... poznáte tie slané juhoslovanské koláčiky však ? Ja som si vrámci povianočného - povedzme "zahájenia mierneho diétovania" trošku upravila môj tradičný receptík na tieto slané koláčiky a nahradila maslo smotanou. A nie prvý krát, túto náhradu mám odskúšanú a veľmi rada sa k nej vraciam.
..ehmm, no tak dobre - nad tou slaninkou prižmúrte jedno oko .... ale je tam fakt bombová - netreba zasa všetko s tou diétou preháňať :))
Suroviny na cesto:
* 600g polohrubá múka
* 400ml kefírové mlieko /alebo acidofilné mlieko - kyslomliečny výrobok Vám zabezpečí úžasnú krehkosť pečiva/
* 100ml olej
* 1 kocka droždie
* 2 PL kryštálový cukor
* 2 ML morská soľ
Plnka:
* 400g kyslá smotana /16%/
* 6 strúčikov cesnaku /minimálne/
* 1 ML morská soľ
* cca 150g oravská slaninka
- okrem toho: - 1 rozšľahané vajce na potieranie trojuholníkov a sezamové semienka, prípadne rasca/
Postup:
1. všetky suroviny na cesto si poriadne vymiesime a hotové cesto necháme vykysnúť. Aby Vás to neodradilo - kvások nerobím, kefírové mlieko mierne zohrejem a droždie iba priamo rozmrvím do múky, je to v pohode, robím tak stále a bez problémov. Normálne všetko spolu vymiesim a nechám vykysnúť
2. po vykysnutí cesto rozdelíme na pracovnej doske na tri rovnaké časti
3. každú časť rozvaľkáme do obdlžnika, potrieme 1/3 plnky, /ktorú si pripravíme vymiešaním smotany s pretlačeným cesnakom a soľou/ a posypeme 1/3 nadrobno nakrájanou slaninkou
4. naplnené cesto zrolujeme, nakrájame ostrým nožom cik-cak trojuholníky
5. trojuholníky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, povrch jemne posolíme, posypeme semienkami
6. a pošleme do vyhriatej rúry na 200 stupňov upiecť
7. pečieme asi 12-15 min - sledujeme,... a potom už iba počkáme kým to všetko vychladne a mlsáme :)
toto je nieco pre nas! ja som vzdy piekla cesnakove trojuholnicky, po ktorych sa vzdy zaprasilo, ale tieto slaninkove...hmmm....lahodka!!!!
OdpovedaťOdstrániťto ma veľmi teší Mariannka, že Ťa receptík zaujal, odporúčam túto kombináciu, paaa
OdpovedaťOdstrániťViem si presne predstaviť ako chutia. Otec má tendenciu robiť podobné cesnakové trojuholníky (neviem aké má prísady), ale mne na jazyk naskočila presne tá chuť, po zahliadnutí fotky :).
OdpovedaťOdstrániťsú výborné tiež ... veľmi podobné a trošku aj ľahšie, keďže do tej plnky nejde maslo... taká zmena
OdpovedaťOdstrániťOk kde mam prist na koštovku? .)))) vyzeraju bajecne, asi teda urcite vyskusam, dakujem za recept
OdpovedaťOdstrániť:))))) aké zlaté, .... ja rada uhostím kedykoľvek. Ďakujem krásne za komentík
OdpovedaťOdstrániťreceptík opsán, ráda vyzkouším, děkuju
OdpovedaťOdstrániťteší ma Amélie,nech chutí, paa
OdpovedaťOdstrániťUrčitě taky zkusím.
OdpovedaťOdstrániťJe mi potešením Martinka
OdpovedaťOdstrániťMaťka, robievam podobné s pizza príchuťou, ale toto je ešte jedlejšiee
OdpovedaťOdstrániťja tiež Tinka také robievam, ... a toto je taká obmena a ozaj veľmi chutná. Ďakujeeem
OdpovedaťOdstrániťfii, toto vyzerá mňamkovato :) a tá slaninka sa tam skvele hodí :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Andurejka:)
OdpovedaťOdstrániťEšte že som po večeri. Idem si opísať recept, ukážem manželovi. Ten včera piekol svoj prvý chlieb v živote (viac táto skúsenosť lákala jeho, ako mňa). Nuž, striedka je jedlá, len tá podošva navrchu dá zabrať. Ale splnil si svoj sen :-)
OdpovedaťOdstrániťMaj sa pekne Martinka
no aký šikovný manžel ! :))) perfektné - domáci chlebík je super.Veľmi ma teší Ewi, že som mohla i ja trošku inšpirovať, ďakujem
OdpovedaťOdstrániťprosím 1ML soli je mililiter? ja že malá lyžička, ale volado za mnou ma tu zneistil :D
OdpovedaťOdstrániť1 ML soli = jedna malá lyžička soli. Všade používam rovnako tieto skratky, aby neprišlo k nedorozumeniu. A samozrejme - radšej sa treba spýtať, aby k nemu náhodou neprišlo k nejasnostiam. Prajem pekný dník :)
OdpovedaťOdstrániťtak nakoniec som dala správne ML = malá lyžička a trojuholníky su dosť jedlé:)
OdpovedaťOdstrániťLenka, tak ma teší, ďakujem :)
OdpovedaťOdstrániť