Viem, že receptov na túto úžasnú mlsnotu je neskutočne veľa. A to nevravím o tom, že najjednoduchšie je si ju kúpiť v obchode a mať s pečením svätý pokoj :) .... ale, každý kto ochutnal doma urobenú mi dá určite za pravdu, že toto je úplne iná "šálka kávy"
Musím priznať, že keď som ju robila 1x, tak moje nervy pripomínali tornádo a chuť na sladké ma pri tvorení toho cesta prešla rýchlosťou svetla. Po neviem koľkých pokusoch som si recept zdokonalila tak, aby som mala z marlenky aj radosť z dobre vykonanej práce a nie iba padla dolu pusou so svalovicou na rukách úplne vyšťavená do postele a riadne dvihnutým adrenalínom pripomínajúcim sopku :)))
Prísady na cesto :
* 600g hladká múka
* 120g maslo /Hera/
* 3 PL /kopcovité/ med /, poctivý domáci je najlepší
* 250g práškový cukor
* 1 PL zarovno, sóda bikarbóna
* 1 ML ocot
* 2 veľké vajcia
Prísady na plnku:
* 1 skaramelizované salko uvarené vo vodnom kúpeli aspoň 2,5 hodiny
* 250g maslo
* 500ml mlieko
* 2-3 PL kryštálový cukor
* 1 smotanový puding /kľudne i karamelový, alebo vanilkový/
- okrem toho sekané orechy a čokoláda
Od pôvodnej receptúry som sa moc neodklonila, iba mierne. Každý kto už skúšal upiecť marlenku vie, že pôvodný recept vraví, že po vymiesení cesta by malo toto odpočívať 1 hodinu na teplom mieste, najlepšie v hrnci pod pokrievkou. Jasne, že som sa tiež pri prvých pokusoch stvoriť marlenku tohoto hesla držala a potom narobila ako otrok, ohrievala cesto v mikrovlnke, aby sa s ním vôbec dalo niečo urobiť, taktiež 700g múky na zamiesenie bolo na množstvo surovín veľa, ako som neskôr zistila. Tak či tak cesto pri vaľkaní podsypávame múkou, veď bez toho to nejde .........a silne pochybujem, že arménske ženy, ktoré vraj tento koláčik splodili, používali pri jeho pečeni mikrovlnku, aby sa cesto dalo vôbec vyvaľkať - tie mali rozhodne iné starosti :) ..... a keďže zvládali marlenku "ľavou zadnou " - určite v tom bola nejaká iná finta - aká ? - netuším :)))
Ako som spomínala, recept som si mierne upravila, podstata však zostáva. Koláčik je jemný, nepresladený a pridaním pudingu do plnky aj jemne odľahčený. Nezjete iba granát, ktorý nosíte potom v bruchu tri dni :)))
Tak ... vykecala som sa :) ... a teraz prejdime k receptu :)). Bohužiaľ, na fotenie nebolo času, lebo dcérkam som zároveň piekla i tortu k narodeninám a nedalo sa mi inak, lebo nemám 4 ruky :( . Takže ako vidíte popri "pracnej" marlenke sa dá stíhať i kadečo iné :) Tak sa Vám postup tvorenia pokúsim aspoň "lopatisticky" popísať.
Postup :
1. do hrnca vložíme maslo, med, práškový cukor a na miernom ohni zohrievame do úplného rozpustenia, samozrejme, nezabudneme premiešavať.
2. potom do rozpustenej maslovo-cukrovo-medovej masy pridáme sódu bikarbónu, ktorú sme si predtým osve v poháriku pokvapali octom a premiešali lyžičkou
3. po pridaní sódy s octom, stále miešame, oheň stále mierna teplota
4. najskôr bude masa bledožltá a potom začne meniť farbu, až prejde do krásnej akoby tmavšej oranžovej a budete to aj cítiť, že sa s tým niečo deje - tá vôňa je jednoducho marlenkovská :)
5. takže, keď nám to krásne zoranžovie, hrniec odstavíme z ohňa, občas premiešame, nesmieme zabudnúť, že masa je horúca a my tam potrebujeme dostať ešte vajíčka a praženicovú marlenku určite nik nechce
6. necháme zmes teda odpočívať asi 5 min, za občasného premiešavania a až potom primiešame rozšľahané vajcia.
7. Ok - toto by sme mali z krku :)
8. po zamiešaní vajec nám už nič nebráni k tomu, aby sme tam prisypali postupne za primiešavania všetku múku
9. ja to cesto, kým sa mi dá, vymiešavam varechou a potom keď už je to ozaj tuhé a vareškou tam žiaden zázrak neurobím, vyklopím to všetko na pracovnú dosku podsypanú múkou a ručne vypracujem
10. cesto je síce dosť teplé - ale to nech Vás neodradí, pracuje sa s ním dobre a ide to. Po vypracovaní ho rozdelím na 6 rovnakých dielov.
