- za tento receptík na chlebík vďačím Irenke z mimibazáru, ktorá mi ho andelíček poslala a ja som sa ho dnes pokúsila upiecť . Vydaril sa úplne perfektne, aj chuť super ... no, a ako tak na to pozerám, keď budem takto pokračovať v pečení chlebíkov o chvíľu budem možno i so sebou spokojná :)))
Prísady:
* 1 šálka biela hladká múka
* 1 šálka celozrnná múka
* 2 šálky ražno -pšeničná chlebová múka
* 1 ML sóda bikarbóna
* 1 ML rasca
* 1 ML cukor
* 1 ML soľ
* 2 1/4 šálky cmar /acidko, zakysané mlieko - tieto zrieďujeme čiastočne vodou v pomere asi 3:2 /
/ do cesta sa može nastrúhať a jeden uvarený zemiak/
1. Informačne, aké múky som použila
2. všetky sypké suroviny nasypeme do misky, premiešame, aby sme ich mali všade rovnomerne
3. nalejeme cmar, /alebo acidko, .. ja som použila zakysané mlieko zriedené vodou/
4. a vymiešame ručne mäkké cesto, také aby nebolo hutné, ani riedke - prenesieme na vymúčenú pracovnú dosku - ak treba podsypeme múkou
5. ja som vytvarovala 2 bochníčky - resp. také placky, o výške caa 3- 3,5cm ........... /povodne sa mal iba 1 bochník tiež s výškou 3,5 cm , ale mne sa lepšie pozdávali 2 menšie/ , ktoré vložíme plech vyložený papierom na pečenie
6. nožom urobíme hlbšie zárezy do kríža , ale neprekrojíme ho celkom /ja som ho asi aj menej, ale neskor ako som zistila, nebolo to na škodu/ . Bochníky som potrela vodou, posypala ovsennými vločkami. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 220 stupňov na 20 min, potom teplotu znížime na 200 stupňov a dopečieme ešte ďalších 15 min. Mojim bochníkom stačilo tak.
7. upečené
8. pri umelom osvetlení sa nanič fotí - ale aspoň niečo :) ... bochníky som po upečení potfŕkala vodou a nechala vychladnúť na mriežke
9. ........ a po vychladnutí .... /chlebík by sa mal krájať na štvrťky podľa naznačených zárezov, ale mne sa dali z neho nakrájať pekné krajce z toho dovodu, že som ho na začiatku za surova nenakrojila dostatočne hlboko ... ako som ale písala, nebolo to na škodu /
10. ... a keď sa musí - tak sa musí ... toto som našla po príchode do kuchyne :)))) - dcérka nevydržala a ako myška hryzka sa snažila utajiť, a že : - urobilo sa to samo ....... takže - iba znak, že chutí :))) Irenka ĎAKUJEM ...
mmm voni az sem :-) krasa
OdpovedaťOdstrániť... vďaka Luci !:) a je naozaj moooc chutný - ani som si nemyslela, že nekvasený može byť taký dobrý ....paaaa
OdpovedaťOdstrániťJúúúj Maťka chlebík vyzerá úúúúžasne:-)tak poriadne sedliacky a tá kôrka nemá chybu . Tuším ho vyskúšam už len kvôli tej úúúžasne vyzerajúcej kôrke:-) Pá AR
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Andrejka :) oooch a aáno, je veľmi chutný - mám z neho fakt radosť, že sa takto vydaril a malej tiež veľmi chutí, takže som strašne rada .paaaaa
OdpovedaťOdstrániťMartinka... čoho sa Ty chytíš sa jednoducho musí vydariť... chlebík naozaj už od pohľadu voňavý a chutný... ani sa tej Tvojej myške hryzke nečudujem... tiež by som neodolala :)
OdpovedaťOdstrániťVďaka mooc Evička za poklonu, ale tiež sa mi vydaria nepodarky ako každému /iba ich radšej nezverejňujem :)))) ako vravím, nie každý deň je nedeľa a tak je to i vo varení, niekedy sa vydarí, niekedy nie :)/ ... ale chlebíček patril k ozaj vydareným, strašne sa mu teším :)paaaa
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za skvelý receptík :)
OdpovedaťOdstrániť