Vianočku vobec nekupujem. Mám zopár skvelých receptíkov na vianočku /túto mám z knihy od Dr.Oetkera/- každá je svojim sposobom iná, ale predsa chutná /či už s banánom, alebo túto jednoduchú / - táto je pre zmenu s použitím smotany. Patria k našim najčastejím víkendovým raňajkám. Dlho som nemohla nič piecť s použitím droždia, len pred časom sme znova po troške začali kupovať normálny chlieb. Dcérkam som sľúbila, že prvé čo si doma upečieme z kysnutého cesta bude vianočka - tak sme si ju včera večer upiekli a dnes ráno pochutnávali na skvelých raňajkách : - vianočka s maslom a horúcim kakaom ....
Prísady na cesto:
* 500g hladká múka
* 2 celé vajcia + 1 bielko
* štipka soli
* 70g kryštálový cukor
* 1 vanilkový cukor
* 250ml vlažná šľahačková smotana
* 3/4 kocky droždia /caa 30g/
* za hrsť hrozienok
okrem toho na potretie:
* 1 žĺtok /ktorý nám zostal z cesta/ + 1 PL mlieko
* rozpustené maslo na potretie upečenej vianočky
1. všetky prísady na cesto si vložíme do misy /droždie iba rozdrobíme, nerobíme kvások/
2. vypracujeme riadne cesto /na konci pridáme hrozienka - tie ja niekedy dám do vianočky, niekedy nie - teraz som nedala, lebo moje baby by mi ich tak či tak vyberali :)/
3. ktoré necháme na teplom mieste 1 hod. kysnúť
4. potom cesto na pracovnej doske ešte pár krát ručne prehnetieme, aby sa prevzdušnilo a rozdelíme na 6 dielov /3 menšie a 3 vačšie/
5. najskor z 3 vačších kúskov vytvoríme valčeky a vložíme priamo na plech vyložený papierom na pečenie
6. zapletieme
7. potom z 3 menších dielov vytvoríme valčeky a položíme na spodnú časť zapletanca
8. a tiež zapletieme - takto hotovú vianočku zakryjeme čistou utierkou a necháme podkysnúť 30 min
9. takto krásne podkysla /medzitým si nahrejeme rúru na 180 stupňov/
10. podkysnutú potrieme vyšľahaným žĺtkom s 1 PL mlieka, do stredu ju upevníme tromi špajlami, aby horný vrkoč nezliezol :)) a dáme piecť vyhriatej rúry. Pri 180 stupňoch pečieme 15 min, potom teplotu znížime na 160 stupňov a vianočku dopečieme ešte ďalších caa 15-20 min. Skúsiť špajlou.
11. upečenú potrieme rozpusteným maslom, aby korka nebola tvrdá ....
12. prajem dobrú chuť pri raňajkách s voňavou makučkou vianočkou .....
Maťka vyzerá krásne,ja už sa dlhšiu dobu chystám upiecť vianočku,a asi skúsim túto.Tá šľahačka tam musí byť super.S domácim malinovým džemom to bude jedna báseň.Pa pa a pekný víkend.Lívia B.
OdpovedaťOdstrániťMńam ,mňam ,mňam.To je neskutečná dobrota,která voní až sem:-)).Pěkný víkend,Laura
OdpovedaťOdstrániťMatkaaa,ani si nevies predstavit ako sa tesím,ze uz mozete po trosinku aj kvasnicové jedlá.Táto vianocka na mna pozera po ocku z tvojho blogu a ja sa s nou aj zacínam dohovárat na nejakom termíne,aby sme sa zoznámili.Je úchvatná Matka
OdpovedaťOdstrániťLivika ďakujeem :) - ja som si zamilovala tieto vianočky - v podstate všetky čo mám v receptoch, túto som vyhrabala najnovšiu, robila som ju druhý krát, /1x som mala vybitý foťák, tak nemalo zmysel fotiť hotové niečo, pokiaľ sa dá, tak zverejňujem radšej i s postupom/ - ale je veľmi chutnučká tiež. Ono to vobec nie je zložité, len treba trošku času na to, tak preto ich tiež robievam povačšinou cez víkend. Tak držím palčeky, ak by si sa náhodou rozhodla niekedy piecť. paaa
OdpovedaťOdstrániťLauri - ďakujem kráásne, je naozaj dobručká. I Tebe krásny víkend. paa
OdpovedaťOdstrániťSlávuška, áno - po troške pridávame, ešte sa to snažím obmedziť len na to pečivko a chlebík /aj to nejedia každý deň/ - ale fakt som sa normálne vyžívala pri tom kysnutom ceste po dlhom čase :DDD asi mi to už normálne chýbalo - veď ma poznáš :)) paa - budem rada keď dakedy skúsiš.
