... upečme si niečo ... :) .. vravím si: - keď už mám piecť počas týždňa, tak nech to už stojí za to a tento priam božský koláčik skutočne za to stojí :) ... Nie, že by som nemala čo robiť, ale v práci dnes očakávali, že im niečo prinesiem. A keďže nákupy v cukrárni riešim v krajnom prípade núdze a maximálnom nedostatku času - včera nebol dovod, aby som sa na chvíľu nezatvorila do kuchyne ....
Prísady - cesto :
* 250g horká čokoláda
* 250g maslo /Hera /
* 1 šálka kryšt.cukor
* 1 šálka hladká múka
* 1 šálka jemne sekaných orechov
* 4 vajcia
* 1 vanilkový cukor
* 1 PL kakao
* štipka soli
* 1 ML prášok do pečiva
- použila som šálku o objeme 250ml
Tvarohovo- banánová náplň:
* 3 banány
* 4 PL hnedý cukor
* 250g jemný krémový tvaroh
* 2 plátky masla
* 1 PL arašidové maslo /nepovinné/
POSTUP:
1. najskor si pripravíme banány :- nakrájame na kolieska, vložíme do pekáča, posypeme 2 PL hnedého cukru /ja som použila trstinový/ a pošleme do rúry piecť pri teplote 170 stupňov na caa 25 min
2. po asi 25 min sa nám cukor krásne skaramelizoval, obalil banány, nádherne to vonia mimochodom :), a v tomto stave to vytiahneme z rúry a necháme asi 5 - 10 min odpočinúť
3. vyškriabeme - vylovíme banánovú zmes z pekáča, vymiešame ju s tvarohom a 2 PL hnedého cukru
4. a nakoniec pridáme 1 PL arašidového masla ... a to je už to pravé orechové, mňam /ak náhodou arašidové maslo nemáte, vynechajte/
5. a možeme prejsť k vytvoreniu cesta :) - vajíčka rozklepneme a poriadne vyšľaháme s cukrom /ten som použila 1:1 biely s trstinovým/ - to je doležité, myslím to šľahanie :), žiadne poflakovanie, šľahať minimálne 5 min
6. vo vodnom kúpeli si rozpustíme maslo /použila som Heru/ s čokoládou . Tu by som iba podotkla, že som dávala klasickú horkú čokoládu s obsahom kakaa 46%. Ak sa použije s vyšším obsahom/60-70%/, tak v tom prípade to kakao spomenuté nižšie v recepte nie je potrebné
7. a máme z takúto krásnu jednoliatu hmotu - necháme vychladnúť
8. do vyšľahanej vajíčkovej zmesi pridáme orechy a rozpustenú vychladnutú čokoládu s maslom a premiešame samozrejme
9. a nakoniec prišľaháme múku so soľou, kakaom a práškom do pečiva
10. čokoládovú masu nalejeme do pekáča vyloženého papierom na pečenie
11. a po povrchu nakopkujeme tvarohovo-banánovú zmes, pošleme piecť do rúry na caa 35- 40 min, teplota 175 stupňo,/ cesto by sa malo ešte trošku ťahať na špajli/ - ja som piekla necelých 35 min
12. a takto to vyzerá upečené : - necháme vychladnúť a odpočívať do rána, naozaj odporúčam vydržať a nevrhnúť sa na koláč skor, lebo tie chute sa musia spolu navzájom prepojiť a na druhý deň Vás očarííííí
13. ... preto je najlepšie piecť ho večer:), ráno Vás bude čakať zážitok z ochutnania .....
Tak tohle musí být taky velká dobrůtka!!Škoda,že tu nejsou smajlíci,hned bych ti jich tu pár výstižných naddělila:o)
OdpovedaťOdstrániťUrčitě vyzkouším!!!!!!!!!!!
No,Marti,tak tohle musí být veliká mňamka!!!
OdpovedaťOdstrániťUrčitě vyzkouším:-))
... a vieš akáááá ??? chutilo to neuveriteľne dobre už surové a na druhý deň - po upečení, no čo Ti poviem, treba niekedy vyskúšať. paaa
OdpovedaťOdstrániťahoj Martinka, ja som ho dnes skusala, uz vychladol, ale nechavam ho do rana polezat :0)
OdpovedaťOdstrániťlen mne tak nevybehol ako tebe, myslim, ze nie je taky vysoky ako ten tvoj...neviem, ci mam vacsi plech alebo co...troska som si odzdibla a je velmi fajny :0) dakujem za inspiraciu :0)
Ahoj /jooj neviem komu píšem - lebo meno si nenapísala:)/ - určite sa oplatí počkať s ochutnávkou koláčika do druhého dňa, je potom skutočne úžasný. Čo sa týka tej výšky, ja mám takú bežnú keramickú formu /spodný priemer 30x18cm, vrchný je pár cm širší/ - všetko ale záleží od vyšľahania tých vajíčok s cukrom, to je asi najdoležitejší krok v celom koláči. Tak ja v konečnom dosledku dúfam, že recept nesklamal a brownies splní očakávania. paaa a ďakujem krásne za správičku
OdpovedaťOdstrániťVčera večer som upiekla koláčik a nechala odležať do dneska,bolo to ťažké ale zvládla som to(to čakanie).Chutil výborné,chcem sa opýtať aký má byť.Môj bol trocha suchší ale to bude asi plynovou trúbou.