11. každý diel cesta na vymúčenej pracovnej doske hneď rozvaľkám natenúčko na veľkosť plechu /ja mám plech veľký 35x40 cm/- takže žiadne jeho odpočívanie v teple pod pokrievkou a podobne. Nezabúdame, že cesto je lepivé - tak potom pozor aby sa Vám neprilepilo na pracovnú dosku. A ďalšia vec, ktorú treba mať na pamäti - ako cesto chladne, horšie sa s ním pracuje. Preto som zvolila radšej hneď toto rýchle spracovanie bez odpočívania cesta pod pokrievkou a menším množstvom múky ako bolo uvedené v pôvodnom recepte, lebo potom fakt - vyvaľkať ho .... , Vám poviem, môžem sa rovno premeniť na gladiátora.
12. každý plát upečiem na obrátenej strane plechu v rúre vyhriatej na 180-190 stupňov, ide to veľmi rýchlo cca 5 min, tak žiadne odbiehanie ...
13. po upečení pláty vyklopíme na rovnú podložku a necháme vychladnúť - keď vychladnú, budú tvrdé ako doska
Takže prvú časť diela máme jupííí za sebou :)))
Plnka:
1. najskôr si uvaríme puding z mlieka, cukru a pudingového prášku, necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu
2. skaramelizované salko, ktoré sme si deň predtým uvarili vo vodnom kúpeli vymiešame s maslom.
3. pozor - nezabudneme pri tvorení plnky na zásadu rovnakej teploty všetkých surovín
3. potom do salkového masla postupne po lyžiciach primiešavame puding. Opatrne, toto vymiešavam vareškou, robot sa mi neosvedčil
4. a hotovo, plnka je tiež :)
a zostáva nám to spolu už iba polepiť: ....:)
- na každý plát natrieme časť plnky, poukladáme ich na seba. Posledný diel nestrúham, nemám to rada :). Veľmi mi tam chutia orechy - jednoducho sa mi tam žiadajú. Takže natieram všetky pláty cesta, na posledný vrchný plát nastrúhame kúsok horkej čokolády a nasekáme orechy.
Hotovú marlenku odložíme do chladničky odležať, najlepšie na noc .... no a potom ? :))) ... to asi nemusím vravieť. Prajem Vám dobrú chuť :)
To se četlo jako detektivka...Vypadá úžasně.
OdpovedaťOdstrániťDelicious!
OdpovedaťOdstrániťGreetings from Poland ✿ܓ
M.
Ďakujem mooc Martinka :)))
OdpovedaťOdstrániťThank you very much Magdalena :)
OdpovedaťOdstrániťMatulik idem na nu cez vikend, drz palceeeeeeeeeee!!!!!
OdpovedaťOdstrániťahoj Marti, krásný recept. Chtěla jsem se zeptat - kdybych chtěla Marlenku dělat jako dort, mám to dělat jen z polovičního množství? děkuji
OdpovedaťOdstrániťSlavuška držííííím :)
OdpovedaťOdstrániťLenka, nie - i keď robím tortu, tak tiež z toho istého množstva ako som uviedla. Akurát cesto rozdelím na cca 8 častí, podľa toho akú veľkosť si zvolím. Zvyčajne na "odmeranie" veľkosti, aby som mala všetky diely rovnaké vezmem väčšiu misu a rozvaľkané cesto odrežem podľa nej.
OdpovedaťOdstrániťHned bych si dala.
OdpovedaťOdstrániťkiež by sa mi dalo poslať Amélie :)
Odstrániťmy sme tiez doma robili, ale cesto sme natierali naberackou, to bolo o dost jednoduchsie a chutilo to lepsie ako original. aj ta tvoja vyzera krasne
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Deniska, ... hej, čítala som i o tejto variácii cesta - dôjde i naň :), som zvedavá aká bude :)
Odstrániťvyzera nadherne,Matka :)
OdpovedaťOdstrániťMatík, moooc ďakujem :)
OdstrániťTakto to určite vyskúšam pripraviť!
OdpovedaťOdstrániťBudem držať palce Gabriel , veľa šťastia pri tvorbe a hlavne veľa úžasnej chuti prajem :)
Odstrániťwau, úžasne vyzerá a krásne aj foto! :-))
OdpovedaťOdstrániťYvett ďakujeeeem ! :)
OdstrániťMaťka, vyzerá úžasne, čerstvo, to cesto úplne chrumkavo...Skúsim podľa tvojho receptu, lebo ako mnoho ľudí, aj ja som piekla marlenku podľa neviem akého receptu a viem, že som mala nervy z toho, že cesto mi ledva vyšlo na 3 pláty. Neviem, či som ja robila chybu alebo kde sa čo udialo..:-), ale očami som množstvo toho cesta zvyšovala :-D. Proste bolo na doraz. A keď pozerám iné recepty, tak tam majú aj 5 poschodí...ako napr. aj ty....hm... :-).
