utorok, 12. októbra 2010

Špenátovo - syrové halušky so smotanou

Recepty by nemali byť len o dokonalých slávnostných jedlách, dezertoch, ktoré sa možno robia raz za mesiac a všakovakých kulinárskych extra kúskoch  - pretože jesť musíme aj počas pracovného týždňa a na nejaké extra výtvory tak či tak poväčšinou čas nemáme. Veď treba sa venovať rodine, deťom pomáhať s učením a sem tam by sa patrilo aj upratať byt :) V tomto duchu sa nesie aj tento recept,  úúplne obyčajné jedlo na všedný pracovný deň, i keď ja osobne si myslím, že mojim deťom sa ním viac zavďačím,  akoby som trávila v kuchyni dve hodiny a servírovala im nejaké hyper - diper jedlo :)  /teraz uvažujem aké "i" má byť použité  pri slovíčku "diper":)))... mäkké  sa mi pozdávalo viacej /  Ale samozrejme nie sú to len klasika špenátové halušky - tieto sú so syrom - tak si doprajte gurmánsky zážitok z obyčajného jedla .....



Prísady:
Haluškové cesto :
* 600g polohrubá múka
* 150g nastrúhaný aidam
* 2 vajcia
* 150g rozmrazeného špenátového pretlaku /caa 1/3 z tej mrazenej kocky/
* 3 struky cesnak
* 2 ML soľ
* caa 350ml voda


- okrem toho : - kyslá smotana a vysmažená oravská slanina

1. do misky si nasypeme všetky suroviny na cesto, cesnak pretlačíme

2. nezabudneme rozklepnúť aj vajcia. Vodu pridávame postupne, aby sme získali hladké haluškovité cesto, takže údaj o nej je čisto informačný, podľa toho ako si múka "vezme"
3. vymiešame vareškou hladké cesto
4. a vo vriacej osolenej vode  vyvaríme halušky.................... /teda pri tejto foto som si myslela, že padnem do toho hrnca i s foťákom, lebo jednou rokou držať haluškovač a druhou fotiť - tak to bola iná sranda :))))/
5. varíme ich asi 3 minutky  - nezabudnite ich premiešať, aby sa neprilepili o dno
6. sítkom ich vyberieme, šikovno prepláchneme pod studenou vodou a omastíme najlepšie domácou masťou :)
7. jaaj - veľmi sú chutnučké ... mne osobne veľmi chutia už len takto "holé" :) , ten syr tam dodá vynikajúcu chuť
8. ale aby sme doviedli dielo k dokonalosti - :))) - vysmažíme si oravskú slaninu nakrájanú na kúsky
9. teplé  halušky prelejeme  kyslou smotanou a posypeme spomínanou slaninkou. Možu sa aj klasika syrovou omáčkou, ale si myslím, že jedlo je dostatočne ochutené a sýte a kyslá smotana tu úúplne stačí ..... dobrú chuť

7 komentárov:

  1. matka,tento receptik je ozaj zaujimavy,az mi slinky tecu.Urcite vyskusam.Pa slavka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Budem rada Slávinka, a nakoniec to je i veľmi rýchle jedlo. Vzniklo raz tak úplne spontánne, lebo mi zostal aidam a bolo treba spotrebovať - tak som ho tam šupla k cestu a chuť ma úplne očarila. A teraz keď ho náhodou doma mám a robím špenátové halušky, tak už iba takto :) paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Maťka wow fantastické halušky,spravila som ich s nivovou omáčkou a spolu to je super dobrota.Mala si pravdu aj samé sú mňam.Lívia B.(livca)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Veľmi ma teší Livi, jaaaj ja ich strašne ľúbim, som naozaj rada, že chutili.:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Milá Matka, musim Ti povedat ze sledujem vsetky Tvoje recepty na MMB a su uzasne! Fakt si talent.. A velmi ma potesilo ked som nasla tento Tvoj blog s receptami :) Neplanujes vydat kucharsku knihu? Bol by to bestseller! :) S pozdravm Lucia R. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Milá Luci, v prvom rade veľmi pekne ďakujem za krásny komentár. Jooj a knihu zatiaľ určite nie, momentálne som i s časom na tom tak strašne mizerne, že som vôbec rada, ak si nájdem chvíľku na blog :(((. Ale samozrejme,.... sník do ďalekej budúcnosti mám, len neviem či sa mi ho podarí zrealizovať.

    OdpovedaťOdstrániť