sobota 20. novembra 2010

Jemná tvarohová torta

   Včera ako som ju piekla, vobec som netušila, že dnes nakoniec tak strašne "bodne". Bratovi sa práve včera narodila dcérka Adrianka /zhodou okolností práve vtedy, ako som ju začala piecť - asi ma niečo osvietilo :DDDD/  a dnes,  keď prišiel s radostníkom,  myslím že táto tortička bola veľmi vhodná aspoň na také malé privítanie našej maličkej. Naša malá princeznička  - vitaj medzi nami:)


Prísady na cesto :
* 3 vajcia
* 100g práškový cukor
* 100g hladká múka
* štipka soli
* 40g rozpustené maslo
* 1/2 ML kypriaci prášok do perníka

Prísady na plnku:
* 500g jemný tvaroh /ten vo vedierku z Lidla/
* 400g kyslá smotana /16%/
* šťava a kora z polovice citróna
* 4 PL / poriadne kopcovité /med
* 100ml mlieko
* 1 potravinárska želatína
- okrem toho : - 2 balíky BB dobré ráno s brusnicami /alebo akékoľvek podobné keksíky/

1.  Cesto: - celé vajíčka s cukrom poriadne vyšľaháme do penista /šľaháme aspoň 5min/
 2. potom pridáme preosiatu múku, soľ, prášok do perníka a rozpustené vychladnuté maslo - vymiešame
 3. vylejeme do tortovej formy /priemer 20cm/ vymazanej maslom a vysypanej hl.múkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov, pečieme caa 10min, skúška špajlou
 4. upečené necháme vychladnúť /krááásne vonia ten korpusík a skutočne je ako vatička/
 5. potom pomocou nitky prerežieme na polovicu
 6. Plnka: - potravinársku želatínu vysypeme do mlieka /u mňa sójové/, premiešame a necháme napučať caa 4-5 min
 7. a takto vyzerá napučaná - dáme ju na slabučký oheň a mierne zohrejeme /ozaj chvíľočku/, želatína sa nám hneď rozpustí - to znamená, že ju máme takej letnej teploty, miešame ju samozrejme ... / alebo ak chcete možete používať ten želatínový stužovač za studena/
 8. a vylejeme ju do dopredu pripravenej misky, kde sme si dali tvaroh, kyslú smotanu, šťav a nastrúhanú koru na jemno z polovice citróna a med, ktorý musí byť vlažný, t.j. trošku si ho zohrejme, aby bol v tekutom stave
 9. všetko vyšľaháme
 10. do tortovej formy vrátime spodnú časť korpusu, boky formy zopneme a vylejeme naň polovicu pripraveného krému, na krém poukladáme rozlámené keksíky

  11. tieto som použila
 12. na keksíky rozotrieme druhú časť tvarohového krému
 13. priklopíme hornou časťou korpusu, jemne pritlačíme - nech sa nám krém dobre k nemu  prisaje a dáme na noc zachladiť do chladničky
 14. na druhý deň, tenkým nožíkom oddelíme bok torty od formy, bok  formy uvoľníme   a povrch poprášime práškovým cukrom
 15. tortička je jemnulinká - proste mňam :)
16. a trošku bližšie v zábere a ja Vám už iba poprajem dobrúúú chúťku, určite nebudete ľutovať, ak sa raz do nej pustíte

14 komentárov:

  1. ejhaaaaaaaa tak toto je luxuspur matka,krásnaaaaa torta

    OdpovedaťOdstrániť
  2. oooch jee Slávinka ... Ďakujeeem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To je nádhera a malé přejeme do života jen to nejlepší!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ďakujem Lauri :) - drobček je skutočne roztomilý a krásne bacuľkatý, mala takmer 4kg :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Martinka, krasna torticka..:) Super stranku si urobila, chodim sa sem kochat a cerpat inspiraciu..:), dakujem.
    Chcem sa opytat, ja mam formu o priemere 26 cm, mam si zdvojnasobit davku na korpus?
    Ďakujem za odpoved.
    A blahozem prirastku a vela zdravicka zelam..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Danielka :), ďakujem za krásne slová z celého srdiečka. Čo sa týka toho korpusu, dávku by som dala 1 1/2 násobok /2-násobok by bolo veľa a cesto by bolo príliš vysoké, takže úplne stačí 1 1/2 dávky surovín/. paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Martinka, dakujem za odpoved a radu, zajtra sa na torticku chystam, kedze sa doma liecime s malym, tak sa trochu potesime tortickou...:)
    Ďakujem a tesim sa na recepty..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Danielka, rado sa stalo, držím palčeky, aby sa tortička vydarila a hlavne aby chutila. Prajem veľa veĺa zdravíčka a skoré vyliečenie.paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Maťka tortička je jedna báseň určite skúsim.pa pa Lívia

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ďakujem Livika, budem rada, dúfam, že bude cutiť tak ako u nás. paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Maťka... oceňujem podrobný popis receptu:) torta sa zadarila a každému chutila... nabuduce vyskusam karamelovu:) super recety;)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. to ma veľmi teší, ĎAKUJEM za krásnu správičku, paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prepacte, chcem sa opytat, "ML" je skratka pre "malu lyzicu" alebo ako to je? Dakujem, Anka

      Odstrániť
    2. hej, hej... ML = malá lyžička. Martina

      Odstrániť