nedeľa 13. februára 2011

Tvarohové lístkové hrebene s hruškami a brusnicami

   Vobec sa mi dnes nechcelo piecť, poznáte to určite tiež :), ale malé si pýtali niečo sladké pod zúbky a viem veľmi dobre ako by to dopadlo, keby sa v nedeľu nič neupieklo  - či už otvorenou čokoládou, keksíkmi a podobne. Tak som teda rýchlo vytiahla lístkové cesto, zavárané hrušky a dobrota bola o pár minút na svete ....
Prísady:
* 500g lístkové cesto
Náplň:
* 250g jemný krémový tvaroh
* 1x 7dcl pohár sterilizovaných hrušiek /prípadne iné tvrdšie ovocie, kľudne i čerstvé//
* 50g sušené brusnice
* 1 citrónový puding /prášok/
/ak nemáte, použite vanilkový puding a nastrúhajte koru z 1/2 citróna/
* 1 vanilkový cukor
* 1 PL práškový cukor
* 1 žĺtok
- okrem toho: - 1 rozšľahané vajce na potieranie

1. zavárané hrušky /prpadne iné ovocie/ si zlejeme. Hrušky si zaváram sama, nemám rada "brbláky", tak moje sú také fajn chrumkavé
 2. nakrájame ich na malé plátky a poriadne osušíme papierovou utierkou
 3. zmiešame s tvarohom, cukrami, žĺtkom, brusnicami a pudingovým práškom /ten je tam na to, aby nám to pri pečení nevytekalo kade-tade :)/
 4. lístkové cesto rozdelíme na polovicu a každú časť vyvaľkáme na tenko, radielkom rozdelíme na 9 ks a narežieme "hrebene"
 5. poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, okraje potrieme rozšľahaným vajcom, naplníme priravenou tvarohovo-hruškovou zmesou
 6. priklopíme druhú časť cesta, povrch potrieme zvyšným rozšľahaným vajcom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme caa 10 minutiek
 7. upečené, voňavé:)
 8. a už iba letmo poprášime cukrom a už isto budete vedieť ďalej čo s tým :), prajem dobrú chuť.

12 komentárov:

  1. nádherné a mnamkové.ja som tiez robila lístkove obálocky :-) plnila som slivkovým lekvarom.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem Slávik, :), veru lístkové cesto je vždy moja záchrana a výsledok v akejkoľvek podobe sa u nás stretne s úspechom, ... ooch a veru so slivkáčom som dáávno nerobila, mňam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vyzerá to úžasne, ja osobne som však vždy smutná, keď sa rozhodneš použiť lístkové cesto, lebo ja som hneď mimo. Ja som dnes opäť robila tvoju štrudličku. Sme si pochutili

    OdpovedaťOdstrániť
  4. mnamky,Matka...listkove cesto ma toooolko tvári,a vsetky su silno mnamkoveeeee:)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vďaka Ivka za pochvalu. Vieš, ono to bola fakt rýchlovka - a vlastne musím vyprázdňovať mrazničku pomaličky, takže i ten tvaroh, čo som použila bol mrazený a myslela som, že narobí riadnu galibu. Každopádne som veľmi rada, že aspoń tou štrúdličkou som Ťa mohla inšpirovať a som veľmi rada, že si si ju zopakovala. Vďaka Ivka, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. máš pravdu Matík - ja som vždy bola inak jeho dosť veľkým odporcom, lebo som s ním nevedela narábať :DDD, a nakoniec ma teraz vždy vytrhne z núdze :) paa

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Martinka akoby som sa počula. Mne sa lístkové cesto zakaždým prilepilo k pechu. Doma ma mama totiž tak učila, že stačí plech len studenou vodou vyliať a potom naň len položiť lístkové cesto. Mne sa ale cesto vždy prilepilo. Teraz si už ale plech potriem olejom a ide to. No ale možno Ty si s ním mala inú konfrontáciu ... :).

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Kinguška trafila si do čierneho :), presne ten problém som mala tiež vždy, teraz som si zvykla už iba na papieri na pečenie a je po mojom veľkom probléme :DDDD

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Mne to s papierom nefungovalo, ale možno chyba bola v papieri, lebo už aj to viem, že nie je papier ako papier :). Hlavné, že nám to už s lístkovým cestom funguje, lebo je to super základ pre výborné a najmä rýchle jedlá.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. máš pravdu - nie je papier ako papier, tiež som to zistila na sebe :), no čo už, človek sa učí na vlastných chybách :), každopádne, teraz tiež nedám na lístkové cesto dopustiť, veľa krát ma zachránilo .

    OdpovedaťOdstrániť
  11. originalne a urcite aj velmi chutne!!! hned by som si dala!

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ďakujem Dori, sú naozaj chutnučké a veľmi rýýýchle :ä

    OdpovedaťOdstrániť