nedeľa 26. septembra 2010

Dokonalý jablčník s posýpkou

- k jeseni patrí jednoznačne dozrievanie jabĺk a v kuchyni sa zasa pečú neodmysliteľné jablkové koláče - z čerstvých, voňavých, práve zo stromu odtrhnutých ......  Tento koláčik patrí tiež k nim - úžasná jablková chuť s chrumkavou posýpkou .... Receptík mám od kolegyne, ktorá nám priniesla koláč cez týždeň do práce na ochutnávku - jednoducho, ... nedalo sa odolať, aby som ho neupiekla i doma ...


Prísady:
Cesto:
* 230g hladká múka
* 60g práškový cukor
* 160g Hera
* 1 vanilkový cukor
* 2 PL mlieka, alebo jogurtu

Posýpka:
* 150g hladká múka
* 100g hera
* 50g práškový cukor
* 1 vanilkový cukor

- okrem toho
* 1 kg očistených nastrúhaných jabĺk
* 1 ML škorica
* cukor podľa kysloti jabĺk
* 1 vanilkový puding /prášok /

1. suroviny na cesto dáme do misky

2 . všetko ručne vymiesime a vložíme na 30 min do chladničky
3. potom rozvaľkáme na veľkosť pekáča /vymazaného maslom a vysypaného múkou, veľkosť 20x35cm/ - pomocou valčeka prenesieme, okreje cesta trošku vyvýšime, popicháme vidličkou
4. k nastrúhaným jablkám pridáme škoricu, cukor podľa chuti a vanilkový puding, všetko si premiešame..... ten puding nie je v upečenom koláčiku cítiť - skor plní funkciu celistvosti
5. jablkovú plnku navrstvíme na cesto
6. suroviny na posýpku spracujeme prstami do posýpkovej podoby
7. nasypeme na jablká a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na caa 55-60 min
8. upečené necháme vychladnúť - koláčik je najlepší keď postojí, takže je fain ho upiecť večer a ráno možeme smelo do neho :)
9. a nech sa páči - ku stolu prosím :) .... napriek tomu, že koláčik neobsahuje žiaden prášok do pečiva, žiadne vajíčko ... je úplne super a to mi možete veriť :)

5 komentárov:

  1. Matka kolacik musi byt vynikajuci...robim podobny, ale s vajickom a s praskom do peciva...vyskusam aj tento Alka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vďaka Alka :), ja som práve tiež robievala aj s vajíčkom /aj ten nasledujúci nektarinkový je s ním/- ale teraz, keď sa vyhýbame prášku do pečiva, receptík mi padol veľmi vhod, ale vobec neľutujem, že som ho robila, lebo ako ho kolegyňa priniesla do práce na ochutnávku - boli sme všetci očarený - aký je dobrý i bez spomínaného vajka i PDP :)) Budem rada, ak Ti zachutí i táto verzia koláčika.paaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem za skvelý recept, jablčník bol naozaj dokonalý!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Najlepší jablčník aký som kedy robila a dokonca asi aj jedla. <3 Spravila som ho už niekoľko krát a vždy po ňom siahnem ako overená vec. Dnes idem nato tiež. :) Ďakujem veľmi za úžasný recept, jednoduchý a famózny.

    OdpovedaťOdstrániť