pondelok 25. apríla 2011

Narodeninová torta s parížskou šľahačkou

    Narodeninová preto, lebo bola určená pre moje dcérky k ich 12 narodeninám a musela spĺňať zopár požiadavok. ....... /z nich ma hneď rozbolelo brucho :DD/.
1* - musí  chutiť podobne ako torta od jednej zlatej tetušky, ktorá nám ju vždy piekla
2* - ako plnka bola zvolená parížska šľahačka, čo by nebola až taká hrôza, lebo tú robím bežne, ale chceli aj z bielej čokolády a  z tej som mala obavy, lebo s bielou čokoládou je to niekedy na nervy, či už chcete niečo polievať, roztápa sa ako chce a každý výrobca ju má inú
3* - a z čoho ma zatriaslo: - musí byť potiahnutá marcipánom a na torte majú tróniť ružičky /som totižto antitalent na zdobenie/
    Tak som to nejako dopatlala do konca, korpusy sa pekne upiekli, parížske šľahačky sa vydarili a vyšľahali tiež /och tá chuť bola famózna ...... hmmm :DDD/, dokonca aj tá biela bola super.
   Ozdobovanie som odkladala pol dňa, fakt, vôbec sa mi do toho nechcelo.  Až večer, keď u bol ozaj najvyšší čas s tým niečo urobiť, nejako som ju dotvorila. No, nie je to žiaden umelecký zázrak, nervy mi riadne tiekli :DDD..., ale predstavu splnila, takže to bolo hlavné .
Prísady na 1 korpus: / treba ho 2x, takže som použila dvojnásobné množstvo surovín/
* 7 vajec
* 8 PL kryštálový cukor
* 7 PL hladká múka
* 1 PL olej
* 2 PL kakao
* 1/2 bal. prášku do pečiva

Parížska šľahačka z bielej čokolády:
* 3 x šľahačková smotana / á 250ml/
* 2 vanilkové cukry
* 150g biela čokoláda
* 3 stužovače šľahačky

Parížska šľahačka z horkej čokolády:
* 3 x šľahačková smotana / á 250ml/
* 1 PL kryštálový cukor
* 1 PL kakao
* 150g horká čokoláda
* 3 stužovače šľahačky
- okrem toho:- na ozdobu som použila pravý marcipán, zopár cukrárenských ozdôbok  a mandľové lupienky

1. najskôr si uvaríme šľahačky spolu  s ostatnými surovinami /bez stužovačov/ nad parou vo vodnom kúpeli. Ja si vždy urobím skúšku prstom a keď ma šľahačka riadne opáli, /šľahačka ale nesmie vrieť/odložím z pary, nechám vychladnúť. Po vychladení odložíme do chladničky a necháme zachladiť do ďalšieho dňa.  Takto to robím vždy a ešte sa mi nestalo, že by sa mi krém nevyšľahal. Poradila mi to tá vyššie menovaná tetuška, ktorá pečie torty.
2. Korpus:  potrebovala som dva, aby bola torta pekne vysoká, veď nás aj bolo na oslave -celá rodina :DD. Preto i krému je tak veľa. Normálne by stačil na jeden korpus krém z 3 šľahačiek  ....  Celé vajcia šľaháme s cukrom poriadne do penista min. 7-10 min, to je základ, jednoducho sa to musí, lebo inak to bude o ničom.
3. do vyšľahaných vajec pridáme múku, kakao, olej, prášok do pečiva a opatrne už iba zašľaháme
4. vlejeme do tortovej formy /priemer 26cm-30cm/, vymazanej maslom a múkou, alebo použite papier na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov caa 20 min, sledovať, skúška špajlou.
5. vychladnuté rozkrojené korpusy rozdelíme na polovicu. A vidíte, sú krásne bublinkové.
6. naplníme ich vyšľahaným krémom. Vychladnuté uvarené šľahačky priamo z chladničky som vyšľahala so stužovačmi. Krásne sa vydarili. ....  Plnila som striedavo : - čokoládový krém, biely krém a opäť čokoládový krém. Zbytok bieleho krému som použila na potiahnutie bokov a povrchu torty.
7. a nakoniec tortu potiahneme marcipánom a ozdobíme podľa svojej šikovnosti :D, alebo si zvolíme iný spôsob úpravy . Jednoducho, čo sa nám páči.

