nedeľa 8. januára 2012

Slané smotanové trojuholníky so slaninkou

 ...  poznáte tie slané juhoslovanské koláčiky však ? Ja som si vrámci povianočného - povedzme "zahájenia mierneho diétovania"  trošku upravila môj tradičný receptík na tieto slané koláčiky a nahradila maslo  smotanou. A nie prvý krát, túto náhradu mám odskúšanú a veľmi rada sa k nej vraciam.

..ehmm, no tak dobre - nad tou slaninkou prižmúrte jedno oko .... ale je tam fakt bombová - netreba zasa všetko s tou diétou preháňať :))

Suroviny na cesto:
* 600g polohrubá múka
* 400ml kefírové mlieko /alebo acidofilné mlieko -  kyslomliečny výrobok Vám zabezpečí  úžasnú krehkosť   pečiva/
* 100ml olej
* 1 kocka droždie
* 2 PL kryštálový cukor
* 2 ML morská soľ

Plnka:
* 400g kyslá smotana  /16%/
* 6 strúčikov cesnaku /minimálne/
* 1 ML morská soľ
* cca 150g oravská slaninka
- okrem toho: - 1 rozšľahané vajce na potieranie trojuholníkov a sezamové semienka, prípadne rasca/

Postup:
1. všetky suroviny na cesto si poriadne vymiesime a hotové cesto necháme vykysnúť. Aby Vás to neodradilo - kvások nerobím, kefírové mlieko mierne zohrejem a droždie iba priamo rozmrvím do múky, je to v pohode,  robím tak stále a bez problémov. Normálne všetko spolu vymiesim a nechám vykysnúť
2. po vykysnutí cesto rozdelíme na pracovnej doske na tri rovnaké časti
3. každú časť rozvaľkáme do obdlžnika, potrieme 1/3 plnky, /ktorú si pripravíme vymiešaním smotany s pretlačeným cesnakom a soľou/ a posypeme 1/3 nadrobno nakrájanou slaninkou

4. naplnené cesto zrolujeme, nakrájame ostrým nožom cik-cak trojuholníky
5. trojuholníky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, povrch jemne posolíme, posypeme semienkami
6.  a pošleme do vyhriatej rúry na 200 stupňov upiecť
7. pečieme asi 12-15 min - sledujeme,... a potom už iba počkáme kým to všetko vychladne a mlsáme :)

20 komentárov:

  1. toto je nieco pre nas! ja som vzdy piekla cesnakove trojuholnicky, po ktorych sa vzdy zaprasilo, ale tieto slaninkove...hmmm....lahodka!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. to ma veľmi teší Mariannka, že Ťa receptík zaujal, odporúčam túto kombináciu, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Viem si presne predstaviť ako chutia. Otec má tendenciu robiť podobné cesnakové trojuholníky (neviem aké má prísady), ale mne na jazyk naskočila presne tá chuť, po zahliadnutí fotky :).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. sú výborné tiež ... veľmi podobné a trošku aj ľahšie, keďže do tej plnky nejde maslo... taká zmena

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ok kde mam prist na koštovku? .)))) vyzeraju bajecne, asi teda urcite vyskusam, dakujem za recept

    OdpovedaťOdstrániť
  6. :))))) aké zlaté, .... ja rada uhostím kedykoľvek. Ďakujem krásne za komentík

    OdpovedaťOdstrániť
  7. receptík opsán, ráda vyzkouším, děkuju

    OdpovedaťOdstrániť
  8. teší ma Amélie,nech chutí, paa

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Maťka, robievam podobné s pizza príchuťou, ale toto je ešte jedlejšiee

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ja tiež Tinka také robievam, ... a toto je taká obmena a ozaj veľmi chutná. Ďakujeeem

    OdpovedaťOdstrániť
  11. fii, toto vyzerá mňamkovato :) a tá slaninka sa tam skvele hodí :)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ešte že som po večeri. Idem si opísať recept, ukážem manželovi. Ten včera piekol svoj prvý chlieb v živote (viac táto skúsenosť lákala jeho, ako mňa). Nuž, striedka je jedlá, len tá podošva navrchu dá zabrať. Ale splnil si svoj sen :-)

    Maj sa pekne Martinka

    OdpovedaťOdstrániť
  13. no aký šikovný manžel ! :))) perfektné - domáci chlebík je super.Veľmi ma teší Ewi, že som mohla i ja trošku inšpirovať, ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  14. prosím 1ML soli je mililiter? ja že malá lyžička, ale volado za mnou ma tu zneistil :D

    OdpovedaťOdstrániť
  15. 1 ML soli = jedna malá lyžička soli. Všade používam rovnako tieto skratky, aby neprišlo k nedorozumeniu. A samozrejme - radšej sa treba spýtať, aby k nemu náhodou neprišlo k nejasnostiam. Prajem pekný dník :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. tak nakoniec som dala správne ML = malá lyžička a trojuholníky su dosť jedlé:)

    OdpovedaťOdstrániť