Mrkvové cesto je úplne fantastické, teda ja nedám naň dopustiť, strašne mi chutí. Aspoň si nepamätám, že by som jedla doteraz nejaký zlý mrkvový koláč - možno by som názor zmenila, ktovie ? - ale tieto rožteky sú úúplne geniálne, fakt :D .... prevoňané citrónom, sladučké, plnené dobrým poctivým hustým slivkáčom. A samozrejme, z cesta sa dajú kľudne vytvarovať nielen tieto rožteky, ale i šatočky a podobné kreácie, ktoré nás napadnú.
Prísady:
* 300g hladká múka
* 150g maslo /hera/
* 180g najemno nastrúhaná mrkva
* štipka soli
* 2 PL práškový cukor
* 2 PL acidofilného mlieka, prípadne kyslej smotany, bieleho jogurtu a pod
* nastrúhaná kôra z jedného stredne veľlkého citróna
- okrem toho: - 1 rozšľahané vajce na potretie rožtekov a hustý slivkový lekvár
1. všetky suroviny vypracujeme na husté cesto, ktoré odložíme na 1 hod do chladničky
2. potom rozdelíme na 3 rovnaké časti a každú rozvaľkáme do kruhu
3. každý kruh ostrým nožom rozdelíme na 12 trojuholníkov
4. na každý trojuholník dáme za malú lyžičku slivkového lekváru a stočíme od najširšej časti k najužšej do rožteka, okraje na bokoch mierne pritlačíme, aby lekvárik pri pečení neubzikol kade ľahšie :D
5. ukladáme na plech vyložený paierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 15 min, sledujeme
6. prajem dobrú chuť
tak veru, Matka!!!ani ja nedám na "mrkváky" dopustit.sú fantastické a tie tvoje vyzerajú tak lákavo, mnaaaam.
OdpovedaťOdstrániťAni ja nedam dopustit na mrkvickove kolace!!! A toto vyzera byt pecka! Mnaaaam!
OdpovedaťOdstrániťMatka , mas pravdu su skvele.Pamatam si, ze sme ich s mamkou casto pekavali a najradsej sme ich mali s dobrym domacim slivkovym lekvarom:) Uz som ich roky, rokuce nepiekla, vdaka za pripomenutie. Tvoje rozteky vyzeraju mnami, mnam. Narobila si mi normalne chutky na ne:)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Slávuška ...:D
OdpovedaťOdstrániťMarianka, áno - ale vieš že veľa ľudí pozerá s nevôľou na mrkvu v ceste :DDD, a pritom také mňamky je to .Ďakujeem
OdpovedaťOdstrániťAdrianka, ďakujem za komentík. Vieš napr. moja mamina také nerobievala, nepoznala som takéto cestíčko s mrkvou, 1x som vyskúšala z jedného receptíku na MMB a učarovalo mi. Odvtedy ho veľmi rada používam.
OdpovedaťOdstrániťPotrebovala by som teraz smajlíka škrabajúceho sa po hlave. Vyšlo by mi to cestíčko z bezlepkovej múky? Mám pocit, že áno. Nejde tam droždie, nekysne to ..... vyskúšam.
OdpovedaťOdstrániťjoooj Ivka, v tom Ti bohužiaľ neporadím :(, je mi ľúto, ale snáď by to šlo i s tou bezlepkovou, s klasickou múkou je cestíčko veľmi tvárne, treba asi len vyskúšať.
OdpovedaťOdstrániťMartinko, je z tebe doslova přebornice na krásné rohlíčky. I tyto musím určitě vyzkoušet, protože mrkové těsto mám moc ráda, švestková povidla mám zrovna v lednici a už mi pomalu docházela inspirace, jak s nimi naložit. Takže brzy to u nás bude krásně vonět, už se moc těším!
OdpovedaťOdstrániťMadli ďakujem krásne za komentík, si zlatá. Mne sa veľmi páčia tie rohlíčkové tvary :DDD. Náplň do rohlíčkou nemusí byť práve slivková - i iné, tvarohová, maková... akú má človek rád, tak nech chutia, paaa
OdpovedaťOdstrániťTak včera jsem podle tvého krásného receptu spáchala mrkvové šátečky s povidly a můžu říct, že jsou úžasné. Manžel se nejprve na to oranžové těsto divně ošklíbal, ale když ochutnal, rychle změnil názor. A moc chutnají našemu dvouletému prckovi a to je to hlavní! navíc nejsou vůbec pracné (nejpracnější je jen nastrouhat tu mrkev :-)), jsou chutné a navíc zdravé, takže já jsem moc a moc psokojená a děkuju ti za recept, který se stane stálicí v mé kuchyni.
OdpovedaťOdstrániťjeeeeej, tak Madli - ani nevieš ako si ma poctila, že si spáchala receptík odo mňa!!!, som strašne rada, že i manželíkovi chutilo napriek podivnej mrkvovej farbe. Veru, tá mrkva nastrúhať je na tom asi najpracnejšie - inak pohoda- rýchlovka . Som úplne vytešená, že si bola spokojná
OdpovedaťOdstrániť