- no, z fotenia som mala opäť dilemu, pretože som aj s tortou  15 min pobehovala kade-tade a hľadala vhodné svetlo :DD, lepšie to nešlo. Tiež sa ešte len učím fotiť s touto novotou čo mám :D

34 komentárov:

  1. Matka,no to musela byt uuuzasne chutna torticka...parizska slahacka z bielej cokolady..ved to je ako sen:)))a aj s vyzdobou si sa krasne popasovala:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Je krásna a určite aj chutná, ak si ty antitalent tak už potom neviem čo som ja. Aký máš nový foťačik?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mimochodom, dievčatám, želám všetko dobré, nech sú hlavne zdravé

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Maťka ďakujem, áno - hlavne tie predstavy splnila. Ja som bola práve veľmi prekvapená chuťou tej bielej parížskej šľahačky, lebo som k nej mala dosť negatívny postoj - bielu čokoládu moc nemusím a z tejto som bola dokonca očarená :DD

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ivka ďakujeme krásne za pochvalu i blahoželanie. No vieš, poriadne ma potrápil ten marcipán, pravdupovediac s týmto pravým sa mi ešte oveľa horšie pracovalo ako keď som si doma vyrobila falošný, len som bola lenivá ho robiť :D. A fotoaparát je úplne obyčajný Olympus, ešte sa s ním len učím fotiť, tak snáď sa polepčím časom :D paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. martinka ,tortička je krásna,a najhklavnejšie ,že splnila očakávania dcérok,k narodeninám im želám všetko najlepšie,hlavne aby boli zdravé.Marta

    OdpovedaťOdstrániť
  7. :-DDD ber to pozitivne! dcera aspon vie, co chce! taki ludia su najlepsi! mozes byt na nu pysna! :-D ja mam uz skoro dva krat tolko co tvoja dcera a vzdy ked mam narodky, idem zosaliet od dilemy aku tortu a jedlo na oslave chcem:-DDDD nehovoriac o tom, ze dodnes nemam jasno v ovela dolezitejsich veciach:-DDDD
    P.S. torta musela byt strasne mnaaaaaam!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Matka torticka uplne skvela, hlavne , ze boli dcerky spokojne. Vsetko najlepsie bambulkam k narodeninam.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. hmmm, je peknulinká, a paríž z bielej čokolády...to som ešte neskúsila... ale vyskúšam :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Matkaaaaaaaa tak tá sa ti teda vydarilaaaaaaaaaa!!!Bambulky boli urcite nadsene!!!Este raz Vsetko najlepsieeeeeeeeee!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Krásna tortička od šikovnej maminky:) Maťka mňa niečo podobné čaká o mesiac len s tým rozdielom že ja si budem hlavu lámať sama že čo urobiť ty si mala aspoň jasno:)a zmákla si to na jednotku:)Babuľkám - žabkám prajem hodne zdravíčka a šťastíčka:)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Matka , dievcatam gratulujem k narodeninam a tebe k vydarenej torticke...je veelmi peknucka a o chuti vobec nepochybujem...pa Alka

    OdpovedaťOdstrániť
  13. si zlatá Anetka, ďakujem,- napriek tomu, že moje dcéry sú úplne rozdielne /napriek tomu, že sú dvojičky :D/, aspoň vo výbere torty majú jasno a zhodnú sa :DDD, lebo to by som mala starosť naviac, keby každá chcela niečo iné .. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Adrianka, veľmi pekne ďakujeme, paa

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Tinka, ja som skúšala s tou bielou čokinou 1x /s veľkými obavami, ktoré boli nakoniec úplne zbytočné/, a tá chuť ma fakt prekvapila, napriek predsudkom voči tejto čokoláde.

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Slávuška, ďakujeme zo srdiečka. Och áno, malé boli spokojné a to poteší najviac . paaa moja

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Andrejka, ďakujem. Ja som rada, že aspoň v tomto mali dcérky rovnakú predstavu - lebo inak sú ako nebe a dudy :DD, úplne rozdielne. Teším sa na Tvoj výtvorček a som presvedčená, že to bude krásny skvost. paa

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Nádherný dort podle přísných kritérií jsi splnila na jedničku s hvězdičkou. Já jsem horzný antitalent na zdobení, takže do marcipánu a podobných potahovacích hmot bych rozhodně nešla, takže máš můj velký obdiv. A pařížskou šlehačku z bílé čokolády by mě nikdy nenapadlo vyrábět, takže moc děkuju za rozšíření obzorů, určitě ji někdy vyzkouším, protože teď nám v rodině začínají doslova narozeninové orgie :-) Úžasně jemný dívčí dort, žasnu a slitnám :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Je krasna, a urcite vyskusam, lebo parizske slahacky to je moje. Aku bielu cokoladu si pouzila? Dakujem Lucia

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Vše nejlepší k narozeninám dvojčat! Dort je nádherný a určitě musel chutnat velmi dobře! Ta pařížská šlehačka s bílé čokolády zní zajímavě!

