pondelok 1. novembra 2010

Hovädzie na hrášku

    Niekedy už človek od samej dobroty nevie čo by jedol. Úplne najlepšie by bolo, keby sa to urobilo samo bez toho, aby sme sa museli zapodievať čo uvariť, aby to bolo rýchle, jednoduché, nech je každý spokojný a nefrfle pri obede, že  by si dal niečo iné, zároveň aj vhodné pre deti, lebo variť pre ne je niekedy hrúza. Jasne, že i náš jedálniček je hlavne prisposobený detským chúťkam - a to platí aj o tomto mäsku, kde si nájdu všetko čo majú radi : - hrášok, vajíčka, syr. Už len aby mi mal kto riad poumývať - ale to som si už zariadila: - kto chce jesť, musí sa tiež trochu pričiniť a keď dovarím, odchádzam z kuchyne s tým, že keď tam o chvíľu prídem, chcem vidieť kuchyňu upratanú. Samozrejme na tri zázračné slovíčka : "Ďakujem za pomoc " nezabúdam....
Prísady:
* 700g hovädzie mäso
* 1 veľká cibuľa
 
* caa 200g mrazený hrášok
* 4 vajíčka uvarené na tvrdo
* 2 ML červená paprika
* 1 sušená chilli paprička
* 2 PL kečup
* 1/2 ML /zarovno/ mletá škorica
* 5 guličiek nové korenie
* 3 trojuholníky smotanový syr
* soľ, vegeta, mleté čierne korenie
* nastrúhaný aidam na hotové jedlo

1. cibuľu nakrájame na drobno a na troche oleja ju orestujeme do sklovita, potom pridáme červenú papriku a premiešame
2. potom pridáme na malé kocky nakrájané mäso a šikovno poopekáme, nech sa trochu zatiahne
3. podlejeme vodou, pridáme nové korenie, mleté čierne korenie, škoricu /tú určite nevynechajte - nie je ju cítiť, ale v konečnom dosledku dáva dokonalú chuť so všetkými koreninami/, kečup, rozmrvíme chilli papričku /dá sa nahradiť aj chilli omáčkou/ - zakryjeme pokrievkou a dusíme do mäkka. ..... Nesolíme, nevegetíme - to až na konci. Podľa potreby si podlievame vodou.
4. Keď je mäso mäkké, vložíme doň hrášok, uvarené vajíčka rozkrájané na osminky a ochutíme soľou a vegetou - chvíľu ešte podusíme, nech sa hrášok tepelne upraví
5. a posledný krok : - do hotového mäsa vložíme trojuholníky syra a necháme ho rozpustiť. Nezahusťujeme múkou, ani solamylom - ten syr nám urobí skvelú chuť a nie je potrebné tam nič iné podobné múke pridávať. Hotové jedlo posypeme na tanieri nastrúhaným aidamom, podávame s tarhoňou, ryžou, zemiakmi ..... prajem dobrú chuť:)

6 komentárov:

  1. Maťka to ako by som ja prežívala, presne to isté a to som si myslela že len moje dievky sú také :-)akurát včera som to riskla a upiekla som kura na iný spôsob ako sú zvyknuté a už bol oheň na streche:-)))
    ...mimochodom výborný recept a určite by zabodoval aj u nás. Pá a pekný deň AR

    OdpovedaťOdstrániť
  2. jeeeeeeeeeeeeeej Matkaaaaa,nieco ako rozstrelené vtáciky,nechám sa inspirovat

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Andrejka ďakujeeem :) , a ono je to asi všade rovnaké a to si myslím, že moje malé už zjedia kadečo, ale tiež majú svoje muchy, že im niečo nesadne a sú jedlá o ktorých možem len snívať, že by som doma pripravila .. snáď časom, uvidíme :) paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Slávinka, áno niečo podobné, hlavne že im chutilo a ja som nemusela špekulovať ako ich nakŕmim :))) paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Veliká inspirace,jak už tu byla napsáno:-)|(kde jen Ty bereš tu energii:O)),co??? ).Už se u Tebe moc těším na receptíky kolem Vánoc(to bude teprve paráda).Pa,Laura

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vďaka mooc :))- a energiu ? no, ja neviem :))) ja tak normálne :DDD . oooch Vianoce sú ešte ďaleko a vlastne tento rok som povedala, že nebude žiadna prejedačka :))), ale niečo robiť určite budem.:D paa

    OdpovedaťOdstrániť