1* - musí chutiť podobne ako torta od jednej zlatej tetušky, ktorá nám ju vždy piekla
2* - ako plnka bola zvolená parížska šľahačka, čo by nebola až taká hrôza, lebo tú robím bežne, ale chceli aj z bielej čokolády a z tej som mala obavy, lebo s bielou čokoládou je to niekedy na nervy, či už chcete niečo polievať, roztápa sa ako chce a každý výrobca ju má inú
3* - a z čoho ma zatriaslo: - musí byť potiahnutá marcipánom a na torte majú tróniť ružičky /som totižto antitalent na zdobenie/
Tak som to nejako dopatlala do konca, korpusy sa pekne upiekli, parížske šľahačky sa vydarili a vyšľahali tiež /och tá chuť bola famózna ...... hmmm :DDD/, dokonca aj tá biela bola super.
Ozdobovanie som odkladala pol dňa, fakt, vôbec sa mi do toho nechcelo. Až večer, keď u bol ozaj najvyšší čas s tým niečo urobiť, nejako som ju dotvorila. No, nie je to žiaden umelecký zázrak, nervy mi riadne tiekli :DDD..., ale predstavu splnila, takže to bolo hlavné .
Prísady na 1 korpus: / treba ho 2x, takže som použila dvojnásobné množstvo surovín/
* 7 vajec
* 8 PL kryštálový cukor
* 7 PL hladká múka
* 1 PL olej
* 2 PL kakao
* 1/2 bal. prášku do pečiva
Parížska šľahačka z bielej čokolády:
* 3 x šľahačková smotana / á 250ml/
* 2 vanilkové cukry
* 150g biela čokoláda
* 3 stužovače šľahačky
Parížska šľahačka z horkej čokolády:
* 3 x šľahačková smotana / á 250ml/
* 1 PL kryštálový cukor
* 1 PL kakao
* 150g horká čokoláda
* 3 stužovače šľahačky
- okrem toho:- na ozdobu som použila pravý marcipán, zopár cukrárenských ozdôbok a mandľové lupienky
1. najskôr si uvaríme šľahačky spolu s ostatnými surovinami /bez stužovačov/ nad parou vo vodnom kúpeli. Ja si vždy urobím skúšku prstom a keď ma šľahačka riadne opáli, /šľahačka ale nesmie vrieť/odložím z pary, nechám vychladnúť. Po vychladení odložíme do chladničky a necháme zachladiť do ďalšieho dňa. Takto to robím vždy a ešte sa mi nestalo, že by sa mi krém nevyšľahal. Poradila mi to tá vyššie menovaná tetuška, ktorá pečie torty.
2. Korpus: potrebovala som dva, aby bola torta pekne vysoká, veď nás aj bolo na oslave -celá rodina :DD. Preto i krému je tak veľa. Normálne by stačil na jeden korpus krém z 3 šľahačiek .... Celé vajcia šľaháme s cukrom poriadne do penista min. 7-10 min, to je základ, jednoducho sa to musí, lebo inak to bude o ničom.
3. do vyšľahaných vajec pridáme múku, kakao, olej, prášok do pečiva a opatrne už iba zašľaháme
4. vlejeme do tortovej formy /priemer 26cm-30cm/, vymazanej maslom a múkou, alebo použite papier na pečenie. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov caa 20 min, sledovať, skúška špajlou.
5. vychladnuté rozkrojené korpusy rozdelíme na polovicu. A vidíte, sú krásne bublinkové.
6. naplníme ich vyšľahaným krémom. Vychladnuté uvarené šľahačky priamo z chladničky som vyšľahala so stužovačmi. Krásne sa vydarili. .... Plnila som striedavo : - čokoládový krém, biely krém a opäť čokoládový krém. Zbytok bieleho krému som použila na potiahnutie bokov a povrchu torty.
7. a nakoniec tortu potiahneme marcipánom a ozdobíme podľa svojej šikovnosti :D, alebo si zvolíme iný spôsob úpravy . Jednoducho, čo sa nám páči.- no, z fotenia som mala opäť dilemu, pretože som aj s tortou 15 min pobehovala kade-tade a hľadala vhodné svetlo :DD, lepšie to nešlo. Tiež sa ešte len učím fotiť s touto novotou čo mám :D
Matka,no to musela byt uuuzasne chutna torticka...parizska slahacka z bielej cokolady..ved to je ako sen:)))a aj s vyzdobou si sa krasne popasovala:)
OdpovedaťOdstrániťJe krásna a určite aj chutná, ak si ty antitalent tak už potom neviem čo som ja. Aký máš nový foťačik?
