- takže toto bola moja prvá skúsenosť s touto kúpenou zmesou. V Lidli bola akcia :) - 1kg tej chlebíkovej hotovej zmesi za 1€ ... no, nekúpte to :)) tak som celý týždeň pochodovala doma okolo nej, hľadala na nete čo s ňou, len aby sa mi vydaril. Dnes som síce mojim dcéram sľúbila, že budeme iba leňošiť a ani s prstom nehneme /čo oni vzali takmer doslova a do písmena :)))) a také veci, že i riad umyť sa vymykalo z výrazu "leňošenie"/ ... Chi - druhý krát si musím riadne seknúť do jazyka, čo poviem :)) No nič, .... chlieb sa upiekol, bol chutný, pekne voňal a myslím, že sa i celkom vydaril. I keď nabudúce mierne upravím teploty pečenia. Už len podotknem, že nemám žiadnu domácu pekárničku a piekla som v rúre....
- v postupe bolo uvedené :
* 500g tejto zmesi
* 370 ml teplej vody
1. tak som aj urobila ... do misky som dala 500g zmesi a vody tiež tak / prilievala som ju postupne, ako som šľahala, ale múka si vzala, tak ako bolo napísané/
2. cesto som ako-tak vymiesila /snažila som sa riadne/ a nechala kysnúť 45 min .... podľa návodu malo vraj stačiť 30 min, no mne sa zdalo, že sa to tuším ani nepohlo a začala som mať z toho nepríjemný pocit
3. takže asi po tých 45 minútach to vyzeralo takto ... čo ma vobec netešilo :(
4. pacla som to na pracovnú dosku, ručne ešte raz prehnietila a vytvarovala "šulec" hmmmm
5. a vložila do chlebíkovej formy, natrela vodou a nechala kysnúť vyše hodiny, no ale myslím, že kyslo to aj 1 1/2 hodinu / v návode bolo len 45 min/
6. a aaaleluja ... kúsok sa to dvihlo .. aj keď som bola stále v pokušení, že to asi za veľa stáť nebude a či to radšej niekam nevrazím :((( , lebo sa mi zdalo, že je to žalostne nízke ...
7. ... aaaale keď som už toľko vydržala - cesto som takto vložila do vyhriatej rúry na 220 stupňov a piekla som to pri tejto teplote 15 min, potom som teplotu znížila na 175 stupňov a dopiekla ešte asi 40 min .. to už neviem, lebo som nejak zabudla sledovať čas. .../ v postupe bolo celý čas piecť pri 220 stupňoch, čo sa mi zdalo strašne veľa, tak som medzitým sadla k netu a zlatému mimibazáru - a hľadala teploty pečenia pri bežných chlebíkoch ... tak som na základe informácií usúdila, že teplotu radšej znížim, čo bol ozaj dobrý nápad, lebo keby to pečiem pri tej vysokánskej teplote celý čas, tak po upečení s chlebíkom možem akurát niekomu hlavu rozbiť a nie jesť :( . Ale i tak som sa obohatila o poznatok, že i tých prvých 15 min na 220 stupňoch bolo veľa a nabudúce znížim iba na 200 stupňov na 15 min a zbytok dopečiem pri 175 stupňoch. Totižto, ako som chcela do neho pichnúť špajlou, či je upečený - tá sa mi hneď zlomila /tá korka chlebíka bola desne tvrdá/ a bolo vybavené . Som si vážne myslela, že jedlý teda nebude .
- a takto sa upiekol ... korka bola taká hrozne tvrdá, nevedela som čo s ním urobím. Tak ma napadlo zabaliť ho do mokrej /vyžmýkanej utierky/ a - vravím si ... buď-alebo a nechala som to tak až do takmer vychladnutia
8. .. tá mokrá utierka bolo asi najrozumnejšie čo ma napadlo, aj tak sa trošku zle krájal i keď vnútro je krásne upečené a makulinké ako vatička. A chuťovo fajn, dobrý. Takže toľko moje prvé poznatky a prvá skúsenosť s týmto chlebíkom. Ak máte niekto viacej skúseností s pečením tohoto chlebíka, rada uvítam Vaše rady. Ďakujem
Martinka... šikovná si, krásny chlebík Ti vyšiel... akurát, že si nepiekla slnečnicový, ale celozrnný - asi si zobrala vedľajší sáčok :)
OdpovedaťOdstrániťNám Ježisko priniesol na Vianoce domácu pekáreň a presne tento chlebík bol náš prvý pokusný a vyšiel tiež krásne... Niekde som čítala, že tieto zmesy na chlieb z Lidla boli víťazom testu chlebových zmesí na trhu. Inak... máme doma aj tú zmes na slnečnicový - sama som zvedavá, ako sa podarí :)
no ja som trdlo :DDDD, no vidíš, ja som to ani nejak neskúmala ten názov prekladať :) - vzala som to pod štítkom, že slnečnicový, tak pečiem odvtedy v domnení, že je to ten :)))) - inak je vskutku skvelý, veľmi nám chutil.
OdpovedaťOdstrániťZatoulala jsem se sem náhodou a musím pochválit moc pěkný blog. Z hotovými směsmi z Lidlu mám sama velmi dobrou zkušenost, používám je, když nemám hotový svůj kvásek. Řekla bych , že dobré jsou všechn
OdpovedaťOdstrániťJitka, ďakujem za poklonu :). Mne tiež chutia tieto chlebíky, samozrejme niet nad domácim
OdpovedaťOdstrániť