piatok 15. októbra 2010

Nekysnutý celozrnný chlieb III.

- k receptu tohoto chlebíka som sa dopracovala sama skúšaním a rôznymi úpravami Mirovho nekysnutého chlebíka . Pôvodný, ako som ho piekla bol dosť hutný, resp. veľmi, tak som ho trošku prispôsobila tak, aby bol pre moje malé čo najchutnejší. Zatiaľ musím povedať, že patrí  medzi tie najchutnejšie nekysnuté chleby, ktoré som v poslednom čase bola donútená piecť a dúfam, že mojimi receptami som zopár ľuďom pomohla, ktorí prechádzajú rovnakým alebo podobným problémom - upiecť chlieb bez použitia droždia. V podstate všetky tie nekysnuté chlebíky, ktoré som zverejnila medzi receptami boli veľmi chutné /samozrejme s normálnym kysnutým sa to nedá porovnávať/ , ale  chcela som, aby sa aj dcéram jeden  a ten istý nezunoval. Z tohoto som ledva zachránila kúsok na odfotenie v priereze a to som ho piekla včera poobede.


 Prísady:
* 100g celozrnná múka
 * 200g hladká biela múka
 * 200g ražno-pšeničná múka
 * 250g jemné ovsenné vločky
 * 1/2 šálky /125ml/ pšeničné otruby
 * 400ml acidofilné mlieko
 * 200ml zelený čaj 
* 1 PL med
* 1 ML sóda bikarbóna
 * 1 1/2 ML soľ
 * 1 ML drvená rasca 

1 . všetky suché suroviny dáme do misy a premiešame varechou
2. pridáme mokré suroviny
3. vareškou riadne vymiešame  a vnikne nám také redšie cesto
4. rozotrieme ho do chlebíkovej formy /ak nemáme silikónovú- tak treba použiť papier na pečenie/ , cesto necháme odpočívať na kuchynskej linke, kým sa nám nahreje rúra.
5. dáme piecť do vyhriatej rúry, /do ktorej sme vložili hrniec s vodou/ na 220 stupňov . Pri tejto teplote pečieme 20 min. Potom chlieb potrieme vodou, teplotu znížime na 200 stupňov a dopečieme ďalších 15 min. Znova potrieme vodou, rúru vypneme a chlieb necháme ešte v teplej rúre 5 min. ...........Môj krásne pukol /no neviem, mne sa veľmi páčia na ňom tie praskliny, môj otec vždy vravel, že keď chlieb pukne, je to znak, že je dobre upečený ... i keď to je skôr možno pravidlo u kysnutého chleba/ ale upečený krásne bol i tento :)
6. potom  chlieb vyberieme z formy  a necháme na mriežke vychladnúť.

5 komentárov:

  1. no vidís,sikulka!Tak si to predsa len zvládla.Juchuuuuuu.Vyzerá fantasticky Matka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Si zlatá Slávinka moja :) - bol to pokus asi na tretí krát a zatiaľ najvydarenejší z toho Mirovho chlebíku. Síce už nie je čisto taký diétny, ako bol povodne zverejnený :))) - no čo už - biela múka robí svoje :DDDDDD, ale i tak si myslím, že je i teraz dostatočne zdravý :) veď tam zostalo kopec celezrnného všeličoho - len už nie je taký strašne hutný a melnivý. Ďakujem Ti kráásne. paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ja si myslim,ze jednoznacne je ovela zdravsi.Pretoze aspon vieme,co do neho davame.paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj. Ja som tento chlebík piekla ako bezlepkový. Jizerka, pohánková a jáhlová múky, sojové vločky a postrúhaná mrkva. Namiesto sody som mala kypriaci prášok bezfosfátový. Ostatok už rovnaký ako u teba...:-) Ďakujem za recept, konečne mám chlebík, ktorý je viac než chutný. Prajem veľa, veľa chuti a príjemných chvíľ pri varení a pečení...
    Aďa

    OdpovedaťOdstrániť