.... takže, verzia č. 2 plnená tou úžasnou náplňou. Ani neviem čo je chutnejšie - či z tohoto cesta, či z lístkového. Každopádne som sa ich nenormálne prejedla oboch do prasknutia :)))
Prísady na cesto :
* 350g hladká múka
* 250g jemný krémový tvaroh
* štipka soli
* 250g maslo /Hera/
* 2 PL práškový cukor
- okrem toho 1 rozšľahané vajíčko na potieranie rohlíkov pred pečením
Plnka:
* 500g očistených nastrúhaných jabĺk
* cukor podľa chuti
* 1 ML mletá škorica
* šťava a nastrúhaná kora z polovice citróna
* 50g sušených brusníc
* 1/2 balíka citrónového pudingu /prášok/
1. Plnka: - postupujeme podľa obrázkového postupu tu
2. Cesto : - suroviny si vložíme do misky, maslo /teda ja dávam Heru/ dávam studené z chladničky, nech možem s cestom hneď pracovať. Ale kľudne možete použiť zmäknutú, len potom bude treba na chvíľku treba vložiť cesto do chladničky /
3. ručne vypracujeme vláčne elastické cesto
4. ktoré si rozdelíme na polovicu a každú polku rozvaľkáme na pracovnej doske podsypanej múkou /aby sa nelepilo/ na caa 2mm, radielkom nakrájame kocky, na okraj každej nakopkujeme lyžičkou jablkovo-brusnicovú plnku
5. zrolujeme
6. konce trochu prstami pritlačíme, ohneme do rohlíčkovej podoby a na povrchu každého urobíme nožíkom 4 zárezy, aby nám mala pri pečení kde unikať para a rohlík nepraskol
7. prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, pečieme caa 18-20 min do zlatožlta
8. upečené necháme vychladnúť
9. vychladnuté poprášime cukrom. Z uvedenej dávky výjde caa 26 rohlíčkov
10. a mlskáme. Prajem dobrú chuť :)
Maťka no neviem cesto vyzerá fantastické aj aj (lístkove klasika) ale tá brusnicová plnka nemá chybu , to musím urobiť :-)
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, cestíčko je pomerne známe, /určite je aj na mmb/ niekto nepoužíva doň cukor, niekto viac - ja takú trošku na chuť :) - inak je veľmi chutné. Ale rozhodne - tá plnka je fakt skvelá, z tej som momentálne očarená - tak nech chutí :)paaa
OdpovedaťOdstrániťMatka ja som vedela, ze ked sem nakuknem dnes vecer tak urcite najdem nejaku novu mlsku :-) rohlicky vyzeraju uzasne a myslis, ze namiesto brusnic by som mohla pouzit aj hrozienka?? Este pekny vecer,Lucia.
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Lucka:) si zlatá :), a jasne, hrozienka možeš v pohodke - veď tie sa bežne pridávajú do jabĺčok, takže v poho. / Ja som dnes 1x skúsila tú kombináciu s brusnicami - kolegyňa ma nimi zásobila - niekde vypatlala za super cenu :DD/ paaa
OdpovedaťOdstrániť