OdpovedaťOdstrániťMimochodom, dievčatám, želám všetko dobré, nech sú hlavne zdravé
OdpovedaťOdstrániťMaťka ďakujem, áno - hlavne tie predstavy splnila. Ja som bola práve veľmi prekvapená chuťou tej bielej parížskej šľahačky, lebo som k nej mala dosť negatívny postoj - bielu čokoládu moc nemusím a z tejto som bola dokonca očarená :DD
OdpovedaťOdstrániťIvka ďakujeme krásne za pochvalu i blahoželanie. No vieš, poriadne ma potrápil ten marcipán, pravdupovediac s týmto pravým sa mi ešte oveľa horšie pracovalo ako keď som si doma vyrobila falošný, len som bola lenivá ho robiť :D. A fotoaparát je úplne obyčajný Olympus, ešte sa s ním len učím fotiť, tak snáď sa polepčím časom :D paaaa
OdpovedaťOdstrániťmartinka ,tortička je krásna,a najhklavnejšie ,že splnila očakávania dcérok,k narodeninám im želám všetko najlepšie,hlavne aby boli zdravé.Marta
OdpovedaťOdstrániťMartuška, veľmi pekne ďakujem
OdpovedaťOdstrániť:-DDD ber to pozitivne! dcera aspon vie, co chce! taki ludia su najlepsi! mozes byt na nu pysna! :-D ja mam uz skoro dva krat tolko co tvoja dcera a vzdy ked mam narodky, idem zosaliet od dilemy aku tortu a jedlo na oslave chcem:-DDDD nehovoriac o tom, ze dodnes nemam jasno v ovela dolezitejsich veciach:-DDDD
OdpovedaťOdstrániťP.S. torta musela byt strasne mnaaaaaam!
Matka torticka uplne skvela, hlavne , ze boli dcerky spokojne. Vsetko najlepsie bambulkam k narodeninam.
OdpovedaťOdstrániťhmmm, je peknulinká, a paríž z bielej čokolády...to som ešte neskúsila... ale vyskúšam :-)
OdpovedaťOdstrániťMatkaaaaaaaa tak tá sa ti teda vydarilaaaaaaaaaa!!!Bambulky boli urcite nadsene!!!Este raz Vsetko najlepsieeeeeeeeee!!!!
OdpovedaťOdstrániťKrásna tortička od šikovnej maminky:) Maťka mňa niečo podobné čaká o mesiac len s tým rozdielom že ja si budem hlavu lámať sama že čo urobiť ty si mala aspoň jasno:)a zmákla si to na jednotku:)Babuľkám - žabkám prajem hodne zdravíčka a šťastíčka:)
OdpovedaťOdstrániťMatka , dievcatam gratulujem k narodeninam a tebe k vydarenej torticke...je veelmi peknucka a o chuti vobec nepochybujem...pa Alka
OdpovedaťOdstrániťsi zlatá Anetka, ďakujem,- napriek tomu, že moje dcéry sú úplne rozdielne /napriek tomu, že sú dvojičky :D/, aspoň vo výbere torty majú jasno a zhodnú sa :DDD, lebo to by som mala starosť naviac, keby každá chcela niečo iné .. :D
OdpovedaťOdstrániťAdrianka, veľmi pekne ďakujeme, paa
OdpovedaťOdstrániťTinka, ja som skúšala s tou bielou čokinou 1x /s veľkými obavami, ktoré boli nakoniec úplne zbytočné/, a tá chuť ma fakt prekvapila, napriek predsudkom voči tejto čokoláde.
OdpovedaťOdstrániťSlávuška, ďakujeme zo srdiečka. Och áno, malé boli spokojné a to poteší najviac . paaa moja
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, ďakujem. Ja som rada, že aspoň v tomto mali dcérky rovnakú predstavu - lebo inak sú ako nebe a dudy :DD, úplne rozdielne. Teším sa na Tvoj výtvorček a som presvedčená, že to bude krásny skvost. paa
OdpovedaťOdstrániťAlka, ďakujeme moooc
OdpovedaťOdstrániťNádherný dort podle přísných kritérií jsi splnila na jedničku s hvězdičkou. Já jsem horzný antitalent na zdobení, takže do marcipánu a podobných potahovacích hmot bych rozhodně nešla, takže máš můj velký obdiv. A pařížskou šlehačku z bílé čokolády by mě nikdy nenapadlo vyrábět, takže moc děkuju za rozšíření obzorů, určitě ji někdy vyzkouším, protože teď nám v rodině začínají doslova narozeninové orgie :-) Úžasně jemný dívčí dort, žasnu a slitnám :-)
OdpovedaťOdstrániťJe krasna, a urcite vyskusam, lebo parizske slahacky to je moje. Aku bielu cokoladu si pouzila? Dakujem Lucia
OdpovedaťOdstrániťVše nejlepší k narozeninám dvojčat! Dort je nádherný a určitě musel chutnat velmi dobře! Ta pařížská šlehačka s bílé čokolády zní zajímavě!