OdpovedaťOdstrániťMaťka, tá tvoja vianočka vyzerá absolútne perfektne, ako od pekára,ba dokonca stonásobne krajšie...ty by si sa mohla tou" tvojou šikovnosťou a nápaditosťou aj živiť!!!!..a to nepreháňam... mňamka
OdpovedaťOdstrániťAninka, ďakujem Ti krásne za kompliment :) - som sa z nej aj veľmi tešila, lebo taaak dlho som nič nepiekla z kysnutého cesta, až sa mi žiadalo :) Iba mala ísť trooošilinka skor z rúry - nejak som sa zabudla pri MMB :DDD - ale chutí výborne . ďakujeem.paaaa
OdpovedaťOdstrániť:-D to je nahoda. akurat dnes mi prisiel nahodou pod ruky jeden stary casopis, kde bol recept na vianocku a postup ako ju zapliest. tak som na to kukala asi 15 minut kym som to pochopila ako sa to preplieta:-D straaasne to tam komplikovali. ale vidim, ze ty to robis uplne super jednoducho - ze to uplne spodne poschodie robis z klasickych 3 pruhov, iba ze tie pruhy su hrube a zapleties to tak "na siroko". super napad. v tom casaku tam z toho robili pomaly maturitu, to spodne poschodie robili z viacerych pruhov, ved ale naco, aj tak to napokon nie je vidiet :-D sikovna si!
OdpovedaťOdstrániť:DD ja si tiež myslím, že netreba si komplikovať život - veď keď sa to upečie, kto vidí do vnútra z koľkých prameňov si sa s tým babrala .. a pritom výsledok - takmer rovnaký, však ? :) A áno - presne si to vystihla a vidím, že si ozaj všímaš - tie spodné pramene sa vlastne iba roztiahnu do šírky, veď to krásne nakysne a všetko sa pospája pri pečení. Robím tak vždy. Ďakujem Anetka za poklonu:) paa
OdpovedaťOdstrániťPrekrásna vianočka Maťka, vidno že už máš v pletení rutinu...zaujimavý recept určite ho vyskúšam, ale najprv tú banánovú (ešte som sa ku nej nedostala) :-)
OdpovedaťOdstrániťVeľmi pekne ďakujem Andrejka :) - ja som sa začala tak baviť na tých vianočkách :) - iba chúďa tá jednoduchá /prvá zverejnená na MMB/ je na tom najhoršie s fotkami, najbližšie ako ju budem piecť, musím povymieňať:DDD si zaslúži krajšiu prezentáciu :))/ Tak dúfam, že i tá banánová Ti bude chutiť ... tú som robila tuším ešte častejšie ako prvú ... no čo už - likvidovala som banány :DDDDD
OdpovedaťOdstrániťNIkdy som si na vianočku netrúfla, ale vďaka tvojmu receptu som v hroznom pokušení vyskúšať
OdpovedaťOdstrániťTeší ma Ivka, že sa Ti vianočka páči. Ono, nie je to nič zložitého, v podstate i tento recept je veľmi jednoduchý - len neviem ako by sa správala bezlepková múka, s tou Bohužiaľ nemám žiadne skúsenosti :( Ale inak je veľmi chutnučká.
OdpovedaťOdstrániťMartinka... som na tom rovnako ako Ivanka, tiež som ešte vianočku nerobila, ale tento Tvoj recept aj foto sú tak skvelé, že si na ňu vďaka Tebe asi tiež trúfnem... je naozaj prekrásna, krajšia ako od profesionálneho pekára :))
OdpovedaťOdstrániťAhoj Evik :) ja som tiež veľmi dlho odkladala pečenie vianočky a raz som sa pokúsila a zistila, že ono to nie je vobec ťažké - iba to tak vyzerá :) V podstate - ako som písala v úvode - už iba doma pečiem. Veľmi pekne Ti ďakujem za krásnu poklonu a držím Ti palčeky pri pečení prvej vianočky /a som presvedčená na 100%/, že bude na 1*/ paaa
OdpovedaťOdstrániťMartinka, krasna vianocka. Tu slahacku si ohrievas alebo staci ak ju vytiahnem a necham zohriat len tak volne na izbovu teplotu?
