RECEPTY

nedeľa 29. mája 2011

Mramorový pudingový koláč s ovocím a mandľovou posýpkou

   Myslím, že variácií na tento koláčik je niekoľko, každý má ten svoj obľúbený. Zvyčajne sa tesne po upečení hneď polieva kyslou smotanou vymiešanou s vanilkovým cukrom /čo ja moc nemusím a radšej si počkám keď koláč vychladne úplne a potriem ho smotanou až po úplnom vychladnutí - ale všetko je samozrejme vecou chuti u každého/. V tomto prípade je miesto kyslej smotany použitá mandľová posýpka. Jednoducho sme nemali chuť na nič studené z chladničky - iba osviežujúce a zároveň chrumkavé. A práve tú chrumkavosť nám zabezpečí mandľová posýpka. Samozrejme - podmienka to nie je, kľudne i obyčajná bez mandlí.
    Deduš - môj ocino / v poslednom čase mu nejak prischlo iba oslovenie Deduš :D/ sa nám práve dnes vrátil z kúpeľov, zhodil zopár zimných kilečiek / za čo schytal obrovskú pochvalu :D - tak i to bol jeden z dôvodov ako urobiť koláčik trošku menej kalorický, ale zároveň chutný.

Prísady na cesto:
* 5 vajec
* 250g kryštálový cukor
* 250g hladká múka
* 100ml olej
* 100ml voda
* 1 prášok do pečiva
* 1 PL kakao
* štipka soli
Prísady na pudingovú náplň:
* 750ml mlieko
* 2 čokoládové pudingy
* 4 PL kryštálový cukor
Prísady na posýpku:
* 3 PL mleté mandle
* 2 PL polohrubá múka
* 2,5 PL práškový cukor
* 50g maslo
- okrem toho : - ovocie aké máme radi: - ja som použila rozmrazené jahody a 1 banán

Postup:
1. najskôr si uvaríme puding z mlieka, cukru a pudingových práškov - ktorý necháme vychladnúť
2. celé vajcia vyšľaháme s cukrom do penista - šľaháme min. 5 min
3. pridáme do nich múku premiešanú s práškom do pečiva, vodu, olej, soľ - prešľaháme
4. oddelíme 2/3 cesta - ktoré nalejeme na plech vyložený papierom na pečenie
5. do zvyšnej 1/3 cesta pridáme 1 PL kakaa a kakaové cesto namramorujeme na biele
6. po ceste lyžicou porozdeľujeme rovnomerne vychladnutý puding, poukladáme ovocie /obalené v polohrubej múke, aby nekleslo na dno/
7. z vyššie uvedených surovín vypracujeme ručne posýpku a rozsypeme ju na koláčik
8. vložíme ho do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme caa 40 min.
 9. v polovici pečenia, môžeme koláč posypať mandľovými lupienkami

10. prajem dobrú chuť / hmmm, nechápem, prečo mi tie fotky ladia do modra  :(, budem sa snažiť to vylepšiť, lebo takto sa mi to moc nepáči :(/

16 komentárov:

  1. Táto Tvoja verzia sa mi veľmi páči, chcela by som ísť na samozber jahôd, tak potom určite vyskúšam...a na margo tej modrej, modrá je dobrá...:-D Darina B.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Darinka, ďakujem Ti krásne. ja tento rok na samozber nejdem, džemu mám ešte z minulého roku a i tieto jahody použité v koláčiku boli ešte práve z minuloročného samozberu. V mamininej záhradke sa ukazuje zatiaľ jahôdok dostatok, tak uvidíme či nám budú stačiť, zatiaľ ich stačíme jesť :D, ale to sú prvé ... či vydržia ?- neviem :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Maťka, akú fajnovú klasiku si upiekla:) tiež je to náš obľúbený koláčik no pečiem ho len keď nás je viac tj. na rodinné stretnutia:)...a ak ťa trápi modrý nádych skús si vyvážiť bielu (funkcia na foťáku)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Teda Martinka, ty si bola usilovna tento vikend:-))same dobroty, kolacik by som si hned dala, hladna som ako vlk ked ho vidim:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Matka, aj mne sa pacia tie fotky. Ja by som praveze chcela vediet robit take fotecky. V akom programe pracujes s fotkami? A kolacik je super, ja ho robievam bez ovocia a prave s tou smotanou na vrchu, ktoru ty velmi nemusis:) Ja som nepiekla tento vikend!!!!!! , tak veru by bodol kusok tvojho klacika:) Mnaaaaaaam

    OdpovedaťOdstrániť
  6. mňam Martinka, aj táto verzia koláčika je super, teším sa na jeho vyskúšanie, tá mandľová posýpka-mňam

    Ivana KC

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Maťka chutný koláčik apropo máš pekne spracovanú stránku Betka

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Vypadá to velmi dobře, jsem s pečením poslední dobou na štíru, teď mám důvod to trochu napravit!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Matka, ale toto je teda akáaa dobráaa verzia pudingového klácika hmmm? Nabududce urcite skusim, paci sa mi ta mandlová posýpka mnam...:*

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Andrejka, ďakujem moc za komentík i radu /s tým foťákom to skúsim - stále sa s ním len učím fotiť/

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Lucinka, ďakujem,- noo, ono to boli všetko iba rýchlovečky :D šmahom ruky, mám rada tie víkendy keď sa môžem realizovať v kuchyni .

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Adrianka, - jaaj ja som so sebou ešte veľmi nespokojná :(, snažím sa, ale nie vždy sa mi vydarí pekný záber /ako práve táto fotka je toho náležitou ukážkou :(/ a program mám úplne ten základný Picasa3. Inak vieš, ja ho obyčajne tiež robievam s tou smotanou ten koláčik, len teraz bol čas trošku dietnejší - tak som zvolila iba posýpku a chutný bol i v tejto verzii. Iba tú smotanu dávam na vychladnutý koláč - nie horúci vytiahnutý z rúry, tak to je ten nepatrný rozdiel, ale pre mňa dosť závažný /nemám pocit "brblavého" cesta potom :DD - ale to je samozrejme ako som písala každého vecou chuti.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ivka, veľmi pekne ďakujem - tak dúfam, že bude chutiť i táto verzia , paa

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Betka, ďakujem mooc za pochvalu, snažím sa - nie je to vždy ako by som si predstavovala /Bohužiaľ mám dosť veľký nedostatok času :(/, ale veľmi si cením Tvojho komentíku, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Slávuška, ďakujeem - taká dietnejšia :DD, ale orčo nezaostáva za origošom - je to niečo trošku iné, chrumkavejšie ..paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  16. HaF: - ďakujeeem, a neboooj, ja som na to tiež tak - raz mračno - raz slnečno, raz oblačno :D

    OdpovedaťOdstrániť