sobota 28. mája 2011

Jogurtovo - banánový " cheesecake "

   .... "cheesecake" v úvodzovkách, pretože po nejakom syre, mascarpone, tvarohu  tu nie je ani chýru ani slychu :D - pripomína iba vzhľadovo a kupodivu i chuťovo. Namiesto už spomínaných surovín obsahuje tento  koláčisko biely jogurt a samozrejme banány :D.
 Som dávno nerobila nič banánového však ? - :D, takže bolo už na čase. Ako vždy -  malé priniesli zo školy dva menované /u nás problémové ovocie na zjedenie/ - dokúpila som ešte jeden  banán, chvíľu blúmala čo s tým  a vymyslela  po otvorení chladničky a následného zahliadnutia  bieleho jogurtu koláčik, ktorý maximálne splnil moju predstavu.  

Prísady na korpus:
* 200g maslových sušienok
* 100g rozpustené maslo
Prísady na náplň:
* 900g biely jogurt /3%-ný/
* 200ml acidofilné mlieko /3,5 %-né/
* 2 vanilkové pudingy /prášok/
* 4 vajcia
* 5 PL hnedý cukor
* 3 stredne veľké banány

1. sušienky si rozmixujeme, roztlčieme, alebo inýcm spôsobom ich dostaneme do sypkej podoby. Zalejeme rozpusteným maslom, premiešame, natlačíme do tortovej formy - priemer 24 cm a takto ich dáme predpiecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na caa 10 minutiek

2. zvlášť v miske si zatiaľ rozmixujeme mixérom, alebo ponorným šľahačom všetky ostatné suroviny do hladkej hmoty. Nalejeme ju na predpečený sušienkový korpus a vložíme piecť pri tej istej teplote /180 stupňov/ na caa 1 hod 10 min. Po caa 30-45 min pečenia povrch koláča prikryte papierom na pečenie, aby neohorel. Koláčik treba sledovať, povrch má byť po upečení pevný a zároveň pružný - presne tak, ako pri klasickom pečení cheesecaku.
/ ja som okraje formy ničím nevymasťovala - mám teflónovú formu, ak máte plechovú, odporúčam vymazať boky formy vymazať maslom a vysypať múkou/
 3. po upečení, ho vytiahneme hneď z rúry, okraje torty nožíkom uvoľníme od bokov formy /boky formy neuvoľňujeme/ a necháme vychladnúť vo forme.
 4. odložíme - najlepšie na noc do chladničky, aby sme si na ňom na druhý deň mohli s čistým svedomím  zamlsať :D, prajem dobrú chuť.

10 komentárov:

  1. Mňam, tortička musí byť úžasná, ja mám rada takéto jogurtové a tbarohové a podobne...mimochodom, nádherný podnos, pár som aj ja zdedila po mame, dúfam, že ich nerozbijem. Darina B.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Darinka , jeeej ďakujem krásne za komentík. Podnos je mojej maminy a pamätám si ako na ňom vždy trónila torta k narodeninám pre nás /deti/ keď sme boli malí.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martinka, mnaaam, jogurt a banany, ved to je uplna dietka. Krasny je a urcite aj chutny!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lucka ďakujem - no áno, je povedzme na dietnejšiu nôtu - i keď to ma fakt nenapadlo pri jeho tvorení :D, som sa snažila skôr zlikvidovať tie banány :D, ale naozaj vyšlo z toho chutnučké dielko .

    OdpovedaťOdstrániť
  5. jooj,Matik..ten musi byt veeeelmo dobrunky..ja bananiky mozem v kazdej podobe,a tato je mimoriadne lakava:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vďaka Maťka, bola som milo prekvapená tým mojim experimentom "co dúm dal" :DD, ešte ma potešilo, že pokus vyšiel a neskončil v koši :D, tak som bola spokojná - banány teraz budem likvidovať s radosťou :DD

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mariannka, už iba bola :DD, zmizla z povrchu zemského veľmi rýchlo - čo potešilo veľmi

    OdpovedaťOdstrániť