Spomínala som, že využívame momentálne všetky možné úpravy a spracovanie jahôdok. Nie je ich až tak strašne veľa, že by sme o ne zakopávali, ale na bežné pomlsanie ich množstvo postačuje. Tak som dnes robila jahodové guličky, veľmi rýchly receptík. Na zemiakové cesto nebol čas, tvaroh som nemala - tak som zvolila odľahčené rezancové cestíčko.
No a nič viacej nebolo treba - už iba hladný chýbal ... a tých sa u nás našlo viacero.
Prísady:
* 300g hrubá múka
* 400g polohrubá múka
* štipka soli
* 1 vajce
* 250ml plnotučné acidofilné mlieko /prípadne kyslá smotana, zakysané mlieko ../
* teplá voda podľa potreby
- okrem toho : - ovocie všeho druhu, rozpustené maslo a kto čo má rád na posypanie: napr. mak s cukrom
Postup:
1. v miske si ručne vypracujeme jemné tvárne cesto, teplú vodu prilievame podľa potreby ako si múka vezme. Cesto nesmie byť husté ako na klasické rezance, ale jemnejšie - vláčnejšie, ľahko tvarovateľné.
2. Na pracovnej doske vymúčenej múkou si ho rozvaľkáme, nožíkom nakrájame na štvorce, poukladáme jahody, alebo iné sezónne ovocie / a zabalíme do guličky.
3. Hotové guľky nahádžeme do vriacej osolenej vody a počkáme kým vyplávajú na povrch, nezabudneme premiešať, aby sa nám neprilepili na dno hrnca. Po vyplávaní ich necháme asi 1 minútku povariť a už iba vyberieme, polejeme rozpusteným maslom a posypeme na čo máme chuť.
4. Prajem dobrú chuť
mnaaaam, a to idem prave behat! nastastie, inak by som asi zacala toto varit:-)
OdpovedaťOdstrániť:DDD, jaaj ano Lucka boli naozaj mňam ...a ja Ti závidím iniciatívu v behanííííí, to by sa mi zišlo ako soľ ! :D
OdpovedaťOdstrániťmnaaaaam! toto som nejedla 300 rokov!!! vyzeraju straaasne lakavo ;o)
OdpovedaťOdstrániťJej, to je mňamka, uvařím co nejdříve. Jindra
OdpovedaťOdstrániťMariannka, u nás to býva zasa častejšie, a cesto robievam podľa toho na aké mám suroviny, čas, prípadne chuť.... zvlášť v tomto ovocnom období - máme to veľmi radi, len keby mi z toho maku nebolo tak strašne zle :((( a to ho mám na guliach najradšej.
OdpovedaťOdstrániťBudem rada Jindruška, hlavne aby chutilo, paa
OdpovedaťOdstrániťmnaaam gule!
OdpovedaťOdstrániťMatka, boze, tak by som si dalaaaaaaaa
OdpovedaťOdstrániťMichaelka, jaj veru dobré boli, a dobre padli, sme si pochutili všetci na nich. Strašne krásne to voňalo z toho čerstvého ovocia a chuť ..... hmm,
OdpovedaťOdstrániťJooj Slávinka, ja by som Ti rada poslala - aj poštovým holubom, keby sa dalo..
OdpovedaťOdstrániťJahodové kuličky vypadají opravdu úžasně a hned bych si jich pár dala. Škoda jen, že manžel nemá takováto jídla vůbec v oblibě, takže si vždycky musím počkat až na chvíli, kdy jede na nějakou dlouhou služebku a zároveň musím i já mít chuť na sladké. Ale až budu mít k dispozici nějaké dobré tuzemské jahody, určitě tuhle báječnou knedlíčkovou dobrotu spáchám (a bude to moje premiéra - ovocné knedle jsem ještě nevyráběla :-)).
OdpovedaťOdstrániťĎakujem krásne Madli. Vieš, u nás máme sladké jedlá dosť radi, nevravím, že ich máme každý deň na tanieri - to nie , ale aspoň raz do týždňa sa niečo urobí - či už palacinky, alebo šišky a pod. Dokonca i môj ocino je pekne mlsný :DDD, ale samozrejme i tým "nesladkým" jedlám sa rozhodne nebránime. Tak ja dúfam, že Tvoje premiérové guľky sa podaria podľa predstáv a budú chutiť, paaa
OdpovedaťOdstrániťhttp://tageskinder.blogspot.com/2011/06/ein-super-tip-fur-essen.html
OdpovedaťOdstrániťzdielam aj vo Svajciarsku :D dakujem za super receptik.mirka
je mi potešením Mirka, paa a krásny dník
OdpovedaťOdstrániťZaujalo mě moc to těsto, určitě vyzkouším..já dělávám jen kynuté.
OdpovedaťOdstrániťJak se dostanu k jahodám, jdu na to. Navrch mám já ráda kysanou smetanu sypanou kakaem a cukrem a zas nemastím. Jen pak vklouznou do krčku.. bože jakou já mám na ně chu´t..tenhle nápad se mi moooc líbí..