- ako som sa dočítala, druhov írskeho chlebíka je veľmi veľa. Ale ako pravý základ tvorí iba čisto múka, cmar, sóda a soľ. Vraj nič iné .... No - a teraz som mala veľkú dilemu čo s tým - ale rozhodla som sa, že si hlavu lámať nebudem /jednak na to nemám čas :)/ a upiekla som asi ten najjednoduchší . Inšpirovala som sa týmto Írskym sódovým chlebom , ktorý prešiel mojimi malými úpravami po obkuknutí asi 20 podobných receptov. A urobila som dobre, pretože chlebík je veľmi chutnučký . Síce som ho netvarovala do klasického bochníka, pretože podľa mňa sa ľahšie krája, keď je vytvarovaný v chlebíkovej forme a ďalšia vec - nik sa u nás nesťažuje, že niekto má menší kúsok a niekto väčší ....
Prísady:
* 2 hrnčeky ražno-pšeničná múka
* 2 hrnčeky celozrná múka
* 2 ML soľ
* 3 PL olivový olej
* 1 1/2 ML sóda bikarbóna
* 1 1/2 -2 hrnčeky cmar /použila som 1% acidofilné mlieko /
1. v miske si vareškou premiešame suché suroviny
2. pridáme olivový olej a cmar /alebo to acidofilné mlieko u mňa/, ktorého som použila presne 1 3/4 hrnčeka a ručne vypracujeme cesto
3. ktoré si buď vytvarujeme do tvaru bochníka /ktorý v strede narežeme do kríža/, alebo ako ja - som vytvarovala valec
4. a vložila do chlebíkovej formy - na povrchu urobila zárezy a potrela vodou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov a pečieme caa 40 min
5. upečený potrieme vodou, vytiahneme na kovovú mriežku a necháme voľne vychladnúť
6. a tu je v celej svojej voňavej kráse ....
Ahoj ja ho robím bez oleja a a pečiem na 150ke veľmi chutné je ho urobiť aj na sladko s hrozienkami a s orechami :D
OdpovedaťOdstrániťmnam :)!
OdpovedaťOdstrániť