nedeľa, 5. júna 2011

Svieže jahodovo - tvarohové rezy

      Máme všetci momentálne jahodové obdobie však ?  Tiež nie sme výnimkou, okrem jahodových gulí, buchiet, rôznych jahodových krémov a kadečoho podobného sme si včera pochutnali na tomto osviežujúcom koláčiku.  Jahody som použila z maminej záhradky, s úplne úžasnou jahodovou vôňou, aké v obchode nekúpite, ani nenazbierate na rôznych samozberoch /to som mala česť zistiť minulý rok - bola som veľmi sklamaná ich chuťou a vôbec - ale vôbec jahodovo nevoňali, tak som to brala aspoň športovo, že sú aspoň červené, na jahody sa podobali .... a ostatné prednosti  jahôd sme si domysleli :DD/

- a zasa mi to ladí do modra :DDD .. /sľubujem, že sa polepším :D/


Prísady na korpus:
* 5 vajec
* 200g kryštálový cukor
* štipka soli
* 250g polohrubá múka
* 5 PL voda
* 1 prášok do pečiva
* 1 PL olej
* 1 PL /kopcovitá/ kakao

Prísady na plnku:
* 500g jemný tvaroh
* 300g kyslá smotana
* 200ml acidofilné mlieko /bez príchute 3,5%-né/
* 200ml voda
* 2 PL potravinárska želatína
* 2 vanilkové cukry
* 4 PL práškový cukor
- okrem toho : - trebárs tie jahody :D  /alebo hocijaké iné sezónne ovocie/  a jahodový džem

- zdroj sa mi ani nedá uviesť, pretože korpus mám taký svoj osvedčený na tieto letné koláčiky a plnka je z mojej hlavy, takže - v konečnom  stave, taký môj domáci produkt 10 minútovej úvahy, keď som pozrela do chladničky :D.

1. Korpus: - celé vajcia vyšľaháme s cukrom - bez flákania min 5 min, potom pridáme ostatné suroviny, vodu nezohrievam, iba ju odpustím z modrého  kohútika na vodu :D - takže studenú.  Spolu zamiešame, vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a pošleme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov
2. Pečieme caa 20 min, sledovať
 3. upečený korpus necháme caa 10 min chladnúť, potom potrieme jahodovým džemom. Počkáme, kým nám korpus vychladne úplne a poukladáme naň polovice voňavých jahôd. Nakoniec ich zalejeme tou skvelou tvarohovo-smotanovou zálievkou
4. ktorú si pripravíme takto :  - potravinársku želatínu nasypeme do studenej vody, zamiešame. Necháme ju caa 10 min napučať. Zatiaľ si miske vyšľaháme spolu tvaroh, smotanu, cukor a acidofilné mlieko /na dobré trávenie :D/
5. napučanú želatínu po tých 10 minútkach jemne zahrejeme do vlažna, to bude vidieť - želatína akoby zosklovatela. A v takomto stave ju zašľaháme do tvarohovo-smotanovej mňamky.
6. zalejeme ňou HNEĎ poukladané jahody a hotový koláčik odložíme na pár hodín do chladničky. Pár - to znamená asi 3 hod. Ja som krájala koláčik asi po 3-4 hodinách a zároveň hneď odfotila, lebo neskôr by už nebolo šance urobiť aký - taký záber, keďže bola očakávaná návšteva.

7. prajem Vám príjemné osviežujúce mlsanie

18 komentárov:

  1. No tak toto vyzerá nebezpečne Maťka!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Gabika, ďakujem a s tým domácim jahodovým džemíkom čo som robila minulý rok to malo ozaj fantastickú chuť ... osviežujúcu, letnú :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mnaaaaaaam, ten vyzerá bozsky, Matulík!!! A náhodou....to ladenie domodra tam celkom pasuje!:))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Slávinka ďakujeeem - aj fakt božsky chutí ... si zlatá, že ma takto utešuješ

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No ešte že sa mi chladí jahodová tortička, ináč neviem, neviem...a tomu samozberu, záleží v akom období si tam bola, keď veľa prší a je málo slnka, tak nie sú bohvieaké, ale keď je slniečko, sú aj tie sladučká ako med, hovorím z vlastnej skúsenosti, dúfam, že tento rok sa mi podarí tam ísť. Darina B. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Krasny kolacik, mam rada taketo svieze a s tvarohom.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Michaelka ďakujem, my tiež veľmi

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Vďaka Darinka - som presvedčená, že tá Tvoja tortička rozhodne nebude pokrivkávať za týmto koláčikom - za to dám krk:D ... jaaj to máš pravdu s tým samozderom :(, mala som asi smolu a bola som vtedy hrozne naštvaná, že sú také o ničom, a áno, to počasie bolo vtedy hrozné, a jahôdky iba červená hmota bez chuti a vône. je jasné, že slniečko a teplo to ovocie rozhodne potrebuje, či už v maminej záhradke alebo voľne na poli

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Pripajam sa ku komentarom,ze to vyzera neskutocne dobre! Az sa mi slinka spustila...idem sa radsej napit vody a zahnat hriesne myslienky ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Mariannka ďakujem krásne - veru chutil- už iba chutil /lebo rýchlo zmizol/ úžasne

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Krasne jahodkove kocky. Verim, ze zmizli bleskovou rychlostou. Ved kto by odolal takytmo zvodnym kuskom?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ďakujem Adrianka, je to vskutku taký rýchly osviežujúci koláčik a ako stvorený na tieto letné dni

    OdpovedaťOdstrániť
  13. mne sa ta modrasta farba paci :) velmi :) cele to ladi s blogom :) a o rezoch ani nepochybujem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Sylvika ďakujeem krásne - ja sa síce snažím skôr aby to ladilo do toho bieleho pozadia a ono mi to nejakým zázrakom vždy namodrá /netuším prečo ? :DDD/, ale prídem koreňu na vec a pokúsim sa o tú plánovanú bielu :D

    OdpovedaťOdstrániť
  15. lehoučké, jemné a delikátní, to je dezert podle mého gusta. U vás na Slovensku jste nějak dopředu s těmi jahodami, já včera ochuntala první, ale na ty z maminčiné zahrádky si ještě nějakých pár týdnů budu muset počkat :-(
    Tak sem budu alespoň chodit pro krásnou jahodovou inspiraci.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. ooooch áno, presne si to vystihla. A pritom na prácu nenáročný dezertík. Jaaj to mi je ľúto , že ešte nemáte jahôdky, držím palčeky, aby dozreli do krásy a neprekonateľnej vône. A zrejme, keď bude u nás už po jahodovej sezóne - budem sa kochať jahodovými kráskami zasa ja u Teba.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. koláčik vyzerá úžasne, hneď zajtra ho vyskúšam :-)))))

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Teší ma mooc Zumi, hlavne aby si bola spokojná s receptíkom, paa

    OdpovedaťOdstrániť