odporucam ich predtym radsej povarit. a urcite vynechat mlieko, alebo ho dat o polovicu menej.
OdpovedaťOdstrániťJE TO NECHUTNE DNE SOM TO ROBILA A POJDE TO DO HAJZLA
OdpovedaťOdstrániťgrc :(
OdpovedaťOdstrániťNeviem odkila pochazadzate pani Drgonova ale vas sposob vyjadrovania je smutny a polutovania hodny...Ak sa Vam recept nevydaril alebo nechutil je to vec vkusu ale svoje primitivne poznamky si nechajte radsej pre seba-lebo len samu seba zhadzujete!
OdpovedaťOdstrániťPre Martinu..ja som zamenila karfiol za brokolicu,dala som to do nizsieho plechu zapiect a recept je velmi chutny...vydaril sa,ako aj ine co mam od vas a som nadmieru spokojna ;)