pondelok 18. októbra 2010

Voňavé kuracie stehná s bylinkami

    Moja mamina má vždy už v piatok vymyslené, čo bude v nedeľu variť /aj to uvarí .../ . Ja som mala z toho vždy večnú dilemu ako si to všetko dokáže naplánovať, pretože ja keď si i niečo naplánujem - obyčajne málokedy dodržím, pretože ma buď prejde chuť, alebo si na mňa niečo vymyslia moje malé.
     Takže som sa v nedeľu ráno zobudila a jedno čo som na 100% vedela, že niečo urobím z kuracích stehien /i krídelok - tie boli na želania/, pretože som ich mala vytiahnuté z mrazničky. Inak som mala v hlave prázdno - ničovaté nič ..... A pritom som mala dostatok času na rozmýšľanie - veď ja už straším po byte od 6.00 hod :)) .. Ďalšia vec bola, že dcéry mali u nás i kamarátku, ktorá u nás spala  -  takže som musela vymyslieť niečo, aby aj jej chutilo.
    Od môjho prebudenia prešli 4 hod  /tj. bolo už 10 hodííín!!/ a ja som stále chodila iba ako taký zombie bez inšpirácie. Schmatla moju prvú kuchársku knihu /Slovenská kuchyňa - tá kniha je inak fantastická, pretože sa dá z nej variť a to je dôležité. Vždy po nej siahnem, keď mi to nemyslí  tak ako treba:) /, ktorú som dostala od manžela ako darček pred sobášom .... /asi sa chcel ňou poistiť, aby netrpel hladom :)))/  a vyňúrala tento recept - takže Vám ho podávam s mojimi malinkatými úpravami  a môžem iba povedať, že výber bol viac než dobrý - ešte, že som v tú nedeľu ráno vôbec dokázala čítať :)))


Prísady:
* 1 kura, alebo kuracie stehná a pod ...
* 4 PL sladký kečup
* 3 struky cesnak
* 1 PL worchester omáčka
* pár plátkov oravskej slaniny
*  rozmarín, tymian, soľ, mleté čierne korenie,
*  trochu oleja
* caa 80-100g nastrúhaný aidam

1. recept veľmi jednoduchý : - kurča, alebo stehná - u mňa i krídla si umyjeme, posolíme, posypeme rozmarínom a tymianom, poprášime mletým čiernym korením
2. v miske si vymiešame kečup s pretlačeným cesnakom a worchester omáčkou 
3. nalejeme ho na obylinkované kuracie stehná - premiešame, aby sa nám v tej zmesi obalili 
4. vyklopíme do pekáčika:), postrašíme trochu olejom, podlejeme vodou /asi 200ml/ a na povrch poukladáme pár plátkov slaninky, zakryjeme alobalom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov
5. keď už máme mäso mäkké, odokryjeme ho a trochu povrch zapečieme   /to moje síce vyzerá akoby mi pekne v tej rúre blaflo, ale neľakajte sa :)))), to umelé osvetlenie je niekedy hotový des:) /
6. na zapečené mäso nastrúhame aidam a ešte na pár minút ho vložíme do rúry, nech sa syr trochu zapečie, roztečie .... to je všetko  :) ... nakoniec to bol ohromne rýchly recept a  stehienka chutili vynikajúco. Kamarátka mojich dcér sa si pochutila tiež - ostali iba kosti na tanieri :) 
7. ideálna príloha sú k tomu zemiaky na akýkoľvek spôsob

8 komentárov:

  1. muselo to byt výborné ,Matka,velmi rada sa nechám týmto receptíkom inspirovat.paaaaaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Bolo Slávinka - a všetci ešte žijeme :)) - takže vrele odporúčam :D , napriek tomu, že to bolo tak rýchlo "zbuchnuté/ - chuť výborná . paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásne si sa vynašla Maťka... obedík musel byť výborný. Bylinky a kuriatko sa majú radi, isto ho úžasne ovoňali... syr a slaninka sa postarali o chrumkavosť...mňam. 100 bodov zo 100 možných máš u mňa :))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. som si myslela Evik, že z núdze cnosť :))), každý máme nejaký ten svoj deň, keď robí všetko iba z povinnosti a v hlave občas žiaden nápad. A toto bol práve moj prípad - a ja ďakujem vždy tvorcom kuchárskych kníh, že to všetko zaznamenali a podelili sa s nápadmi, lebo občas sa to zíde ako soľ. /a nielen občas:)/ Niekedy stačí práve tá jedna myšlienka a potom to už ide samé - ale to vieš určite i sama. Bol to vskutku nakoniec vynikajúci obedík. Ďakujem Ti krásne za poklonu. :)paaaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj Martinka, chcela som sa opytat, ta kniha co spominas pri recepte, autori su Murgova a Murga??? inak tvoje recepty aj stranku uplne zboznujem, kazdy den sledujem alebo len tak prechadzam recepty znova a znova, postupne skušam aj stadeto, aj z mimibazaru, sú super!!!Michaela

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Michaelka, áno - tá kniha je od nich a skutočne je fantastická, doteraz ma od nich nesklamal ani jeden recept a to som už odtiaľ robila kadečo. Veľmi pekne Ti ďakujem z celého srdiečka za poklonu receptov, fakt, poteší veľmi. paa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ďakujem za odpoveď. Ešte som chcela včera napísať, že Ty si ma tak inšpirovala - nielen receptami, ale aj celkovo, neviem, čím to je, ale z toho, čo píšeš a ako to píšeš, si mi veľmi sympatická - že sme minulý rok v lete zašli s manželom k Vám na Jašter na diabolskú pochúťku, ktorú si uverejnila ešte na mimibazare. Veľmi nám chutilo a dokonca nás obsluhoval Tvoj manžel, pamätám z fotiek...aj som Ta chcela cez neho pozdravovat a ze dakujeme za tip, ale nebola som si ista, ci by to nebolo blbe...

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Michaelka, ĎAKUJEM krásne za taký úžasný komentárik, som skutočne poctená. A vobec by to nebolo blbé keby si ma ohlásila, úplne kľudne, vobec by to blbé nebolo. Vďaka ešte raz. paaa

    OdpovedaťOdstrániť