- u mojich rodičov boli tento víkend hody. Samozrejme, že moja mamina si nikdy nedá povedať a najradšej by nás kŕmila od rána do večera, len aby sme hladní nešli od nej. Takže k nim už chodím s povestným Febicholom na trávenie vo vrecku, lebo odolať sa tým všakovakým dobrotám jednoducho nedááá ........ a môj žlčník to niekedy už chudák nezvláda. No a povedzte, že si nedáte, keď z jedného kúta sa na Vás usmieva pečená kačka, tam lokše, tam rezeň aj pečené kuriatko, na druhej strane majonézový šalát/ pochopiteľne s domácou majonézou - žiadnou tou umelinou z obchodu / nevraviac o koláčikoch rôznych druhov/ atď, atď, atď... moje nervy a urobila aj karamelové grilážky /ach jaj, tie neskutočne milujem a najhoršie je, že keď sa do nich pustíte, tak neviete kedy prestať!!!/ - veď práve preto som dnešný deň skončila iba na ovocí - lebo ako sa poznám, skončila by som veľmi zle :))) ................ ale k jadru veci: - keďže som nechcela, aby mamina trávila čas iba pri rúre, tak som sa i ja trošku pričinila k dielu a upiekla som aspoň tieto slané tyčinky, bez ktorých sa u nás nezaobídu žiadne hody, oslavy a pod..... naše najobľúbenejšie
Prísady:
Cesto:
* 300g hladká múka /špeciál/
* 125ml šľahačková smotana
* 1 žĺtok
* 1 ML soľ
* 1 ML ocot
* 250g palmarín ............../žiaden iný tuk nepoužívať, tu treba naozaj palmarín, žiadne maslo, hera a pod - lebo tyčinky získajú použitím iného tuku fakt úplne inú chuť - to mám odskúšané a je to neporovnateľný rozdiel/
na posypanie a potretie:
* caa 70g aidam, soľ
* 1 žĺtok + 1 PL mlieko, na potretie
1. všetky suroviny určené na cesto- dáme do misy, ročne vypracujeme /také lepivé cestíčko/, vložíme do potravinárskej fólie a na noc odložíme do chladničky. Na druhý deň odležané cesto rozdelíme na pracovnej doske na polovicu
2. každú časť rozvaľkáme na veĺkosť menšieho plechu /30x35cm/ a pomocou valčeka prenesieme na vymazaný plech
3. potrieme vyšľahaným žĺtkom s mliekom, posolíme /medzi prsty/, nakrájame radielkom priamo na plechu tyčinky a postrúhame aidam. Dáme piecť - teplota 175 stupňov na caa 15 min do zlatova
4. upečené tyčinky podľa potreby nožíkom oddelíme od seba a ručím Vám za to, že budete mať obrovský problém sa do nich nepustiť hneď za tepla :))
5. a okrem toho, že sú fantastické, vydržia veľmi dlho krehučké / čo u nás teda nemajú šancu :)))
Maťka určite vyskúšam, dám ti vedieť. Evikuk z MMB. /až teraz som objavila tvoju novú stránku/
OdpovedaťOdstrániťEvička, budem rada ak zachutia, u nás patria k pravidelným chuťovkám na oslavy, bez nich sa nemôže žiadna začať :). Teší ma, že si ku mne nakukla, paaaa
OdpovedaťOdstrániťAhoj Maťka, konečne som ich vyskúšala - sú výborné. Už budem robiť len tieto. Robila som aj pudingoš 1/2 dávku /dávam sneh z 2 bielkov a celú náplň - prvý krát som dala polovičnú a deti skonštatovali , že je výborná a mám ju dávať celú/, ktorý sa veľmi u nás ujal a je to dobrá kombinácia robiť pudingoš a slané syrové tyčinky naraz, lebo sa minú aj žľtka aj bielka z vajec. Dík za inšpiráciu. Mám to aj nafotené v mobile, ale nie som veľký kamoš s PC. Budem sa snažiť to vložiť do MMB. Ahoj!!!!
OdpovedaťOdstrániťwaau, to ma teší mooc, ďakujem veľmi za krásny komentárik. Veľmi veľmi potešil, paaaa
OdpovedaťOdstrániťCo je palmarín?
OdpovedaťOdstrániťAmélie, palamarín je tuk na pečenie /obsah tuku je myslím 75%
OdpovedaťOdstrániťprosíím, co je palmarín?
OdpovedaťOdstrániťAmelie, palmarín je tuk na pečenie .....viď komentík vyššie
OdpovedaťOdstrániťahoj martina, uplne perfektna stranka, tolko inspiracii...vyskusala som niekolko receptikov pocas vianoc :-D neskutocne dobre...
OdpovedaťOdstrániťteraz ma nas matus 1.narodeniny a rada by som na oslavu pripravila tieto slane tycinky, chcem sa vsak uistit, ci ML znamena mala lyzicka :-D dakujem. zuzana
Ahoj Zuzanka, ďakujem krásne za milý komentárik - veľmi veľmi potešil. Slané tyčinky môžem len odporúčať - sú to taká naša klasika, tak dúfam, že budú chutiť. ... a áno, 1 ML = jedna malá lyžička. Prajem pekný deň
OdpovedaťOdstrániť