nedeľa 17. októbra 2010

Karamelovo - jogurtová torta

Máte radi karamel ? - ja ho milujem, asi vo všetkých podobách. Strašne mi vonia a tá chuť  ... no jednoducho, veľmi ťažko dokážem odolávať dezertom, ktoré ho obsahujú. Táto torta je taký malý karamelový sník .... tak si dajte a nechajte sa unášať spolu so mňou ....

Prísady:
Korpus :
* 180g BB keksov /caa 1 1/3 balíčka/
* 90g rozpustené maslo


Náplň:
* 200g kryštálový cukor
* 250ml mlieko
* 250g jemný krémový tvaroh /1,1%-ný/
* 500g biely jogurt /3%-ný/
* 100ml voda
* 1 potravinárska želatína
- okrem toho : 2-3 banány

1. najskôr si uvaríme karamel: - do panvice si nasypeme cukor a necháme ho pri úúplne nízkej teplote ohňa skaramelizovať
2. keď ho už máme úplne hladučký, vlejeme doň mlieko a necháme ho v ňom rozpustiť  /teplota ohňa musí byť stále nízka/ - občas premiešame ... ja viem, toto ide ťažšie, ale on sa pomaličky rozpustí
3. a vznikne nám takáto úžasná karamelová omáčka, ktorú necháme vychladnúť /ja som dokonca použila sójové mlieko a ako vidíte - ide to i s ním /
4. kým nám karamel chladne, rozdrvíme keksy  na korpus buď valčekom, alebo ich rozmixujeme mixérom, zalejeme rozpusteným maslom
5. premiešame vareškou, nech máme každé zrniečko obalené maslom
6. a natlačíme do tortovej formy /priemer 20cm/, vložíme do chladničky, aby zatuhol
7. Pokračujeme výrobou plnky: -do hrnca so 100ml vody nasypeme potravinársku želatínu /odfotená napravo/ premiešame a necháme ju napučať 8-10 min
8. do misky si dáme jogurt, tvaroh a vylejeme vychladnutú karamelovú omáčku  / tu upozorním na veľmi dôležitú vec - všetky suroviny musia mať izbovú teplotu, pretože, keď by sme to vybrali z chladničky práve, jogurt s tvarohom bude veľmi studený a keď do nich vlejeme vlažnú želatínu, môže sa zraziť a nestuhne/ -  alebo môžete použiť aj inú želatínu, napr. v plátkoch, alebo želatínový stužovač - to je jedno
9. jogurtovo- karamelovú zmes rozmixujeme  /ochutnajte - tá chuť je úúúúžasnááá/
10. napučanú želatínu si trošku zohrejeme na ohni, len aby sa rozpustila a  takúto vlažnú  ju hneď nalejeme za premiešavania do karamelovej zmesi
11. na korpus poukladáme banány  rozkrojené pozdĺžne na polovicu /ja som mala iba 2/
12. a zalejeme ich už vymiešanou karamelovou zmesou so želatínou, dáme zachladiť do chladničky, najlepšie na noc
13. potom okraje torty pomocou tenkého nožíka oddelíme od formy - pokocháme sa :)

14. a už nám nič nebráni, aby sme i lačné bruško nakŕmili :) .... prajem príjemné mlsanie  .....


17 komentárov:

  1. vyzera uuuzasne ,Matka...a ta karamelova chut...ja som vcera robila nieco velmi podobne,tiez takyto nepeceny cheesecake,ale kavovy:)urcite sa necham inspirovat aj tymto karamelovym:)
    (mauka)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vďaka Maťka, no vieš ako to je v tej reklame : Keď musíš, tak musíš :DDDDDD - všetko pečenie/nepečenie musím ešte prisposobovať - ale dá sa :- a výsledkom bola i táto torta, ale mňam :) hmmm a kávová príchuť musí byť super, také mám rada - /moje deti skor capucíno/ - ale viem si dokonale predstaviť i toto s podobnou úpravou ... jooj normálne si ma navnadila :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Maťka torta vyzerá neskutočne dobre ako všetky tvoje recepty.Vždy sa teším na ďalšie nové a nakuknem tu alebo na mmb či si niečo nepridala.A mimochodom, blahoželám k tomuto blogu nech sa ti darí,držím prsty.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Veľmi pekne ďakujem Livika za pochvalu tortičky i za povzbudivý komentárik, ani nevieš ako potešil .. :)Vďaka veľká ešte raz.paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Milá Martinka,
    ďakujem za receptík, dnes som vyskúšala, večer hodím fotku, ako to dopadlo. Snáď bude oslávenec spokojný :-)))
    Pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ahoj Aďka, snáď tortička dopadla dobre a oslávenec bol spokojný.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jasne, tortička sa vydarila, aj chutila, výsledok som aj nafotila na môj blog...
    Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  8. tak to ma veľmi teší Aďka, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  9. nenašla som na stránke žiadnu adresu, kam by sa Ti dalo napísať, tak píšem sem:
    na sashe.sk sa objavila osoba, ktorá kradne fotky a vydáva ich za svoje. po tom čo bola nútená stiahnuť anetkine, okopírovala aj tvoje:

    http://www.sashe.sk/kiki-photography/detail/bananikova

    http://www.sashe.sk/kiki-photography/detail/piskotkova

    andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Andrejka, ďakujem za upozornenie, ja som zhrozená :(

    OdpovedaťOdstrániť
  11. nemas za co :-(

    http://anetagoesyummi.blogspot.com/2011/06/uz-nielenze-vidim-svoje-torty-kade-tade.html?showComment=1309600933508#c2055478686326460327

    andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj, ako by si mi poradila s tym želatinovym stužovačom? ešte som s tym nerobila...Do koľko vody by som to dala?
    a trošku som nepochopila v bode s tou Tvojou želatinkou, dám do hrnca napučať a varím alebo nie?
    už sa mi takto pár krat nepodarili kolače zo želatinami, tak sa bojím, preto by som rada zvolila ten stužovač želatiny, ďakujem za Tvoju odpoveď :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ahá, už som si to všimla tam v bode čislo 8 len opisuješ... :)už chápem,ale aj tak by mi to bolo lepšie s tym stužovačom za studena

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Domkac, želatíny sa netreba báť :), ja najradšej pracujem s klasickou - obyčajnou potravinárskou, ale ak sa Ti lepšie s tou za studena - i tak sa dá, ja nemám s ňou veľa skúseností, ale snáď sa s ňou tortička podarí, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ahoj Matka,
    dnes som skusala tuto tortu, vyzera uzasne! akurat sa chladi v chladnicke na zajtrajsi den do prace :)

    tu zelatinu som ale skusala troska inak
    mala som taku sypku, uvarila som ju v cca 1,2 dcl vody a nechcelo sa mi cakat kym uplne vychladne, tak som postupne po lyzickach pridavala tu plnku (tvaroh + jogurt) a miesala...
    islo to rychlejsie a netreba cakat kym zelatina uplne vychladne :)

    OdpovedaťOdstrániť