OdpovedaťOdstrániťMichaelka ďakujem krásne za pochvalu, je to naozaj veľmi dobrý recept. Šľahačku normálne trošku prihrejem na sporáku, dokonca tu som prihriala až viacej ako bolo potrebné, až som sa obávala, či som neobarila droždie :)) a či vobec niečo z toho bude .. ale nakyso krásne, tak stačí ju ozaj prihriať tak do vlažna.:)
OdpovedaťOdstrániťAhoj, nahodou som zabludila na tvoj web, ked som hladala recept na vajickovu natierku. Zaujala ma tato vianocka, len sa chcem spytat - je mozne tu sladku smotanu niecim nahradit ? Mam totiz laktozovu intoleranciu a bojim sa to risknut :-( Dakujem
OdpovedaťOdstrániťAhoj Katka, obávam sa že šľahačková smotana sa konkrétne tu nedá ničím nahradiť :(, pretože nahrádza maslo a mlieko. Ale ak by som Ti mohla poradiť - skús tento moj receptík na vianočku s banánom /netreba sa ho tam báť, ide tam len jeden a nie je extra cítiť/ - robila som ju už aj so sójovým mliekom /lebo klasické mlieko nemožeme/. Ten banán tam plní funkciu, že cesto bude zaručene vláčne, makučké a celkovo je vianočka veľmi chutná, robím ju veľmi často. tu je link na ten receptík, ktorý som uviedla i hore v úvode tohoto receptu: http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=21751&user=48300
OdpovedaťOdstrániťMaťka zmenila som poradie a uprednostnila som smotanovú vianočku pred banánovou. Je skvelá, vláčna jednoducho fantastická, síce mi trošku skĺzla na jednú stranu(napriek špajdliam)ale na chuti to nevadí a esteticky je tiež v pohodke.
OdpovedaťOdstrániťPS:...musela som mojej Katke odkrojiť kus cesta , aby si aj ona mohla upliesť svoju vianočku:-)))
waaau Andrejka, som veľmi rada - inak tým špajdliam nechápem ani ja :))) - tiež sa mi to kĺže ... ale hlavne, že chutila .. ooch a idem pozrieť fotečku, akú máš doma majsterku. paaa
OdpovedaťOdstrániťMartinka,skoro by som zabudla,v stredu som ju piekla,vyskúšala som všetky tvoje vianočky,bola výýborná,vláčna aj na druhý deň,vdaka
OdpovedaťOdstrániťjeeej Marti, Ty si šikulka - to ma teší, že si bola spokojná, ďakujeeem :) A práve dnes som objavila ďalšiu :))), tak čo nevidieť - /dúfam, že sa mi vydarí/ skúsim upiecť, lebo už ma veľmi začala lákať.paaaa
OdpovedaťOdstrániťAhoj Martinka, robila som dnes tvoju vianocku, pekne sa podarila, vobec sa mi nerozpadla, drzala tvar, velmi sa z nej tesim. Kedze sa mi paci tvoj blog, chcela by som napisat par riadkov o nom na mojom blogu, nebude ti to vadit?
OdpovedaťOdstrániťAhoj Michaelka, ani nevieš aká som rada, že vianočka sa Ti vydarila a že máš z nej radosť - to naozaj veľmi poteší :).....A samozrejme mi nebude vadiť ak napíšeš niečo o blogu - je to pre mňa práve veľká česť a pocta a ja som skutočne šťasný človek, keď sa Ti moj blog páči. ĎAKUJEM moooc.paaaa
OdpovedaťOdstrániťdo cesta možno posekať sušené ovocie-slivy-marhule-je to mňam
OdpovedaťOdstrániťVýborný recept. Ďakujem.
OdpovedaťOdstrániťSmotanu som neprihriala, dala som izbovej teploty, DP urobila cestíčko a ja už som len zapletala. Výsledok super.
Chuťovo perfektná - naozaj aj na druhý deň.
Stanka
Som rada Stanka, že sa vydarila :)
OdpovedaťOdstrániťMilá Martina, vyskúšala som tento recept.... vianočka je perfektná :-), jemnučká, nadýchaná a mäkkučká. Krásne sa mi vydarila :-). Ďakujem za recept, Edita
OdpovedaťOdstrániťSkúšala som pred dvoma dňami túto vianočku a bola skvelá. Každý chválil, zjedla sa hneď. Ďakujem za recept
OdpovedaťOdstrániť