štvrtok 15. septembra 2011

Bazalkové krekry

    Milujem vôňu a chuť bazalky. Nie vždy sa mi ju doma vydarí vypestovať, zvyknem si ju kupovať pre istotu  už takú - hotovú :) v kvetináči, krásne vyrastenú, voňavú ....  len tá mi tiež dlho nevydrží, z nevysvetliteľných dôvodov uvädne, alebo jednoducho prestane rásť.
   Na jednu z našich domácich osláv som piekla tieto  úžasné krekry a dnes sa s Vami podelím s netradičným chutným receptíkom ...

Prísady:
* 500g polohrubá muka
* 250g tuk /palmarín/
* 200ml šľahačková smotana
* 2 ML morská soľ
* 2 ML sušená bazalka
* 1 ML salajka
- okrem toho: - na posypanie asi 100g tvrdý syr a 1 vajce na potretie krekrov

-inšpiráciu som si vzala z klasických domácich praclíkov :) .. a už iba dotvorila
1. všetky suroviny vložíme do misky a vypracujeme ručne cesto
 2.  ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme do chladničky na 2 hodinky
 3. potom rozvaľkáme na hrúbku cca 0,4 cm a vhodnou formičkou vykrojíme tvary aké sa nám páčia
 4. poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom
 5. a kde chceme posypeme strúhaným syrom /moje malé si tie svoje delfínky a srdiečka nežiadali posypať - tak mali iba také čisté :)
6. vložíme do vyhriatej rúry na 190 stupňov a pečieme cca 20 min, sledujeme
 - prajem Vám dobrú chuť ....

20 komentárov:

  1. mnam, to muselo byt vyborne! ja mam velmi rada taketo domace slane "srandy" :))) ..inac tie kupovane kvetinace byliniek su podla mna jednorazovky, cize cakat z nich dlhodobu urodu nemozeme,lebo aj ja som tak kupila koriander a chvilku bol..a potom jednoducho skapal a mohla som sa snazit, zalievat ho,starat sa.. mozno keby sa presadili do nejakeho rohu zahradky (ktoru nemam) alebo do vacsieho kvetinaca.Ale zas, je to asi maximalne 2-eurova zalezitost,takze staci aj takto "jednorazovkovo" :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Marasity :), ooch áno máš teda svätú pravdu s týmto pestovaním kadečoho, tiež mi pri tom dochádza trpezlivosť a volím tiež tú jednoduchšiu cestu - nákupom hotovej, bez starostí a hneď mám prevoňanú celú kuchyňu. Ja som sa snažila i tieto hotové presadiť .. ale akosi to tiež nepomohlo, tak som to vzdala, asi na to treba lepšie podmienky, neviem ... každopádne, tieto krekry sú výborné i zo sušenej /pomôžeme si ako vieme :)/

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Matka aj ja milujem bazalku. Krekry boli urcite mnami-mnam. Ked bude prilezitost , vyskusam. Ja som si kupila bazalku a mam ju v kuchyni na okne presadenu do vacsieho crepnika a zmiesanu zeminu ( domacu a kupenu) a zatial sa mi drzi. Tak som zvadava dokedy:). PS: uz som ta postradala a samo aj tvoje receptiky.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Domáce krekry sú najlepšie (väčšinou) :).
    S bazalkou riešim rovnaký boj každý rok, nie si v tom sama.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Miluju domácí sušenky a tyhle netradiční bazalkové musí být výtečné. Tchyně se se mnou o svou bazalku ze zahrdáky (má tam tři veliké keře) ochotně dělí (jí bazalka nechutná a tak jí nepoužívá), takže určitě tvůj recept velice brzy vyzkouším a už teď se moc těším!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Krekry z bazalky no to je úzasná vec, Matka!!! A ze tie kúpené sú ozaj jednorazovky som uz prestala riesit!!! Vzdy kúpim novú a idem dalej :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. super..... vyskusam.... ja tiez milujem bazalku... krasne vonia.... a ta kupovana nevydrzi ani mne nikdy dlho.... ale tento rok som si zaisala sama a cele leto mam na balkone krasnu bazalu.... aj suseda sa ma pytala ze ako je to mozne ze ju mam taku krasnu ze jej vzdy zvedne ked kupi.... urcite tento recep skusim.... uz sa tesim....:o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. chrum, chrum, výborný recept a krásne fotky, srdiečka a okraje zo srdiečok sú perfektné :))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dievčatá, veľmi pekne Vám zo srdiečka ďakujem za krásne /a pre mňa veľmi povbudzujúce/ komentáriky.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Úžasná variace! Vyzkouším na silvestra.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Ďakujeem HaF, hlavne, aby chutilo, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Martinka, tak zvazujem co s tou mojou kupenou bazalkou, na pesto sa mi je vidi malicko, ale myslim, ze som prave nasla tu spravnu inspiraciu!

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Dora, je mi potešením, že môžem inšpirovať Teba, ktorej kulinárium obdivujem, Vďaka, paa

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Ahojte, Prosím podporte našu triedu v súťaži "Horkýže u teba v škole“. Vyhráva video, ktoré má najviac hlasov. Naše video nájdete na adrese : http://apps.facebook.com/najvianoce-koncert/
    Video má názov – This is KVARTA! Gymnázium Milana Rastislava Štefánika, Nové Mesto nad Váhom. Pomôžte nám vyhrať túto súťaž. Vopred ďakujeme všetkým ochotným ľuďom, ktorí podporili naše video. Určite Vám to nezaberie viac ako minútku a nám to veľmi pomôže.

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Martinka, tieto tvoje slané bazalkové keksíky sa chystám robiť na silvestra ... krásne a pokojné Vianoce z celého srdca želám ... Jana :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Hlavne aby chutili Janka, teším sa .... Prajem taktiež krásne Vianoce, paa

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Dobrý den Maťka, chcela by som Vás poprosiť, cím mozem nahradit tu salajku, napr. kypriacim práskom? Vraj to velmi smrdí pri pečení....
    Dakujem pekne a prajem vsetko dobré, Mirka

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Mirka, môžete kľudne i práškom do pečiva, je to jedno. Mne osobne tu tá salajka nepáchla, ale nie je jej tam veľké množstvo, takže asi preto .... ale úplne v pohode prášok do pečiva môžete použiť. pekný dník

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Velmi pekne dakujem za odpoved, vyskúsam teda aj tu salajku, ako vravíte, ked ide malé mnozstvo, snad to prezijeme :)
    Nový rok sme privítali, Vasimi rodinnými krehkými syrovými tycinkami, boli vynikajúce, dakujem za Vás blog, Mirka

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Rado sa stalo Mirka, hlavne aby krekry chutili :) ... a veľmi pekne ďakujem za správičku, prajem krásny zvyšok dňa

    OdpovedaťOdstrániť