nedeľa 5. júna 2011

Maslová vianočka

..... tak a máme ju tu krásku :D. Túto vianočku som piekla tretí krát, prvý krát - podľa receptu /z knihy receptov o života/, nooo, nie že by bola zlá . Mala som silné nutkanie už vtedy upraviť recept podľa seba - aaale vravím si, aspoň raz skúsim dodržať pôvodnú receptúru :DD ....  Ok - dala sa, ale nebola som z nej akože "waaaau".
Druhý krát som samozrejme recept upravila, ale odfotiť som nestačila :DD - nejak záhadne rýchlo zmizla z povrchu zemského :D a na tretí krát sa s Vami podelím s receptíkom. Vianočku som chránila vlastným telom, krájala ešte teplú na fotenie, lebo predsa - bolo by skutočne škoda nezverejniť ju.


Prísady:
* 400g hladká múka
* 350g polohrubá múka
* 2 malé vajcia /prípadne 2 žĺtka a sneh z 1 bielka/
* 1 kocka droždie
* 1 ML /zarovno/ soľ
* 160g práškový cukor
* 1 vanilkový cukor
* 200g maslo /prípadne Hera/
* 300ml mlieko /ja používam acidofilné nízkotučné/
- okrem toho 1 rozšľahané vajce na potretie vianočky

Postup:
1. do misky nasypeme múku, roztopené maslo  /musí byť vychladnuté/, cukor, soľ, žĺtka, z bielkov vyšľaháme sneh, droždie rozmrvíme, vlažné mlieko /tu by som podotkla - že s tým acidofilným je fakt dokonalá/. Kvások nerobím.
2. vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť 45 min až 1 hodinu
3. vykysnuté cesto prenesieme na pracovnú dosku, rozdelíme na polovice /jednu menšiu, druhú kúsok väčšiu/ a každú polovicu na tri rovnaké diely
4. tri väčšie časti vyšuľkáme, zapletieme do vrkoča /priamo na plechu vyloženom papierom na pečenie/
5. a z tých menších opäť urobíme menší vrkoč. Vianočku prikryjeme čistou utierkou a necháme v takomto vrkočovom stave ešte podkysnúť 30 min
 6. po podkysnutí ju potrieme rozšľahaným vajcom, v strede zabezpečíme dvomi špajlami, aby sa vrchný vrkoč nezošmykol a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme cca 30 min, potom ju prikryjeme papierom na pečenie, aby povrch neohorel a dopečieme pri tej istej teplote ešte asi 15 min. Skúška špajlou.
7. upečenú vianočku, prudko voňajúcu :D, preložíme na mriežku, po 10 min ju jemne potrieme rozpusteným maslom a netrpezlivo čakáme, kedy si na nej môžeme pochutnať.
8. prajem dobrú chuť pri voňavých raňajkách  ....

12 komentárov:

  1. Jaaaj, ja mam vianocku veeeelmi rada, pokial si dobre pamatam, tak prvu vianocku som piekla prave podla tvojho receptu, Mati, nasla som ho na mimibazare ;o) Budem musiet niekedy vyskusat aj tuto, na ranajky ako stvorene, mnaaaam!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Matka,ta musi byt vyborna...zaradujem do ranajkoveho poradovnicka,urcite vyskusame:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tvoju smotanovu vianocku som uz robila a bola krasna, pekne drzala a na chut vyborna. Urcite niekedy vyskusam aj takuto maslovu. Velmi pekna.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Meriannka, juuuj to je pre mňa veľká pocta, ďakujeem

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Matík, budem rada - vieš ja tiež vianočky milujem a kým nemám na ňu ozaj vyskúšaný recept nezverejňujem - takže Ti ju môžem len odporúčať na raňajky, dúfam, že budeš spokojná ako ja

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Michaelka, veľmi ma teší - len ma poteší, ak budeš spokojná i s touto. Moja mamina povedala, že jej viacej chutí ako tá smotanová - no neviem, ja ich všetky striedam, podľa toho čo doma mám na pečenie, tak mám rada trošku zmenu chuti a táto je tiež výborná

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Maťka tvoje vianočky sú výborné:) môžem potvrdiť a túto vyskúšam tiež:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Matka tvoja vianocka je sta namalovany obrazok.Nadherna. Velmi by som ju chcela vyskusat, ked pojdem domov. Tu totiz nemam muky:) a z anglickej skoda skusat:(. Milujem vianocku s masielkom a domacim jahodovym dzemikom. Mnaaaam, ale si mi narobila chutky:)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Andrejka ďakujem mooc za pochalu, verím že i na tejto si pochutnáte, paa

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Adrianka, my tiež veľmi vianočky ľúbime ... ja dúfam, že ak raz vyskúšaš doma upiecť, tak snád bude chutiť. Ďakujem krásne za pochvalu - veľmi si jej cením, paa

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Nádherná vánočka, máš můj obdiv! Já vánočku ještě nezkoušela, ale nikdy neříkej nikdy, tvoje nádherné fotky ještě teplé vánočkové krásky mě tak naladily, že se o ni určitě někdy pokusím.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Madli ďakujem veľmi pekne za pochvalu, veľmi si jej cením. Ono, asi raz treba vyskúšať. Tiež som mala také zvláštne pocity ke´d som piekla prvú, či sa vydarí a ako bude chutiť a či sa to čudo bude vôbec podobať na vianočku :DD. jasne, že i mne sa niekedy nevydaria a tie radšej nezverejňujem :D - vždy iba overený recept. A tak som si zvykla, vždy keď v sobotu alebo v nedeľu pečiem koláčik, pripravím si i vianočku a sranda teraz na tom už je - že malé sa viacej tešia na vianočku ako na samotný koláč /hocijaký/, lebo vôňa čerstvo upečenej vianočky je neprekonateľná, aspoň pre ne určite.

    OdpovedaťOdstrániť