nedeľa, 7. novembra 2010

Švédsky koláč s tvarohom a jahodami

... no áno, je ho plný google :))) tvarohový, bez tvarohu, s jablkami, s fotkami i bez .. tak ja ho pridávam i s fotkami i malinkými úpravami v plnke :) - aaale veď to je v podstate jedno - máme ho radi, tak som dnes ráno o 6.00 hod piekla :DDD . No nieže by som nemala čo robiť, ale spať sa mi i tak nechcelo a toto je vcelku taký zlatý koláčik, ktorý sa dá vyrobiť bez najmenšieho hluku, aby som nepobudila  mojich spachtošov :)


Prísady na cesto :

* 3 hrnčeky polohrubej múky
* 1 hrnček kryštálový cukor
* 1 prášok do pečiva 
* 250g Hera

Plnka:
* 500g jemný tvaroh
* 250g kyslá smotana stačí 10%-ná, alebo biely jogurt
* 2 vajcia
* 2 vanikové cukry
* 2 PL práškový cukor
* 1 citrónový puding /prášok/
- okrem toho : - mrazené jahody


1. cesto : - sypké suroviny si vymiešame v miske
2. a suroviny na plnku si vymiešame tiež - stačí vareškou 
3. pekáč si vymažeme na hrubo polovicou hery  /pekáč je veľkosti 21x34cm v tých horných partiách, smerom nadol sa zužuje, tak tam je o pár cm menší/

4. posypeme polovicou sypkej múkovej zmesi
 
 5. nachystáme jahodky  /tie samozrejme necháme rozmraziť a poriadne odkvapkať z tekutiny/
 6 . na sypkú múčnu zmes vylejeme tvarohovú plnku, poukladáme jahody
 7. zasypeme druhou časťou múčnej zmesy a navločkujeme druhú polovicu hery, vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme caa 30-35 min, kým povrch nie je zlatožltý
 8. najlepšie je ho upiecť večer, nech do rána postojí, koláčik vyžaduje, aby postál určitú dobu ... moj postál nejakých 6 hod od upečenia, tak už bol v pohodke :)
9. zvyčajne sa doňho dávajú až 3 tvarohy ... no neviem, mne sa zdá dostatočne vysoký aj s dvoma a toho tvarohu je tam habaďúru :) Pri krájaní sa može stať, že zostane na spodu trošičku múky, ale to je v pohodke, je to bežné pri tomto koláčiku. Je veľmi chutnučký, osviežujúci

22 komentárov:

  1. Vyzerá super! Ako všetky ostatné recepty. Určite vyskúšam!!!
    Maťka, mohla by si písať veľkosť plechu??? Minule som robila ten jabĺčnik s posýpkou a zrejme recept bol určený na menší plech... a tento sa mi tiež tak zdá. Ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem veľmi pekne Saška:) - už som to dopísala do oboch receptov /pravdupovediac ma to vobec nenapadlo - celkom som na to zabudla uviesť veľkosti plechov/, tak napravené a ďakujem za upozornenie. paa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Výzerá božský a ani roboty s ním nie je veľa,musím skúsiť.Lívia B.pa pa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vďaka Livika :), no práve - je takmer bez bordelu a chutnučký.paa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. veru zlatunký kolácik co je potichunky a pritom vyzerá na zoz....aj ja vyskusam urcite matka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Vďaka Slávinka:) som nevedela ráno čo s časom a upiecť som niečo plánovala, tak som túto rýchlovečku tichučkú, kým všetci spali:)) Naposledy som ho robila len čisto tvarohový - ale s tými jahodami je eňo-ňuňo, bol ozaj lepší. Som dnes vzala i kúsok do práce na ochutnávku a veľmi chutil. Keď niekedy nebudeš vedieť čo narýchlo - stojí za vyskúšanie . paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Taková mňamka na začátku týdne, ty jsi ale pokušitel:-)).

