nedeľa 21. novembra 2010

Kurča na pive

   Dnes zabudneme na kačku, že vobec existuje a upečieme si miesto nej kuriatko prevoňané bylinkami. Recept veľmi známy - ale myslím si, že niekedy je dobré si ho pripomenúť, veď je skvelý ...
Prísady:

* 1 veľké kurča
* 300ml čierne pivo
* caa 8 malých cibuliek
* 2 jablká
* šťava z 1/2 citróna
* plátky masla
* soľ
* 4 struky cesnak
* rozmarín, tymián, drvená rasca

1. kuriatko si nasolíme, posypeme bylinkami a rascou, potrieme pretlačeným cesnakom, pokvapeme ho vytlačenou šťavou z citróna, cibuľky očistíme a vložíme do pekáčika vedľa menovaného účastníka pečenia . Ja tieto cibuľky milujem - takže ich mám oveľa väčšie množstvo, majú fantastickú chuť z tých prísad po upečení
2. a tu sa prosím nesmejte :) - áno, moje kurča je bez prsíčok - totižto ja ich vždy odstránim a použijem na niečo iné, lebo u nás by mi tie pečené prská nik nejedol a ja by som musela nad nimi maturovať zasa v podobe rizota a pod, čo sa mi nechcelo. Takže som milé kura odprsatila a vložila do jeho útrob malé jablko. Ale ak máte radi - tento krok s prskami vynechajte a do jeho bruška tiež vložte malé jabĺčko.  Ďalšie jablko dajte rozkrojené do pekáča, ide nám len o tú chuť, ktorú nám rozvinie. Zalejeme ho pivom /ostatné kľudne z tej fľaše vypite, viacej ho už nebudeme potrebovať/ , naplátkujeme naň maslo, zakryjeme alobalom a pošleme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov.
     Nezabudneme ho v priebehu pečenia polievať tou úžasnou šťavičkou a keď ho už máme mäkučké na skus, odokryjeme alobal a dopečieme ho do ružova, chrumkava z každej strany
3. a hotovka .. krásne voní, skvele chutí - kurča podávame s knedlíkom  /ideálny je zemiakový knedlík, na ktorý som ja čas dnes nemala/ a udusenou červenou kapustou. Prajem dobrú chuť pri imitácii tejto vypasenej "ala kačky" .

11 komentárov:

  1. Mńam, mňam a ještě jednou mňam!!!:o)).Pa, a krásný zbytek víkendu.Laura

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Oooch áno mňamka, taká stará dobrá klasika nikdy nesklame. paaa i Tebe krásny víkend Lauri :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. hmmm to sa mi paci, ukladam medzi recepty "Treba vyskusat" :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. budem rada Anetka, je to taká klasika, ale viacej obylinkovaná, čo mne chutí viacej. Budem rada ak zachutí.paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ďalšia fantastická vec, ktorú nemôžem vyskúšať, to je už na plač

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak toto vyzerá veľmi dobré, Maťka a určite by mi to aj zjedli o tom som presvedčená :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ďakujem Andrejka - moje malé tiež veľmi ľúbia pečené kuriatko, musím dávať pozor ešte na nejaké špéci koreniny, čo by im prekážali - ale inak toto na pive tiež v pohodke, chutí. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. juuuj to je dobrota!!! pre vás domka je to síce klasika, ale ja som kuriatko na pivku ešte nikdy nejedla:))) ale vyzerá a chutí určite fantasticky. tiež sa mi páči tá príloha -kapustička a knedľa - mňááám!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. áno Evka, je to vskutku dobrota, tak treba vyskúšať Evik, keď si ešte neskúšala - naozaj odporúčam :) - ja zrovna nie som knedlíkový typ - u mňa viacej tej kapustičky ako knedlíku, preto radšej robievam zemiakové - hlavne k tomuto papaníčku - len nebolo čas na ne, tak som sa uskromnila s obyčajným :))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Vyzerá to super. Musím vyskúšať. Ďakujem za inšpiráciu.

    OdpovedaťOdstrániť