štvrtok 23. decembra 2010

Karamelové burizonové guľky

       Kto by ich nepoznal a nemal rád ? - snáď len ten, kto neobľubuje karamel - čo u nás rozhodne nehrozí :)  Sem - tam pozriem na nete aj tieto klasické recepty, hmmm a niekto ich robí tak - niekto onak. Niekedy sa líši množstvo surovín minimálne, niekedy maximálne a niekedy sú rovnaké. Keďže opakovanie je matkou múdrosti a ja si tiež kopec vecí nedržím v hlave a musím pozrieť do mojho zošita, prečo si nepripomenúť  napríklad tieto úžasné guľky :)


Prísady:
* 300g kryštálový cukor
* 250g  palmarín /maslo/
* 1 salko /397g/, sladené kondenzované mlieko
* 1 ML kakao
* 2 1/2 balíka /175g/ nesladených ryžových burizonov
/ a samozrejme cukrárske papierové košíčky/

1. odvážime cukor :)

 2. nasypeme ho do hrnca, nalepšie s hrubým dnom a na úplne stíšenom ohni ho necháme skaramelizovať /stíšený oheň preto, lebo ak by ste ho príliš rýchlo pri vysokej teplote - karamel by mohol zhorknúť/
 3. do horúceho pridáme palmarín a za stáleho miešania ho necháme rozpustiť - stále stíšený oheň .... niekto dáva heru alebo maslo - mne osobne sa pri týchto guľkách najviac páči palmarín
 4. keď sa margarín rozpustí, prilejeme salko a pridáme aj kakao /to kopec ľudí nedáva, ale verte mi - je tam úžasné/ a necháme prejsť varom - stále miešame
 5. a vznikne nám takáto krásna omáčka, ktorú už možeme odstaviť z ohňa  .... horúca, bublajúca ako sopka,  ktorú vobec neodporúčam ochutnávať v tomto stave, ak si nechcete riadne spáliť všetky chuťové poháriky
 6. hneď do horúcej masy primiešame burizony a necháme ich vychladnúť tak - aby sme hmotu mohli chytiť prstami /za chladnutia občas premiešame vareškou, aby sme mali burizony rovnomerne obalené /
7. a potom v dlaniach vyformujeme guľky
 8. ktoré odkladáme do papierových košíčkov
 9. skladujeme na chladnom mieste - trebárs v špajzke :) ... prajem príjemné mlsanie :)

7 komentárov:

  1. Opäť úžasný recept a úžasná dokonalá fotka!! Maťka, klobuk dole!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Martinko, přeji krásné vánoce a děkuji za báječné recepty a nápady.¨
    Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Andrejka ďakujem Ti krásne, receptík je taká stará dobrá klasika a fotku má opäť na svedomí moj balkón :DDD Prajem Tebe i Tvojej rodinke krásne a pokojné Vianoce.paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jindruška ďakujem moc za prianie a krásne komentáriky, taktiež prajem Tebe i Tvojej rodinke nádherné Vianoce.paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dalsia skvela klasika! Moja babka robievala taketo gulicky, som si spomenula na detstvo ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Skvelý recept a skvelé jedlo ale nznášam ho piecť! Ale dneska som ho skúsila a všetko sa vydarilo až nato vyrobiť z toho guličky:( Ako to robíš?

    http://stoker-dewy.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  7. super recept, robila som podľa tohto Vášho pred Vianocami a nevydržali do Vianoc, len sa po nich zaprášilo.. :)) Tak som robila ešte raz podľa nášho rodinného receptu s trochu inou gramážou a obyč.maslom a ostali nedotknuté.. Takže mením starý recept za tento.. a odporúčam použiť ten palmarin, potom chutí tá karamelova zmes ako krovky, fakt super.. :))

    A tip na robenie guliek: v miske so studenou vodou pred a počas robenia opláchnuť ruky a vtedy sa nelepia a držia tvar.. :)

    OdpovedaťOdstrániť