streda, 3. novembra 2010

Domáce rezance a perky z tvarohového cesta

   Už asi pol roka sa nám snažia zatepliť činžiak a vraj dnes by mali konečne!!! aleluja! nahodiť fasádu. Ja to snáď ani neprežijem - konečne si normálne otvorím okno /čo je mi síce teraz pomaly v zime už nič platné, ale tak - aspoň si kultúrne vyvetrám :)/ ,  sústavne pobehujem po byte a raz tam stiahnem žalúziu, potom zasa vytiahnem ... podľa toho či  sa po lešení niekto pohybuje :DDD.  Na balkón radšej nejdem pozrieť /je v katastrofálnom stave , na tie špinavé okná ani radšej nehľadím a som zvedavá kto mi ich v tej zime umyje ??  .. asi ja :( . No nič -  keďže dnes som ešte doma a nemienila som čas stráviť pozorovaním podopierajúcich sa fasádnych pracovníkov, rozhodla som sa, že dnešný deň strávim užitočnejšie a urobíme si domáce rezance s perkami - samozrejme, nie klasika, ale z tvarohového cesta .. sú oveľa jemnejšie ako čisto z múky a myslím, že i ľahšie stráviteľnejšie. Ale keď sa ich dokážete prejesť ako ja :)))) tak neviem neviem, či to nie je jedno :DDD
Prísady:
* 350g hrubá múka
* 250g jemný krémový tvaroh 
* štipka soli
* 1 vajce
* 2 PL roztopeného masla
- okrem toho lekvár, mak, orechy /čo máte radi/ na posypanie a maslo na pomazanie vyvarených rezancov

1. do misky si pridáme všetky suroviny
2. ručne vymiesime husté cesto, ktoré necháme 10-15 min oddýchnuť a potom si ho na vymúčenej pracovnej doske rozdelíme na polovicu
3. z jednej polovice som robila rezance a z druhej perky : - na rezance si cesto vyvaľkáme plne na tenúčko a nakrájame na pásy
4. cesto pomúčime, aby sa nám nezlepilo a pásy poukladáme na seba, nakrájame rezance
5. rezance si porozhadzujeme po doske a necháme preschnúť nejakých 15 min
6. vyvaríme vo vriacej osolenej vode  /varíme krátko caa 2-3 min/, potom scedíme a prepláchneme pod studenou vodou. Pomažeme rozpusteným maslom
7. a z druhej polovice som mienila urobiť perky - tiež som rozvaľkala cesto, ale nie úplne na tenko, caa na hrúbku 2-3mm, rozkrájala štvorce
8.  naplnila slivkovým lekvárom  a vidličkou pospájala  /a vidíííte tú fotku ?  - tu som musela znova zatiahnuť žalúzie :)))/
9. - vyvarila tiež v osolenej vode, preliala všetko rozpusteným maslom  a labúžo bolo na svete :) /ja som ich posypala makom, lebo cestoviny sú jedna jediná vec, kde mi mak zjedia i dcéry/  - teda nie, že by domáce rezance  nikto nepoznal :DDD - jasne, že hej, ale možno niekto nepozná takto s tvarohom, my sme ich napr. doma u maminy tiež nikdy nerobili a mne osobne chutia viacej ako čisto múkové :) a to nehovorím o tom, že keby mi niekto nafotil obrázkový postup, keď som začínala variť .. ach jaj :(

20 komentárov:

  1. ooooooooch, tak toto by som s prepácením ZOZRALA

    OdpovedaťOdstrániť
  2. no, veď ja som aj tak urobila :DDDDDD

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Obyčejné a přesto nedostižné jídlo! Taky vaříme a taky ho "sežerem"!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Však ? - ja mám niekedy pocit, že čím viacej toho urobím, tým viacej sme toho schopní zjesť :DDDDD

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Maťka to čo tu dnes nahadzuješ za žravosti.....však tie perky budem musieť čoskoro zrobiť.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. :DDDD Andrejka, som dnes bola doma, tak som sa trošku bavila :), lebo keď prídem z práce, takéto sa mi nechce robiť - dnes som si naplánovala taký aktívny deň - o 6,00 ráno som už rozmrazovala chladničku s chladničkou :)))) atď ... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. jooj,Mati,take chute si mi narobila,ze tu slintaaaam...ja som to vedela ,ze nemam k Tebe chodit hladna:)este ze sa mi uz vari vecera..i ked nie tak dobra,ako tie tvoje cestovinkove dobroty:)
    (mauka)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj Matíík, ďakujeeem :) jooj, to ja veľmi dobre poznám, stačí mi otvoriť mmb :), aj teraz som už zasa skončila na Horalke a mám výčitky svedomia :DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Matka ty si ale pokušitel :-))))) ale v dobrom mali sme mat na obed rezance s tvarohom a nakoniec tvarohove cesto a z neho pirohy mnamka :-)))))))) AnkaK

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Martinka... no tak z tohto by som si dala pre istotu hneď rovno dve porcie :)
    Inak, u mojich svokrovcov sa toto jedlo robieva na Vianoce, ale z obyčajného rezancového cesta - pomiešajú sa perky plnené marhuľovým lekvárom s hrubými rezancami a posypú makom... mňam ... famózne jedlo a veru krásne sa Ti vydarili.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Aaach Evulík, ja som zjedla asi aj tri porcie :DDD Síce bez maku, lebo ten ja nemožem - ale i tak je to priam božské jedlo :)) Ja tiež robievam samozrejme i klasické z múkového cesta - toto je trošku také ľahšie tým tvarohom - ale každopádne - nevieme sa toho dojesť :) hmmm a vidíš - v každej rodinke sú iné tradície - u nás takéto na Vianoce sme nikdy nerobili. paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  12. No a mimo těstovin zbožňuju i mák. Škoda, že ho ostatní členové rodiny bojkotují. Já bych se s ním snad i dokázala dostat do rauše.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. vieš, ja ho mám tiež rada /teda okrem makových koláčov:))/, ale pre mňa je mak v posledných rokoch tabu :( - nemožem ho jesť, čo mi je ľúto, ale keď si predstavím tie problémy, ktoré mi sposobí, tak sa ho musím nedobrovoľne vzdať:(, tak aspoň mojej rodine ho doprajem...:)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Martinka hľadám nejaký recept na perky, ktoré sa chystám zajtra robiť a vygooglila som si tie tvoje. Máš tu toľko dobrých receptíkov, že neviem na ktorý prv sa mám pozrieť.
    Iveta - Yvett- z MMB

    OdpovedaťOdstrániť
  15. jeej Ivetka, veľmi pekne Ti ďakujem za poklonu, veľmi ma teší.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. ahoj martinka, opat raz som sa nechala inspirovat tvojim receptom, len premyslam nad tym, ze ako by chutili tieto rezance na slano. co si myslis? chcem spravit polku na sladko a pre mojho drobca aj "slanu verziu s hraskom". dakujem ti.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj Zuzanka, ďakujem za prejavenú dôveru :), .. keď chceš rezance urobiť na slano - tak úplne v pohode, keďže cesto je neutrálnej chuti, dá sa pripraviť i v sladkej či slanej verzii.

      Odstrániť