piatok 3. septembra 2010

Langoše z chladničky

- milujem  langoše, nerobím ich často, / chi,  no čo už - nechce sa mi :)))/ - tieto boli na želanie mojich dcér, sľubovala som ich doma už hádam tri mesiace ale stále boli k "mání" v obchode, no a nekúpte to hotové  :))).  Keďže som mala deň voľna, /bol sviatok a ja som nemusela ísť do práce/, ráno som vstala z postele s rozhodnutím - že dnes je ten "Deň D - deň langošový " - ako napotvoru ma po tomto uvedomení voľna začala bolieť hlava a nedala si povedať až do samého večera :(, čo bolo viac než zlé, pretože najradšej by som zaliezla naspať do spálne  a zostala tam nepohnute ležať ako mŕtvy chrúst až do ďalšieho dňa. Ale sľub je sľub, tak som sa doklopýtala do  kuchyne s tabletkou v krku a studeným zábalom na hlave a tie ich vytúžené langoše som im urobila ....... pochopiteľne - riady si už poumývali samé :))





Takže budeme potrebovať: 
* 800g hladká múka
* 2 vajíčka
* 200g kyslá smotana
* 100ml voda
* 200ml mlieko
* 1 kocka droždia
*1 PL soľ
* 1/2 ML kr.cukor

Postup:
1. z vlažného mlieka, kr.cukru a droždia necháme vykysnúť kvások
2. vlejeme ho do ostatných surovín a poriadne vymiesime - vypracované cesto vložíme najlepšie do sklennej misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a dáme do chladničky
3. Cesto si možeme kľudne pripraviť večer a ráno s ním pracovať, ja som počkala len nejaké 2 hodinky a takéto bolo krásne nakysnuté


4. prstami odoberáme kúsky cesta, ponaťahujeme do všetkých strán, vytvarujeme tenké placky - langoše

5. vkladáme do rozpáleného oleja a vyprážeme z každej strany chvíľočku do zlatavej farby

6. - z oleja ich vytiahneme na papierový obrúsok a necháme odkvapať od prebytočného oleja


7. a podávame s čím máme radi: -  s rozotretým cesnakom, kečupom, tatárskou omáčkou, smotanou a syrom ... cesto nemusíme minúť naraz všetko, v chladničke nám vydrží kľudne 4 dni a my si vždy možeme urobiť čerstvé langoše kedy máme chuť

7 komentárov:

  1. No Martinka toto je super receptik. Moji chalanie tiez velmi lubia langose ale akosi sa mi do toho doteraz nechcelo , a kedze tieto si mozem urobit vzdy cerstve a cesto vydrzi v chladnicke tak urcite cez vikend vyskusam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Som rada Brigit, že sa Ti páči :) - ja ho mám tiež preto rada, že si ho možem pripraviť i dopredu a máme vždy čerstvé langoše - takže odpadá zbytočné ohrievanie .. ve´d i tak už ohrievané nie sú ono. Tak budem rada, keď zachutia.paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martino, dekuji Vam za recepty.Bydlim v Nemecku a pecu podle Vasich receptu.Jste moc dobra kucharka.Kazde pondeli mam predsevzeti zacit dietu, pak se kouknu na Vase recepty a je po diete.Jste presne tak dobra kucharka jako byvala moje maminka, ktera pochazela kousek od Nitry. Mejte se hezky.Renata

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Milá Renatka, v prvom rade ďakujem za krásny a hlavne povzbudzujúci komentárik. Ooooch a to s tou dietkou poznám a tiež mám také predsavzatia a vždy skončím v kuchyni, prípadne s hlavou v chladničke :)) Nejak nedokážem odolať - je to ťažko niekedy:) Vďaka ešte raz a som veľmi poctená, že sa moje receptíky páčia. paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mila Martinka, az teraz mam trosku casu Ti odpisat, langose boli vyyyyyborne, pochutanli sme si na nich a vysmazila som vsetky proste nic neostalo :) Dakujem za receptik, mam ho zaradeny medzi oblubene :D papa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jeeej Brigit, to je krásna správička, veľmi pekne Ti za ňu ďakujem a som veľmi rada, že receptík nesklamal. paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. No recept je dobrý, pretože lángoše sú v podstate jednoduché. Je to jedlo chudobných, tak ako napr. pizza preto to netreba preháňať s ingredienciami. Určite by som vynechal vajcia, tie do lángošov nepatria, tvrdnú po nich. A pozor aj na mlieko, potom sa to už blíži ku koláčovému cestu. Stačí kilo múky, kocka kvasníc, lyžica soli, trošku cukru a vody na kvasnice a môžete dať trošku oleja. Dobré skúsenosti mám s pridaním acidka alebo pridaním z originálneho receptu a to troch v šupke uvarených a nastrúhaných zemiakov. Vyskúšajte.

    OdpovedaťOdstrániť