pondelok, 25. apríla 2011

Karamelové grilážky

   -  viete, že karamel patrí k našim prioritným surovinám - a o týchto grilážkach ani nevravím. Pravdupovediac som ich nerobila ani nepamätám. Stále som uvažovala, čo upečiem na Vekonočné sviatky a nakoniec som sa rozhodla pre túto jednoduchú nepečenú mlsničku, ktorej u nás nik neodolá ...
 / predpokladám, že takto to funguje i u prevažnej väčšiny karamelomaniakov :D/

Prísady:
* 250g kryštálový cukor
* 250g maslo / používam palmarín/
* 1 kondenzované mlieko /salko/
* 1 ML kakao
* 200-250g orechy /polovicu dávam mletú a polovicu jemne nasekám/
* 1 balík tortových oblátok

1. v panvici s poriadne hrubým dnom necháme skaramelizovať cukor pri úplne nízkej teplote
 2. do rozpusteného karamelu vložíme palmarín, riadne nám to zasyčí, ale toho sa netreba ľakať, rozpustí sa, stále treba miešať
 3. vylejeme kondenzované mlieko a pridáme hneď aj kakao - ja viem, kopec ľudí ho nedáva, ja vždy :D
 4. a necháme poriadne prebublať, bude to vyzerať ako riadna sopka :D, keď vidíte, že hmota je takáto kompaktná ako na obr. nasypeme orechy a už iba premiešame, odstavíme z ohňa a necháme čiastočne vychladnúť
 5. potom touto úžasnou ešte dostatočne teplou zmesou naplníme tortové oblátky a zaťažíme trebárs nejakými normálnymi knihami do ktorých sa oplatí občas mrknúť :D . Nakoniec po riadnom stuhnutí už iba degustujeme, kým všetko nezjeme :D 

10 komentárov:

  1. Martinka, toto je naša najobľúbenejšia mlska. Robili sme aj teraz. Ja pridávam ešte kúsok cery a o to menej palmarínu.
    J.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Janka, ja som ich plánovala robiť ešte na Vianoce, ale nakoniec bolo kadečoho iného, tak som to odložila na neskôr. Inak, ako si všímam, receptíkov na rilážky je neúrekom a každý má taký svoj zaužívaný ... no vidíš, ja som to v kombinácii s cerou ešte nerobila. Každá máme niečo svoje overené :D však ?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martinka,
    už sa teším na Tvoje grilážky :-)
    Vyzerajú lákavo. Aj ja mám na ne svoj recept, ale rada vyskúšam tie Tvoje.
    Prajem pekný večer!
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. teší ma Aďka, aj Tebe krásny dník, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mati, teraz si mi brnkla na strunu! Grilazky som naposledy robila na Vianoce a myslim,ze je cas na repete ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. jeeeej... tieto milujem... no ale toto nechapem... I x ked som ich robila ok vsetko a potom vzdy ked som ich roila nechcelo sa mi spojit maslo a karamel... a vselico som skusala.... ja vobec netusim ze kde ja som robila chybu ......

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Marianka - teší ma:D, Ja som ich práve taaak dlho odkladala, že už sa nedalo ďalej :D, prišla chuť a jednoducho keď musíš - tak musíš :DD

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj veronika. No ono to musí prebublať s tým salkom - prejsť riadne varom, preto som to tam napísala a všetko bude OK. kamarátka raz bola u mňa a hovorí: - ja keby nevidím ako sa to robí, tak to asi vrazím od jedu do koša a myslím si, že z toho nič nebude :DDD. No - treba len kúsok počkať a všetko je tak ako má byť, nič na tom recepte zložité nie je, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Spomienka na detstvo...každé Vianoce sme ich mávali, sú vynikajúce.

    OdpovedaťOdstrániť