štvrtok, 9. septembra 2010

Brownies s tvarohom a skaramelizovanými banánmi

... upečme si niečo ... :) ..  vravím si: - keď už mám piecť počas týždňa, tak nech to už stojí za to a tento priam božský koláčik skutočne za to stojí :) ... Nie, že by som nemala čo robiť, ale v práci dnes očakávali, že im niečo prinesiem. A keďže nákupy v cukrárni  riešim v krajnom prípade núdze a maximálnom  nedostatku času - včera nebol dovod, aby som sa na chvíľu nezatvorila do kuchyne ....


Prísady - cesto  :
* 250g horká čokoláda
* 250g maslo /Hera /
* 1 šálka kryšt.cukor
* 1 šálka hladká múka
* 1 šálka jemne sekaných orechov
* 4 vajcia
* 1 vanilkový cukor
* 1 PL kakao
* štipka soli
* 1 ML prášok do pečiva
- použila som šálku o objeme 250ml

Tvarohovo- banánová náplň:
* 3 banány
* 4 PL hnedý cukor
* 250g jemný krémový tvaroh
* 2 plátky masla
* 1 PL arašidové maslo /nepovinné/

POSTUP:
1. najskor si pripravíme banány :- nakrájame na kolieska, vložíme do pekáča, posypeme 2 PL hnedého cukru /ja som použila trstinový/  a pošleme  do rúry piecť pri teplote 170 stupňov na caa 25 min

2. po asi 25 min sa nám cukor krásne skaramelizoval, obalil banány, nádherne to vonia mimochodom :), a v tomto stave to vytiahneme z rúry a necháme asi 5 - 10 min odpočinúť

3. vyškriabeme - vylovíme banánovú zmes z pekáča,  vymiešame ju s tvarohom a 2 PL hnedého cukru

4. a nakoniec pridáme 1 PL arašidového masla ... a to je už to pravé orechové, mňam  /ak náhodou arašidové maslo nemáte, vynechajte/

5. a možeme prejsť k vytvoreniu cesta :) - vajíčka rozklepneme a poriadne vyšľaháme s cukrom /ten som použila 1:1 biely s trstinovým/  - to je doležité, myslím to šľahanie :), žiadne poflakovanie, šľahať minimálne 5 min


6. vo vodnom kúpeli si rozpustíme maslo /použila som Heru/ s čokoládou . Tu by som iba podotkla, že som dávala  klasickú horkú čokoládu s obsahom kakaa 46%. Ak sa použije s vyšším obsahom/60-70%/, tak v tom prípade to kakao spomenuté nižšie v recepte nie je potrebné

7. a máme z takúto krásnu jednoliatu hmotu - necháme vychladnúť

8. do vyšľahanej vajíčkovej zmesi pridáme orechy a rozpustenú vychladnutú čokoládu s maslom a premiešame samozrejme



9. a nakoniec prišľaháme múku so soľou, kakaom a práškom do pečiva

10. čokoládovú masu nalejeme do pekáča vyloženého papierom na pečenie

11. a po povrchu nakopkujeme tvarohovo-banánovú zmes, pošleme piecť do rúry na caa 35- 40 min, teplota 175 stupňo,/ cesto by sa malo ešte trošku ťahať na špajli/ - ja som piekla necelých 35 min

12. a takto to vyzerá upečené : - necháme vychladnúť a odpočívať do rána, naozaj odporúčam vydržať a nevrhnúť sa na koláč skor,  lebo tie chute sa musia spolu navzájom prepojiť a na druhý deň Vás očarííííí


13.  ... preto je najlepšie piecť ho večer:), ráno Vás bude čakať  zážitok z ochutnania .....

21 komentárov:

  1. Tak tohle musí být taky velká dobrůtka!!Škoda,že tu nejsou smajlíci,hned bych ti jich tu pár výstižných naddělila:o)
    Určitě vyzkouším!!!!!!!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No,Marti,tak tohle musí být veliká mňamka!!!
    Určitě vyzkouším:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. ... a vieš akáááá ??? chutilo to neuveriteľne dobre už surové a na druhý deň - po upečení, no čo Ti poviem, treba niekedy vyskúšať. paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ahoj Martinka, ja som ho dnes skusala, uz vychladol, ale nechavam ho do rana polezat :0)
    len mne tak nevybehol ako tebe, myslim, ze nie je taky vysoky ako ten tvoj...neviem, ci mam vacsi plech alebo co...troska som si odzdibla a je velmi fajny :0) dakujem za inspiraciu :0)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ahoj /jooj neviem komu píšem - lebo meno si nenapísala:)/ - určite sa oplatí počkať s ochutnávkou koláčika do druhého dňa, je potom skutočne úžasný. Čo sa týka tej výšky, ja mám takú bežnú keramickú formu /spodný priemer 30x18cm, vrchný je pár cm širší/ - všetko ale záleží od vyšľahania tých vajíčok s cukrom, to je asi najdoležitejší krok v celom koláči. Tak ja v konečnom dosledku dúfam, že recept nesklamal a brownies splní očakávania. paaa a ďakujem krásne za správičku