OdpovedaťOdstrániťAhoj Livi, no .... a mal by byť na druhý deň taký vláčny /nie mokrý/ - ak si ho mala trošku suchší, tak to može kľudne urobiť tá plynová rúra. To možem potvrdiť teda i z vlastných skúseností, lebo sama som na nej roky piekla i doma u našich a potom neskor už vo vlastnej domácnosti. Ale naučila som sa piecť koláče tak /aby neboli suché/, že vždy pri koláčoch /ale čisto iba pri koláčoch, sušienkach a pod./ som vložila na dno rúry ďalší plech s vodou a potom to už bolo super, žiadny sa už nevysušil. Síce sa možno trošku predĺžilo pečenie, ale už boli také, aké som ich chcela mať. Každopádne som rada, že brownies chutili. paaaa
OdpovedaťOdstrániťTiež zvyknem dávať plech s vodou ,ale ako na potvoru som zabudla,no čo už mám ponaučenie.Ja by som ju najradšej odpakovala.Keď sme dostali byt,už tu bola a ako sa vraví darovanému koňovi na zuby nehľaď :-)
OdpovedaťOdstrániťaach, no smola, ale veď sme ľudia - to sa stáva. Ja mám tiež kadejaké zážitky s plynovou rúrou :))) niekedy som mohla s koláčikom hlavu rozbiť niekomu, keď som tam tiež zabudla dať ten plech s vodou :) ... a tiež sme ju dostali, tak som bola ticho :DDD. Ale najviac na novom byte som sa fakt tešila na ele.rúru, ako malé dieťa :) paaa
OdpovedaťOdstrániťvyborne!!!!! este nikdy som nezjedla tolko suroveho cesta....ako v tomto pripade...:o) http://www.mimibazar.sk/rodinne_foto.php?id=776206
OdpovedaťOdstrániťchi :), no tak to ma teší Kikuš, mám radosť. A ďakujem Ti i za krásnu foto, paaaa
OdpovedaťOdstrániťDobry den,
OdpovedaťOdstrániťuz dlouho obdivuji Vase uzasne recepty... obzvlaste ty, kde je hodne cokolady ;)
Vcera jsem upekla tyto brownies (povedlo se:) a dnes jsem sklidila samou chvalu.. od kamaradky, sousedky i rodicu... ze nic tak uzasneho a neobvykleho uz dlouho nejedli!:) Jen priste vytahnu brownies z trouby o malicko driv, aby bylo testo jeste o trosku vic "mokre".
Kazdopadne pristi tyden pecu zas a uz ted jsem kamaradce slibila upect jeden z vasich cokolado-tvarohovych dortu k narozeninam :)
Moc dekuji! Mejte se krasne, Zee.
Milá Zee, veľmi pekne Vám ďakujem za nádherný komentárik. Som strašne rada, že brownies splnil predstavy a to poteší najviac.
OdpovedaťOdstrániťČas pečenia si musí každý trošku odsledovať sám podľa svojej rúry, každopádne ma veľmi veľmi teší Vaša spokojnosť. Krásny víkend prajem, vďaka ešte raz, paaa
Teda musím povedať, že lepší koláč som asi nikdy nejedla! Je to tak dokonalá kombinácia chutí a konzistencie, že môj jazyk je z toho na najvyššej úrovni blaha! :)
OdpovedaťOdstrániťJa nepoužívam biely cukor ani bielu múku ani margarín, takže som si všetky suroviny nahradila ich "zdravšími" alternatívami, a koláču to v žiadnom prípade neublížilo :)
Som vďačná, že som sa niečim tak skvelým mala príležitosť inšpirovať!. Prajem veľa dobrých a chutných nápadov :)
Stanka
Stanka, ďakujem krásne - a určite zdravšie alternatívy neuškodia- práve naopak.Tiež keď sa mi dá, používam radšej hnedý cukor a špaldovú múku. paaa, som veľmi rada, že si spokojná s receptíkom
OdpovedaťOdstrániťmartinka, robila som tvoje banánové brownies z mimi, dala som ti tam komentarik, pisem sem, lebo tam ta uz vobec nevidim, co je skoda:o( http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=27550
OdpovedaťOdstrániťahoj Kikuška, ďakujem za komentárik. Ja sa musím ospravedlniť za moju dlhodobú absenciu na MMB /vlastne i na blogu/, ja dúfam, že sa mi situácia doma konečne "utrasie" a bude sa mi dať odpisovať na všetky komentáriky. Bohužiaľ moje internetové pripojenie je v poslednom čase na bode mrazu, tak poprosím chvíľku strpenia. Ďakujem Ti krásne za pochopenie. paa
OdpovedaťOdstrániťbrownies boli skvelé, zmizli za hodinu :-) ďakujem za super recept!
OdpovedaťOdstrániťRado sa stalo Andrejka, hlavne, že bola spokojnosť :)
OdpovedaťOdstrániťvynikajúci!! len škoda že sa chudák nedožil druhého dňa :D
OdpovedaťOdstrániťhttp://julietslifestyle.blogspot.sk/2013/05/tvarohove-brownies-so-skaramelizovanym.html
Skúšala som veľa receptov na koláče, ale kým som nekúpila formu na pečenie, koláč sa nedarili. Formy som kupovala tu. http://semilton.sk/household/sheets-forms/ Teraz moje kolače sú perfektné a rozmanitosť receptov pomáhajú dosiahnuť zaujímavé chuti.
OdpovedaťOdstrániť