utorok 7. júna 2011

Jahodové gule z jemného rezancového cesta

    Spomínala som, že využívame momentálne všetky možné úpravy a spracovanie jahôdok. Nie je ich až tak strašne veľa, že by sme o ne zakopávali, ale na bežné pomlsanie ich množstvo postačuje. Tak som dnes robila jahodové guličky, veľmi rýchly receptík. Na zemiakové cesto nebol čas, tvaroh som nemala - tak som zvolila odľahčené rezancové cestíčko.
    No  a nič viacej nebolo treba - už iba hladný chýbal ... a tých sa u nás našlo viacero.


Prísady:
* 300g hrubá múka
* 400g polohrubá múka
* štipka soli
* 1 vajce
* 250ml plnotučné acidofilné mlieko /prípadne kyslá smotana, zakysané mlieko ../
* teplá voda podľa potreby
- okrem toho : - ovocie všeho druhu, rozpustené maslo a kto čo má rád na posypanie: napr. mak s cukrom


Postup:
1. v miske si ručne vypracujeme jemné tvárne cesto, teplú vodu prilievame podľa potreby ako si múka vezme. Cesto nesmie byť husté ako na klasické rezance, ale jemnejšie - vláčnejšie, ľahko tvarovateľné.
 2. Na pracovnej doske vymúčenej múkou si ho rozvaľkáme, nožíkom nakrájame na štvorce, poukladáme jahody, alebo iné sezónne ovocie / a zabalíme do guličky.
3. Hotové guľky nahádžeme do vriacej osolenej vody a počkáme kým vyplávajú na povrch, nezabudneme premiešať, aby sa nám neprilepili na dno hrnca. Po vyplávaní ich necháme asi 1 minútku povariť a už iba vyberieme, polejeme rozpusteným maslom a posypeme na čo máme chuť.

4. Prajem dobrú chuť

15 komentárov:

  1. mnaaaam, a to idem prave behat! nastastie, inak by som asi zacala toto varit:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :DDD, jaaj ano Lucka boli naozaj mňam ...a ja Ti závidím iniciatívu v behanííííí, to by sa mi zišlo ako soľ ! :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mnaaaaam! toto som nejedla 300 rokov!!! vyzeraju straaasne lakavo ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jej, to je mňamka, uvařím co nejdříve. Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mariannka, u nás to býva zasa častejšie, a cesto robievam podľa toho na aké mám suroviny, čas, prípadne chuť.... zvlášť v tomto ovocnom období - máme to veľmi radi, len keby mi z toho maku nebolo tak strašne zle :((( a to ho mám na guliach najradšej.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Budem rada Jindruška, hlavne aby chutilo, paa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Matka, boze, tak by som si dalaaaaaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Michaelka, jaj veru dobré boli, a dobre padli, sme si pochutili všetci na nich. Strašne krásne to voňalo z toho čerstvého ovocia a chuť ..... hmm,

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jooj Slávinka, ja by som Ti rada poslala - aj poštovým holubom, keby sa dalo..

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Jahodové kuličky vypadají opravdu úžasně a hned bych si jich pár dala. Škoda jen, že manžel nemá takováto jídla vůbec v oblibě, takže si vždycky musím počkat až na chvíli, kdy jede na nějakou dlouhou služebku a zároveň musím i já mít chuť na sladké. Ale až budu mít k dispozici nějaké dobré tuzemské jahody, určitě tuhle báječnou knedlíčkovou dobrotu spáchám (a bude to moje premiéra - ovocné knedle jsem ještě nevyráběla :-)).

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ďakujem krásne Madli. Vieš, u nás máme sladké jedlá dosť radi, nevravím, že ich máme každý deň na tanieri - to nie , ale aspoň raz do týždňa sa niečo urobí - či už palacinky, alebo šišky a pod. Dokonca i môj ocino je pekne mlsný :DDD, ale samozrejme i tým "nesladkým" jedlám sa rozhodne nebránime. Tak ja dúfam, že Tvoje premiérové guľky sa podaria podľa predstáv a budú chutiť, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  12. http://tageskinder.blogspot.com/2011/06/ein-super-tip-fur-essen.html
    zdielam aj vo Svajciarsku :D dakujem za super receptik.mirka

    OdpovedaťOdstrániť
  13. je mi potešením Mirka, paa a krásny dník

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Zaujalo mě moc to těsto, určitě vyzkouším..já dělávám jen kynuté.
    Jak se dostanu k jahodám, jdu na to. Navrch mám já ráda kysanou smetanu sypanou kakaem a cukrem a zas nemastím. Jen pak vklouznou do krčku.. bože jakou já mám na ně chu´t..tenhle nápad se mi moooc líbí..

    OdpovedaťOdstrániť