    OdpovedaťOdstrániť
  8. .. nemožem si pomocť Lauri :)), ja mám niekedy pocit, že na sladkom by som aj prežila, keby sa z toho nepriberalo :DDD paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Obdivujem tvoju šikovnosť, v nedeľu ráno o 6 piecť..... a koláčik vyzerá fantasticky, vyskúšam so zaváranými jahodami.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ivka ďakujeem :), no ja tak skoro vstávam - aj by som si rada pospala, ale nejak mi to už nejde, tak sa niekedy takto "potichu" realizujem zatiaľ v kuchyni, ale nie je to pravidlo samozrejme - obyčajne je 10.00 hodín a ja stále netuším čo navarím a už vobec nie, čo navarím, aj keď už straším od tej šiestej. Budem mooc rada keď vyskúšaš, hlavne, aby chutilo.paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Aj ja som dnes piekla tento koláčik o 6hodine ráno ;-)) Ešte oddychuje, ale chodím ho pravidelne kontrolovať a premáham sa aby som z neho neukrojila... lebo rozvoniava úúúúúúúúúžasne! Uz sa naň teším s poobedňajšou kávičnou, mňam...

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahoj Saška :) šikulka , tiež si ranné vtáčatko :)-tak dúfam, že tak ako voní - bude i chutiť. paaaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Mnoo, máme taký 8-mesačný budík. Tak som nechala tatina, nech si užije dcérku a ja som išla pripraviť prekvapenie :-)
    Koláčik bol ale peeeerfeeeektnýýýý - zmizol do večera!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. aach táák, maličké vtáčatko je budíčkom :)) Veľmi ma teší Saška, že koláčik chutil. paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Matka, tak som aj ja skusila tento kolacik, ale..neviem co som urobila zle???
    chutovo je suuuper, akurat ze vrch mi neviem preco stvrdol na kamen, ze sa vobec neda uhladne pokrajat:(. Neviete kde som mohla spravit chybu?
    ono, my ho zjeme :D, ale chcela som vziat aj na ochutnavku do prace.Katka

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Ahoj katka, no teda ja vobec netuším, prečo Ti povrch utvrdol, ono, koláčik potrebuje čas na odstátie a potom je OK i na krájanie, samozrejme, tým že je sypaný, presné tvary sa nenakrájajú, ale inak je do pohody ....no som aspoň veľmi rada, že chuťovo splnil predstavy. paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Vlna tohoto koláče mě minula, ale když jsem potřebovala najít něco s jahodami, dostal se na řadu jako druhý. A pro mě dokonce porazil moučník, který měl základ v kakaovém piškotu. Výroba dle receptu bez problémů, jen jsem si přidala třetí tvaroh.

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Ďakujem za komentík Pája. Ja osobne som ho tiež už raz chutnala v kakaovom stave cestíčka /u kamošky/ a bolo to ozaj fajné. Tak ma veľmi teší, že si sa nechala inšpirovať mojim receptíkom, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Martinka, prosím ťa, na koláčiky sa musí mrazené ovocie vždy rozmraziť alebo len jahody? ja občas zvyknem pohádzať černice, čo mám v zásobe v mrazáku a tie sú tam v pohode, nerobia šarapatu. tak dík a pekný dník, M.

    OdpovedaťOdstrániť
  20. nooo, ja zvyknem nechať rozmraziť každé ovocie - resp, černice a maliny aj môžu ísť mrazené, prípadne i čučoriedky, ale to je drobučké ovocie, jahody som si zvykla rozmrazovať, lebo sa mi vždy zdali príliš vodové - tak to s nimi radšej neriskujem, nech mi to tam "nepláva"

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Martinka, dnes som piekla tento koláč a je vynikajúci. Keďže sme doma milovníci tvarohu, určte ho budem piecť častejšie. Ďakujem za výborný recept :).

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Katuška, som veľmi rada, že si bola spokojná. Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť