Martuška je v pečení chlebíkov fakt trieda - preto som vedela, že keď si vyberiem tento jej Grécky vidiecky chlieb na vyskúšanie - sklamaná určite nebudem. Škoda, že pečenie chlebíkov je u mňa je iba víkendové, keď mám viacej času, lebo ma to celkom chytilo a normálne by som bola schopná piecť tie chlebíky asi stále. Všetko to krásne rozvoniava a tá chuť ... jednoducho úžasné .... Receptík som si trošku prisposobila - nejakou výmenou múk a malinkými úpravami /teda to bola odvaha !!! - ako keby som piekla chlieb každý deň :)))/ a keďže ja používam všade iba čerstvé droždie - tak i tu som použila to.
Prísady :
* 500g múka /300g hladká biela, 100g hladká špaldová, 100g ražno-pšeničná/
* 1/2 kocky droždia
* 2 šálky teplá voda /caa 400ml/
* 1 PL mlieko
* 1 PL olivový olej
* 1 PL med
* 1 ML drvená rasca
* 1 1/2 ML soľ /používam všade morskú/
1. málinko som sa odklonila v Martuškinom postupe /tak preto som si dovolila zopakovať receptík/ , keďže nemám domácu pekárničku a moj postup bol : - múku som nasypala do misy, urobila jamku, vliala do nej šálku teplej vody, pridala štipku kryštálového cukru a rozdrobila droždie, nechala vykysnúť kvások. Po vykysnutí kvásku som primiešala ostatné suroviny /múky bolo treba trošku viacej , tak som po troške dosypala/ a vymiesila cesto /normálnymi hnetacími metličkami/ - nechala kysnúť 2 hod na kuchynskej linke prikryté utierkou
2. vykysnuté cesto
3. preniesla som ho na pracovnú dosku, pár krát ešte ročne prehnietila, urobila valec a vložila do chlebíkovej formy /zjednodušene vyloženej papierom na pečenie/ - kde som ho nechala podkysnúť ešte 30 min zakryté utierkou
4. po podkysnutí potrela vodou, nožíkom naznačila na povrchu čiarky a vložila do rúry vyhriatej na 200 stupňov na 15 min, potom som teplotu znížila na 180 stupňov a dopiekla ešte 25 min
5. a tu je krásne upečený - nachvíľočku som ho zabalila do mokrej vyžmýkanej utierky /ozaj iba chvíľočku caa 5 min/ a potom nechala vychladnúť na mriežke
6. a v plnej kráse
7. ... chlebík je naozaj veľmi chutnučký a ja som rada, že som si tento receptík vybrala na vyskúšanie a Martuške veľmi pekne ďakujem
Krásny chlebík
OdpovedaťOdstrániť