sobota 21. mája 2011

Mrkvové rožteky

     Mrkvové cesto je úplne fantastické, teda ja nedám naň dopustiť, strašne mi chutí. Aspoň si nepamätám, že by som jedla doteraz nejaký zlý mrkvový koláč - možno by som názor zmenila, ktovie ? - ale tieto rožteky sú úúplne geniálne, fakt :D ....  prevoňané citrónom, sladučké, plnené dobrým poctivým hustým slivkáčom. A samozrejme, z cesta sa dajú kľudne vytvarovať nielen tieto rožteky, ale i šatočky a podobné kreácie, ktoré nás napadnú. 

Prísady:
* 300g hladká múka
* 150g maslo /hera/
* 180g najemno nastrúhaná mrkva
* štipka soli
* 2 PL práškový cukor
* 2 PL acidofilného mlieka, prípadne kyslej smotany, bieleho jogurtu a pod
* nastrúhaná kôra z jedného stredne veľlkého citróna
- okrem toho: - 1 rozšľahané vajce na potretie rožtekov a  hustý slivkový lekvár

1. všetky suroviny vypracujeme na husté cesto, ktoré odložíme na 1 hod do chladničky
2. potom rozdelíme na 3 rovnaké časti a každú rozvaľkáme do kruhu
3. každý kruh ostrým nožom rozdelíme na 12 trojuholníkov
4. na každý trojuholník dáme za malú lyžičku slivkového lekváru a stočíme od najširšej časti k najužšej do rožteka, okraje na bokoch mierne pritlačíme, aby lekvárik pri pečení neubzikol kade ľahšie :D

 5. ukladáme na plech vyložený paierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 15 min, sledujeme
  6. prajem dobrú chuť 

12 komentárov:

  1. tak veru, Matka!!!ani ja nedám na "mrkváky" dopustit.sú fantastické a tie tvoje vyzerajú tak lákavo, mnaaaam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ani ja nedam dopustit na mrkvickove kolace!!! A toto vyzera byt pecka! Mnaaaam!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Matka , mas pravdu su skvele.Pamatam si, ze sme ich s mamkou casto pekavali a najradsej sme ich mali s dobrym domacim slivkovym lekvarom:) Uz som ich roky, rokuce nepiekla, vdaka za pripomenutie. Tvoje rozteky vyzeraju mnami, mnam. Narobila si mi normalne chutky na ne:)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Marianka, áno - ale vieš že veľa ľudí pozerá s nevôľou na mrkvu v ceste :DDD, a pritom také mňamky je to .Ďakujeem

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Adrianka, ďakujem za komentík. Vieš napr. moja mamina také nerobievala, nepoznala som takéto cestíčko s mrkvou, 1x som vyskúšala z jedného receptíku na MMB a učarovalo mi. Odvtedy ho veľmi rada používam.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Potrebovala by som teraz smajlíka škrabajúceho sa po hlave. Vyšlo by mi to cestíčko z bezlepkovej múky? Mám pocit, že áno. Nejde tam droždie, nekysne to ..... vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. joooj Ivka, v tom Ti bohužiaľ neporadím :(, je mi ľúto, ale snáď by to šlo i s tou bezlepkovou, s klasickou múkou je cestíčko veľmi tvárne, treba asi len vyskúšať.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Martinko, je z tebe doslova přebornice na krásné rohlíčky. I tyto musím určitě vyzkoušet, protože mrkové těsto mám moc ráda, švestková povidla mám zrovna v lednici a už mi pomalu docházela inspirace, jak s nimi naložit. Takže brzy to u nás bude krásně vonět, už se moc těším!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Madli ďakujem krásne za komentík, si zlatá. Mne sa veľmi páčia tie rohlíčkové tvary :DDD. Náplň do rohlíčkou nemusí byť práve slivková - i iné, tvarohová, maková... akú má človek rád, tak nech chutia, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tak včera jsem podle tvého krásného receptu spáchala mrkvové šátečky s povidly a můžu říct, že jsou úžasné. Manžel se nejprve na to oranžové těsto divně ošklíbal, ale když ochutnal, rychle změnil názor. A moc chutnají našemu dvouletému prckovi a to je to hlavní! navíc nejsou vůbec pracné (nejpracnější je jen nastrouhat tu mrkev :-)), jsou chutné a navíc zdravé, takže já jsem moc a moc psokojená a děkuju ti za recept, který se stane stálicí v mé kuchyni.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. jeeeeej, tak Madli - ani nevieš ako si ma poctila, že si spáchala receptík odo mňa!!!, som strašne rada, že i manželíkovi chutilo napriek podivnej mrkvovej farbe. Veru, tá mrkva nastrúhať je na tom asi najpracnejšie - inak pohoda- rýchlovka . Som úplne vytešená, že si bola spokojná

    OdpovedaťOdstrániť