utorok, 5. októbra 2010

Írsky sódový chlieb

- ako som sa dočítala, druhov írskeho chlebíka je veľmi veľa. Ale ako pravý základ tvorí iba čisto múka, cmar, sóda a soľ. Vraj nič iné ....  No - a teraz som mala veľkú dilemu čo s tým - ale rozhodla som sa, že si hlavu lámať nebudem /jednak na to nemám čas :)/ a upiekla som asi ten najjednoduchší . Inšpirovala som sa  týmto  Írskym sódovým chlebom , ktorý prešiel mojimi malými úpravami po obkuknutí asi 20 podobných  receptov. A urobila som dobre, pretože chlebík je veľmi chutnučký . Síce som ho netvarovala do klasického bochníka, pretože podľa mňa sa  ľahšie krája, keď je vytvarovaný v chlebíkovej forme a ďalšia vec - nik sa u nás nesťažuje, že niekto má menší kúsok a niekto väčší ....



Prísady:

* 2 hrnčeky ražno-pšeničná múka
* 2 hrnčeky celozrná múka
* 2 ML soľ
* 3 PL olivový olej
* 1 1/2 ML sóda bikarbóna
* 1 1/2 -2 hrnčeky cmar /použila som 1% acidofilné mlieko /

1. v miske si vareškou premiešame suché suroviny

2. pridáme olivový olej a cmar /alebo to acidofilné mlieko u mňa/, ktorého som použila presne 1 3/4 hrnčeka a ručne vypracujeme cesto
3. ktoré si buď vytvarujeme do tvaru bochníka /ktorý v strede narežeme do kríža/, alebo ako ja - som vytvarovala valec 
4. a vložila do chlebíkovej formy - na povrchu urobila zárezy a potrela vodou. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 stupňov a pečieme caa 40 min
5. upečený potrieme vodou,  vytiahneme na kovovú mriežku a necháme voľne vychladnúť
6. a tu je v celej svojej voňavej kráse ....

2 komentáre:

  1. Ahoj ja ho robím bez oleja a a pečiem na 150ke veľmi chutné je ho urobiť aj na sladko s hrozienkami a s orechami :D

    OdpovedaťOdstrániť