    OdpovedaťOdstrániť
  21. kraaasne sa ti podarila... aj my sme tento mesia oslavovali, teda moje baby... ja som si tento raz objednala tortu koli tomu ze nestiham stale nic... ale poviem ti ze radsej si sama spravim o rok... no idem popozerat co si vsetko piekla a varila... dlhsie som nenazerala... tak som zvedava...

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Madli, ďakujem moc za pochvalu. Ja teda tiež nie som žiadny talent na zdobenie :DD, ale snaha bola a už som si povedala, no čo - veď nejde na výstavu a budem sa tešiť, nech už akokoľvek vyzerá :DDD. Jeej a ten biely paríž naozaj odporúčam - tá chuť je fakt úžasná.paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Lucka ďakujem :D, No a nad tou bielou čokoládou som sa teda potrápila, lebo ja ju normálne moc nemusím - take neviem ako chutia tieto druhy čokolád :DDD. Ale nakoniec som sa rozhodla pre bielu čokinu z Lidla /caa 0,33 eur - 100g/, lebo horkú som mala overenú, že fajn. Nakoniec som bola spokojná, pekne sa roztápala - aj s vyšľahaním nebol problém.

    OdpovedaťOdstrániť
  24. HaF, veľmi pekne ďakujem za krásny komentárik, paa

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Veronika, ďakujem. Veď práve - ja som v poslednom čase tiež objednávala tortu - od tej menovanej tetušky ale to musím povedať, že ona čo upiekla, tak fakt, klobúk dolu, neskutočne perfektná chuť, vždy som bola spokojná. Ale ona pečie tak - po domácky, kvalitne a veľmi chutne, takže u nej nebolo čo riešiť. Teraz som sa rozhodla, že veď upečiem, síce teda nie je krásna ako od nej, ale hlavne bola chutná, malé boli spokojné, tak ma i tešilo nakoniec

    OdpovedaťOdstrániť
  26. náhodou tá tortička je prekrááásna, pretože je na nej vidno, že je pečená z láskou ... a to je najdôležitejšie ... Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Odpovede
    1. Milá Martinko, náhodou jsem zabloudila na Tvé krásné stránky a už vím, že budu ráda vracet. Moc příjemný blog. Tato dorta vypadá famozně. Nemám žádnou zkušenost s pařížskou šlehačkou a chci se zeptat. Jak dlouho dopředu můžu dort touto šlehačkou plnit? Před podáváním nebo vydrží do druhého dne v lednici? Děkuji a přeji krásný den.

      Odstrániť
  28. Lenka, veľmi pekne ďakujem z celého srdiečka. Ja dúfam, že i v budúcnosti nesklamem - mám teraz veľmi máličko voľného času :(. Čo sa týka tej šľahačky - je to moja najoblúbenejšia plnka do tortičiek, a vydrží v pohode 4-5 dní v pohode naplnená - to vravím z vlastnej skúsenosti. Je prevarená, takže, nie je s ňou žiaden problém a čo mne sa na nej veľmi páči - okrem toho, že je veľmi chutná - je to asi najrýchlejšie urobená náplň, čo zasa veľmi oceňujem.... pa Lenka a prajem taktiež krásny dník

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Torta vyzera vyborne,len ma zaraza,ze to parizska slahacka vydrzala,dala sa torta pekne pokrajat? A neroztekal a nerosil sa ti marcipan?Lebo co viem,tak pod marcipan musi ist maslova plnka,nie slahacka.Ale ak sa neroztekal,skusila by som ju

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Lenka/lilienka,ja mam skusenost s parizskou,ze ju treba vyslahat vecer a do rana nechat tortu v chlade,lepsie sa potom kraja,inak sa rozteka,ale to je skoro so vsetkymi plnkami tak

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Ahoj tvoja torta bola fakt krasna. Ja tiez robievam torty s parizskou slahackou (na 1 slahacku 100g mliecnej cokolady)ale mam taky problem ze mi to nejde uplne do tuha vyslahat. Myslis ze pomoze ked tam dam menej cokolady? A kolko cokolady? Pouzivas normalnu rastlinnu slahacku napr. z Lidla tu v krabicke 250ml? Velmi pekne dakujem za odpoved Andrea

    OdpovedaťOdstrániť