nedeľa 28. novembra 2010

Klasická ovsená kaša

    Zhodou okolností som včera pozerala TV Paprika, kde varila jedna skvelá angličanka /fakt sa ju oplatí občas pozrieť/ a v tejto relácii varila- piekla nejakú zemiakovú omeletu - no teda vyzeralo to úžasne, veď samé dobré veci : - zemiaky, vajíčka, osmažená cibuľka, chilli paprička  a pod. Ako to dokončila, tak podotkla, že je to veľmi vhodné i ako víkendové raňajky.... no, napriek tomu, že super veci a tak - mňa by takéto raňajky o chvíľu asi zabili a keď nie mňa celú, tak moj žlčník o chvíľu určite :)))  ... takže  nie, ... u nás sa klasické raňajky nesú  podobe obloženého chlebíčka,  jogurtov, cereálií, roznych kaší, krupičnej, ryžovej, samozrejme i tejto ovsenej.
     Tak ma napadlo, že dokonca i v knihe Anna zo zeleného domu,  /už neviem v ktorej časti/ bol jeden malý chlapček, ktorému stará mama varila pravideľne na raňajky ovsenú kašu, aby bol zdravý a pod. - čo sa jemu samozrejme moc nepáčilo - ale musel :) -  som rada, že doma nemusím riešiť ovsené vločky - máme ich radi, tak ovsená kaša u nás vždy s úspechom :)
Prísady:
* 750ml mlieko /u mňa sójové/
* 1 pohár /250ml/ jemné ovsené vločky - ak chcete trošku redšiu, stačí 200ml
* 3 PL kryštálový cukor /možete nahradiť i medom/
* maslo
* granko, škoricový cukor, nastrúhaná čokoláda na posypanie

1. z mlieka, cukru a vločiek uvaríme kašu / práve tá konzistencia v tomto pomere sa mi páči, ani príliš hustá, ani riedka/
 2. rozdelíme do misiek a do každej dám plátoček masla, posypeme na čo máme práve chuť a basta :)) Može sa Vám zdať zo začiatku redšia, ale chladnutím ešte zhustne ... nie je to žiaden "svetoborný" recept - ale, niekedy je dobré vedieť ulahodiť správne množstvo ingrediencií :))) Kašu možete podľa seba "oživiť" sušeným ovocím, orechami a pod... - tak Vám prajem dobrú chuť pri zdravých raňajkách :)

15 komentárov:

  1. ovsenú kasu som jedla iba instantnú, ale totoooooooooooo........... urcite vyskúsam,matka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. doma mám tiež ešte nejakú instantnú myslím kukurično-ryžovú,... ale pravdupovediac, obyčajne na tie instatné zabudnem a nájdem ich až keď mám hotovú klasickú :)) a to som si mohla ušetriť prácu i dnes ráno :)) -vyskúšaj Slávik - domáce sú lepšie :).paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. tak to si pís,ze domáce sú naaaaaaaaaaaj!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mńam!!:O).I ty nejobyčejnější jídla jsou vlastně luxus.Martinko,přeji Vám krásný 1.adventní víkend.Laura

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Presne tak. Neznášam recepty, aj keď úplne jednoduché, kde sú uvedené len prísady. Dnes som podľa takéhoto receptu robila jednu polievku a fúúúúj (pritom takéto citoslovce vôbec nepoužívam), musela som ju dotvoriť koreninami, ktoré v recepte vôbec neboli, aby sa dala jesť. Nakoniec to nebolo až tak zlé, ale na môj blog sa určite nedostane.
    Preto sa teším tomuto receptu. Ja raňajkujem len ovsené vločky s teplým mliekom a pridávam tam ešte hrozienka. Je to rýchle a pomerne dobre do zasýti.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Laurinka, ďakujem - i Tebe i Tvojej rodinke krásny Advent. paa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ahoj Kinga, trafila si úplne presne. Vieš - ja tiež koľkokrát hľadám niečo na nete a nájdem - bez pomeru surovín, to je potom k zúfaniu :( Preto keď sa dá, radšej v receptoch vždy uvádzam čo som použila a koľko. Samozreme, nedá sa to pri všetkom - ale takéto recepty, koláčiky, polievky, nátierky ... - bez toho to nejde.
    Ovsené vločky s hrozienkami sú úplne skvelé - čo zasa neocenia moje deti - tie mi ich pekne krásne vyberú :(- tak ich možem používa´t iba vo vybraných receptoch, kde im to príliš nevadí - ale ja ich možem aj samotné :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. tak toto je na internate moja najoblubenejsia vecera :-) mnaaam!!! ovsena kasa je laska na cely zivot:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. však ? - vždy a všade :)- keď som bola kedysi na intráku - nápodobne, sýte, lacné, jednoduché, rýchle /a dokonca zdravé :))/... čo viac si može človek priať ?

    OdpovedaťOdstrániť
  10. akurat ze dost kaloricke :-((( ale riesit na intraku nejako extra dietne jedla nezvladam:-(

    OdpovedaťOdstrániť
  11. to máš pravdu, že je to kalorickejšie - ale stačí iba malá porcia, veď vieš, sýte je to dostatočne

    OdpovedaťOdstrániť
  12. juj, davno som ta "neskontrolovala" a pozeram,ze si sa pekne rozsupla, pribudlo ti tu plllno super receptov,tak len ukladam a ukladam :-) a tuto musim aj napisat,lebo ovsenna kasa je aj moja laska. so susenym ovocim (marhule, slivky) alebo bananom, hrozienkami a ked mam cas aj s tymi pecenymi jablckami,co mam na MMB, no proste milion moznosti a stale naj,naj,naj ranajky,ktore zahraju telo aj dusu, ze?

    OdpovedaťOdstrániť
  13. jeeej Janíčku !:), ahoj moja zlatá, ďakujem za "kontrolu " :DDD, no hej, veď vieš že ja rada v kuchyni pobudnem - síce nie na dlho, ale tak - "přiměžene" :DD, - a vieš, že ju zajtra opäť robím ? - taktiež ako u Teba a dokonca aj s Tvojimi pečenými jabĺčkami :)) paaaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  14. je to kalorické, preto to majú byť raňajky, ja si ich pripravujem s akýmkoľvek ovocím, nastrúham, či nakrájam jablká, banány a podobne a mám na celý deň od raňajok energie a aj vitamínov dosť :)

    OdpovedaťOdstrániť