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Včera večer som upiekla koláčik a nechala odležať do dneska,bolo to ťažké ale zvládla som to(to čakanie).Chutil výborné,chcem sa opýtať aký má byť.Môj bol trocha suchší ale to bude asi plynovou trúbou.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Livi, no .... a mal by byť na druhý deň taký vláčny /nie mokrý/ - ak si ho mala trošku suchší, tak to može kľudne urobiť tá plynová rúra. To možem potvrdiť teda i z vlastných skúseností, lebo sama som na nej roky piekla i doma u našich a potom neskor už vo vlastnej domácnosti. Ale naučila som sa piecť koláče tak /aby neboli suché/, že vždy pri koláčoch /ale čisto iba pri koláčoch, sušienkach a pod./ som vložila na dno rúry ďalší plech s vodou a potom to už bolo super, žiadny sa už nevysušil. Síce sa možno trošku predĺžilo pečenie, ale už boli také, aké som ich chcela mať. Každopádne som rada, že brownies chutili. paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Tiež zvyknem dávať plech s vodou ,ale ako na potvoru som zabudla,no čo už mám ponaučenie.Ja by som ju najradšej odpakovala.Keď sme dostali byt,už tu bola a ako sa vraví darovanému koňovi na zuby nehľaď :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. aach, no smola, ale veď sme ľudia - to sa stáva. Ja mám tiež kadejaké zážitky s plynovou rúrou :))) niekedy som mohla s koláčikom hlavu rozbiť niekomu, keď som tam tiež zabudla dať ten plech s vodou :) ... a tiež sme ju dostali, tak som bola ticho :DDD. Ale najviac na novom byte som sa fakt tešila na ele.rúru, ako malé dieťa :) paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  10. vyborne!!!!! este nikdy som nezjedla tolko suroveho cesta....ako v tomto pripade...:o) http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=776206

    OdpovedaťOdstrániť
  11. chi :), no tak to ma teší Kikuš, mám radosť. A ďakujem Ti i za krásnu foto, paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Dobry den,
    uz dlouho obdivuji Vase uzasne recepty... obzvlaste ty, kde je hodne cokolady ;)
    Vcera jsem upekla tyto brownies (povedlo se:) a dnes jsem sklidila samou chvalu.. od kamaradky, sousedky i rodicu... ze nic tak uzasneho a neobvykleho uz dlouho nejedli!:) Jen priste vytahnu brownies z trouby o malicko driv, aby bylo testo jeste o trosku vic "mokre".
    Kazdopadne pristi tyden pecu zas a uz ted jsem kamaradce slibila upect jeden z vasich cokolado-tvarohovych dortu k narozeninam :)

    Moc dekuji! Mejte se krasne, Zee.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Milá Zee, veľmi pekne Vám ďakujem za nádherný komentárik. Som strašne rada, že brownies splnil predstavy a to poteší najviac.
    Čas pečenia si musí každý trošku odsledovať sám podľa svojej rúry, každopádne ma veľmi veľmi teší Vaša spokojnosť. Krásny víkend prajem, vďaka ešte raz, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Teda musím povedať, že lepší koláč som asi nikdy nejedla! Je to tak dokonalá kombinácia chutí a konzistencie, že môj jazyk je z toho na najvyššej úrovni blaha! :)
    Ja nepoužívam biely cukor ani bielu múku ani margarín, takže som si všetky suroviny nahradila ich "zdravšími" alternatívami, a koláču to v žiadnom prípade neublížilo :)

    Som vďačná, že som sa niečim tak skvelým mala príležitosť inšpirovať!. Prajem veľa dobrých a chutných nápadov :)

    Stanka

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Stanka, ďakujem krásne - a určite zdravšie alternatívy neuškodia- práve naopak.Tiež keď sa mi dá, používam radšej hnedý cukor a špaldovú múku. paaa, som veľmi rada, že si spokojná s receptíkom

    OdpovedaťOdstrániť
  16. martinka, robila som tvoje banánové brownies z mimi, dala som ti tam komentarik, pisem sem, lebo tam ta uz vobec nevidim, co je skoda:o( http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=27550

    OdpovedaťOdstrániť
  17. ahoj Kikuška, ďakujem za komentárik. Ja sa musím ospravedlniť za moju dlhodobú absenciu na MMB /vlastne i na blogu/, ja dúfam, že sa mi situácia doma konečne "utrasie" a bude sa mi dať odpisovať na všetky komentáriky. Bohužiaľ moje internetové pripojenie je v poslednom čase na bode mrazu, tak poprosím chvíľku strpenia. Ďakujem Ti krásne za pochopenie. paa

    OdpovedaťOdstrániť
  18. brownies boli skvelé, zmizli za hodinu :-) ďakujem za super recept!

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Rado sa stalo Andrejka, hlavne, že bola spokojnosť :)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. vynikajúci!! len škoda že sa chudák nedožil druhého dňa :D

    http://julietslifestyle.blogspot.sk/2013/05/tvarohove-brownies-so-skaramelizovanym.html

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Skúšala som veľa receptov na koláče, ale kým som nekúpila formu na pečenie, koláč sa nedarili. Formy som kupovala tu. http://semilton.sk/household/sheets-forms/ Teraz moje kolače sú perfektné a rozmanitosť receptov pomáhajú dosiahnuť zaujímavé chuti.

    OdpovedaťOdstrániť