utorok, 5. októbra 2010

Zemiakové knedlíky so skaramelizovanou cibuľou

- cha ... tak toto je bomba jedlo, ako sa povie. Teda ja, ako milovník skaramelizovanej cibule sa toho neviem dojesť a je úplne super, že aj moje dcéry objavili čaro tohoto jedla. Môžu sa samozrejme podávať s mäsom, najlepšie údeným, alebo pečenou kačkou, ale absolúúúútne sa nič nestane, ak sa to pripraví povedzme bezmäsito ako u nás, s maličkou výnimkou opraženej slaninky, ktorou je výsledný skvost posypaný. U nás sa to zvyčajne podáva s udusenou bielou , alebo červenou  kapustou, ale kľudne i s kyslou /ktorú zasa ja vôbec nemusím ))))/ .....


Prísady :

Knedlíky:
* 1600g uvarených očistených zemiakov šupke
* 2 vajcia
* 450-500g hrubá múka
* 3 ML soľ


Skaramelizovaná cibuľa:  /uvedené množstvo je len orientačné, koľko som momentálne pripravovala čerstvej k obedu/
* 4  stredne veľké cibule
* 70-80 g maslo /normálne, pravé maslo, žiadne ramy a podobne/
* 2 ML hnedý cukor

1. Knedlíky:- uvarené zemiaky /najlepšie je ich uvariť deň vopred/ očistíme

2. zemiaky nastrúhame, rozklepneme vajcia, pridáme múku a soľ. Múku dosýpavame podľa potreby, ako zemiaky prijmú, pretože každý druh zemiakov je iný.
3. vypracujeme ručne hutné cesto plastelínovej konzistencie

4. na pracovnej doske si odkrajujeme z neho rovnaké kúsky a vytvarujeme valce s priemerom asi 4-5cm
5. Knedlíky vyvaríme vo vriacej vode - varíme ich caa 15 min. Po vložení do vody občas premiešame vareškou, aby sa neprichytili o dno. Potom ich vytiahneme a potrieme olejom .. to je všetko :)
6. Skaramelizovaná cibuľa: - cibuľu si nakrájame na plátky a pri úúúplne stíšenom ohni ju na masle smažíme.

7. keď sa nám už takto zredukuje a začína chytať taký správnu hnedastú farbu - pridáme hnedý cukor
8. a dosmažíme do krásne karamelovej farby 
9. a kto chce - /my sme chceli :)/ - nakrája si slaninku a vysmaží ju 
10. trebárs takto ..
11.  ako som už uviedla v úvode: Knedlíky podávame  s udusenou kapustou, posypané skaramelizovanou cibuľkou a postrašenou slaninkou :)  Dobrú chuť

3 komentáre:

  1. Martinka, ak to nie je tajomstvo šéfkuchára, ako zvykneš robievať dusenú kapustu? tu vyzerá tá Tvoja moc dobre...Ďakujem, Michaela

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Michaelka, ospravedlňujem sa, že neskoro odpovedám, posledné 2 týždne nejak nič nestíham :(, ... a kapustu robím úplne klasicky, niekedy si nechám skaramelizovať cukor a kapustu udusím na ňom /to skôr u červenej kapusty/- to je taká klasika .... a bielu mám najradšej ako robí moja mamina, udusím cibuľu, pridám nakrájanú kapustu, posolím, posypem celou rascou, udusím a nakoniec dochutím cukrom a octom. Do hotovej pridám slabučkú zátrepku z vody a hladkej múky, nechám prevrieť a to je všetko.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Martinka. to je ok a ďakujem za odpoveď. jedlo som robila, kapustu podľa seba a môžem povedať, veľmi nám to chutilo. ja som teraz doma na PN asi 2 týždeň, tak mám kopec času skúšať recepty, a teda preferujem Tvoje.rada by som takto pokračovala ďalej, skúšala a skúšala, lebo PNkovať budem od augusta dlhšie, lež neviem si to tak úplne predstaviť, keďže budem mať nohu v sadre-idem totiž na operáciu členka a mám úplnú hrôzu z toho, ako budem minimálne 6 týždňov imobilná...tak aby Ti to s tým časom lepšie vychádzalo. zatiaľ pa, M.

    OdpovedaťOdstrániť