OdpovedaťOdstrániťRiki veľmi pekne ďakujem . Ja viem, s marlenkou je to hotový boj :))) veľmi dobre viem o čom hovoríš - ako som spomínala v recepte - asi zlaté nervy pri nej, tak nech sa vydarí, paaa
OdstrániťVeru aj ja ju vyskúšam....vyzerá perfektne :-)
OdpovedaťOdstrániťVeľmi pekne ďakujemeee
OdstrániťMarlenka vyzerá luxusne, ukladám receptík.
OdpovedaťOdstrániťIvka, ďakujeeeem
OdstrániťPerfektné :-) keď som to prvý krát skúšala pred pár rokmi mala som nervy na krajíčku a cesto sa chcelo furt lámať!! ale tá chuť...to stálo za to !:)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem krásne Lia :) ... hej s tým cestom je to hádanka sama, ale ako píšeš - tá chuť skutočne stojí za to !
OdstrániťVypadá to naprosto skvěle. Vytisknu recept, nastuduji a snad i spáchám....:-D
OdpovedaťOdstrániťPrajem veľa šťastia pri pečení Monika a ďakujem krásne :)
Odstrániťkrásne sa podarila :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Natali :)
OdstrániťTahle Marlenka vzbuzuje opravdu chutě! Vypadá úžasně, pořád ji chci vyzkoušet, asi je na čase přemoci lennost...mňam
OdpovedaťOdstrániťVandi, ďakujem mooc :)
OdstrániťTedy smekám! Nádhera. Jen pro usnadnění práce - u nás už prodávají i zkaramelizované Salko, vyzkoušela jsem a je opravdu dobré. Odpadne tak vaření den dopředu.
OdpovedaťOdstrániťVďaka moooc HaF. hej, ja som i u nás videla skaramelizované salko, nemám vyskúšané, príde i na to, určite to veľmi urýchli čas
OdstrániťMata, dikes musim povedat, uz par dni hladam dobry recept na marlenku, ale tento je najlepsi a budem sa podla neho riadit..dikes a drzim si palce :D
OdpovedaťOdstrániťmarlenku zbožňujem, určite ju vyskúšam, ďakujem, dobrá stránka, skvelé recepty
OdpovedaťOdstrániťVyzera super :) Viete mi poradit, ci mozem v ceste pouzit miesto Hery obycajne maslo ? Dakujem
OdpovedaťOdstrániťĎakujem ..... samozrejme, maslo, v pohode
OdstrániťVcera som ju piekla..moja prva :) a je uuuzasna:) dakujem za recept:)
OdpovedaťOdstrániťMe encanta esta receta luce muy bonita y exquisita,abrazos y abrazos.
OdpovedaťOdstrániťZatiaľ mám upečené pláty - výborne sa mi podľa postupu robilo. Pred časom som piekla podľa iného receptu, kde sa to varilo aj s múkou a natieralo na plech, ale to bolo strašne náročné - lepilo sa to a ťahalo - tiež z toho viac ako tri pláty nevyšli. Vo finále bola dobrá, ale tento postup si asi osvojím. Plánujem to však zlepiť so salkom /bez varenia/ vymiešaným s maslom bez pudingu - to sa mi zdá viac podobné tým marlenkám z cukrárne. Chválim popísaný postup - vidno, že ste zručná a praktická gazdinka. Ešte napíšem ako chutila.
OdpovedaťOdstrániťMarlenka bola výborná, plnila som ju s 300 g masla vyšľahaným s jedným salkom bez varenia. Ešte raz ďakujem za praktický postup.
OdpovedaťOdstrániťJa som skusala piect marlenku podla ineho receptu,do ktoreho nesiel puding.este po dvoch dnoch bola tvrda. Chutovo bola vyborna len sa mi rozpadali jednotlive platy,kedze tam bolo malo kremu.Nabuduce vyskusam tento recept.
OdpovedaťOdstrániťMyślę, że jest pyszne! Muszę upiec to ciasto:)
OdpovedaťOdstrániťAhoj Matka! vcera som piekla tento uzasny kolacik, sice mi to trosku dlhsie trvalo, ale vysledok bol fantasticky, s cestickom sa velmi dobre pracovalo. Dakujem za receptik!!!! Marianna (halusky in ireland)
OdpovedaťOdstrániťTak, toto je najlepšie popísaný recept na marlenku, robila som ju prvý krát, a podarila sa na 100%, veľmi oceňujem užitočné rady a tipy, ktoré sú tu popísané a aj to, že ste sa podelili o svoje skúsenosti, aby sa iný vyvarovali chýb. Doma ma všetci pochválili. Veľmi pekne ďakujem.
OdpovedaťOdstrániťAko sa vam podarilo to cesto rozvalkat na taky velky plech? mne sa ten jeden kusok rozvalkal len na polovicku a to bol hodne tenky a musela som potom robit kruh
OdpovedaťOdstrániťano aj mne to iste a mam este mensí plech ako vy uvádzate, ale nabuduce to dam na menší lebo chutovo bol vyborný len nevyzeral ako marlenka, ale ako medový zákusok a to pre to cesto nebolo tak nadýchané ako na vasej fotke... erika
OdstrániťNaozaj dobrý recept, odporúčam!
OdpovedaťOdstrániť