piatok 1. októbra 2010

Kura na ryži

-  receptom Kura na ryži so smotanou som sa nechala inšpirovať Darinkou z MMB  - vzhľadom k momentálnemu prísnejšiemu stravovaniu som ho upravila trošku podľa seba a vzniklo iba samotné Kura na ryži - fakt  úplne super kura, takmer bez práce a pečené všetko v jednom pekáči.


Prísady:

* 1 kurča alebo 8 kuracích stehien a podobne /u nás boli krídelká/
* 3 cibule
* 1 1/2 šálky ryže /ja používam parboiled/
* 3 1/2  šálky vody
* soľ, mleté čierne korenie, vegeta, mletá červená paprika
* trošku oleja na orestovanie cibule

1. na troche oleja si orestujeme 1 cibuľu nakrájanú nadrobno

2. pridáme ryžu, ochutíme ju soľou a vegetou /podľa seba/ ... bujón nedávam nikdy a kurča si i tak pustí dosť, poopekám

3. - podlejem vodou .... pri guľatozrnnej ryži si pomer ryže a vody upravte 1: 1 1/2,  /to znamená na 1 hrnček ryže = 1 1/2 hrnčeka vody/, pretože tá obsorbuje vody menej ako tá čo používam ja
4. vylejejeme do pekáča a navrch /do vody/ poukladáme naporcované ochutené /soľou, vegetou, ml.čiernym korením, ml.červenou paprikou / kurča alebo stehná - čo máte radi, navrstvíme zvyšné 2 cibule nakrájané na osminky, prikryjeme alobalom a pečieme pri teplote 180 stupňov caa 1 hodinu, alebo kým je mäso mäkké. Potom alobal odokryjeme a dopečieme do zlatista.
5. a viacej fotiek som nestihla :))) - všetko sa v momente zjedlo - o servírovaní a nejakom extra fotení nebolo ani reči. Moje zmeny v recepte - nepoužila som ani bujón, ani smotanu a pridala som viacej cibule. Darinke veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu .

8 komentárov:

  1. Uz je mnamka v trube , som zvedava mala som doma len kuracie prsia, tak potom napisem ake to bolo :-) peknu nedelu prajem pa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jeej Lucka, som veľmi zvedavá .. dúfam, že to dobre dopadlo - rada by som vedela, aké je to s prsíčkami :) paa a daj vedieť

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mati bolo to super, jednoduche a skoro bez namahy :-) len nabuduce dam menej vody dala som len tri salky a bola trosku rozvarena ryza, tiez mam parboiled ale je pravda, ze ja mam radsej ryzu tvrdsiu ako uplne rozvarenu :))))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. som rada Lucka :) .. a ahaa, no vidíš, každá ryža určite absorbuje inak vodu - zrejme záleží i od značky, lebo tá moja bola taká akurát, lebo ja inak tiež nejak rozvarenú ryžu nemusím. Ale každopádne ono sa to dá všetko prisposobiť podľa seba. Ja som vtedy uvažovala koľko jej tam nalejem, lebo Darinka okrem tej vody dávala i tú šľahačku a to bolo ďalších 250ml. Tak som tak - od oka, ako ryžu robievam.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Matka ahoj dnes som v stave "migrena" :-/ ale deti papat musia tak som na istotu zbehla na tvoju stranku,že určite najdem vyborny a rychli receptík a môžem povedat že je vyborny a už hotovy dakujem,budem robievat pa Anka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Anka, to som rada, že si sa nechala inšpirovať týmto rýchlym receptíkom :), migréna je fakt hrozná, tiež ňou pravideľne trpím :( som rada, že chutilo - tá ryža sa Ti podarila ulahodiť ? - lebo s tou je asi naj problém, každá má nejaké to svoje, a Bohužiaľ nedá sa mi na 100% napísať koľko vody tam treba, lebo každá inak "nasáva".

    OdpovedaťOdstrániť
  7. no Matka môžem povedat,že som to riskla presne podla navodu a je perfektna,ešte by som povedala že chutnejšia ako ked varim sáčkovu :-) deti sa nevedia dojesť a manželovi tiež chutilo mnam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. supeer, jaaj Anka, normáľne mi odľahlo, tak som rada, že to bolo podľa predstáv. Dííík. paa

    OdpovedaťOdstrániť