OdpovedaťOdstrániťkraaasne sa ti podarila... aj my sme tento mesia oslavovali, teda moje baby... ja som si tento raz objednala tortu koli tomu ze nestiham stale nic... ale poviem ti ze radsej si sama spravim o rok... no idem popozerat co si vsetko piekla a varila... dlhsie som nenazerala... tak som zvedava...
OdpovedaťOdstrániťMadli, ďakujem moc za pochvalu. Ja teda tiež nie som žiadny talent na zdobenie :DD, ale snaha bola a už som si povedala, no čo - veď nejde na výstavu a budem sa tešiť, nech už akokoľvek vyzerá :DDD. Jeej a ten biely paríž naozaj odporúčam - tá chuť je fakt úžasná.paaa
OdpovedaťOdstrániťLucka ďakujem :D, No a nad tou bielou čokoládou som sa teda potrápila, lebo ja ju normálne moc nemusím - take neviem ako chutia tieto druhy čokolád :DDD. Ale nakoniec som sa rozhodla pre bielu čokinu z Lidla /caa 0,33 eur - 100g/, lebo horkú som mala overenú, že fajn. Nakoniec som bola spokojná, pekne sa roztápala - aj s vyšľahaním nebol problém.
OdpovedaťOdstrániťHaF, veľmi pekne ďakujem za krásny komentárik, paa
OdpovedaťOdstrániťVeronika, ďakujem. Veď práve - ja som v poslednom čase tiež objednávala tortu - od tej menovanej tetušky ale to musím povedať, že ona čo upiekla, tak fakt, klobúk dolu, neskutočne perfektná chuť, vždy som bola spokojná. Ale ona pečie tak - po domácky, kvalitne a veľmi chutne, takže u nej nebolo čo riešiť. Teraz som sa rozhodla, že veď upečiem, síce teda nie je krásna ako od nej, ale hlavne bola chutná, malé boli spokojné, tak ma i tešilo nakoniec
OdpovedaťOdstrániťnáhodou tá tortička je prekrááásna, pretože je na nej vidno, že je pečená z láskou ... a to je najdôležitejšie ... Jana
OdpovedaťOdstrániťJani, veľmi pekne ďakujem, paa
OdpovedaťOdstrániťMilá Martinko, náhodou jsem zabloudila na Tvé krásné stránky a už vím, že budu ráda vracet. Moc příjemný blog. Tato dorta vypadá famozně. Nemám žádnou zkušenost s pařížskou šlehačkou a chci se zeptat. Jak dlouho dopředu můžu dort touto šlehačkou plnit? Před podáváním nebo vydrží do druhého dne v lednici? Děkuji a přeji krásný den.
OdstrániťLenka, veľmi pekne ďakujem z celého srdiečka. Ja dúfam, že i v budúcnosti nesklamem - mám teraz veľmi máličko voľného času :(. Čo sa týka tej šľahačky - je to moja najoblúbenejšia plnka do tortičiek, a vydrží v pohode 4-5 dní v pohode naplnená - to vravím z vlastnej skúsenosti. Je prevarená, takže, nie je s ňou žiaden problém a čo mne sa na nej veľmi páči - okrem toho, že je veľmi chutná - je to asi najrýchlejšie urobená náplň, čo zasa veľmi oceňujem.... pa Lenka a prajem taktiež krásny dník
OdpovedaťOdstrániťTorta vyzera vyborne,len ma zaraza,ze to parizska slahacka vydrzala,dala sa torta pekne pokrajat? A neroztekal a nerosil sa ti marcipan?Lebo co viem,tak pod marcipan musi ist maslova plnka,nie slahacka.Ale ak sa neroztekal,skusila by som ju
OdpovedaťOdstrániťLenka/lilienka,ja mam skusenost s parizskou,ze ju treba vyslahat vecer a do rana nechat tortu v chlade,lepsie sa potom kraja,inak sa rozteka,ale to je skoro so vsetkymi plnkami tak
OdpovedaťOdstrániťAhoj tvoja torta bola fakt krasna. Ja tiez robievam torty s parizskou slahackou (na 1 slahacku 100g mliecnej cokolady)ale mam taky problem ze mi to nejde uplne do tuha vyslahat. Myslis ze pomoze ked tam dam menej cokolady? A kolko cokolady? Pouzivas normalnu rastlinnu slahacku napr. z Lidla tu v krabicke 250ml? Velmi pekne dakujem za odpoved Andrea
OdpovedaťOdstrániť