Niekedy si vravím, že ako dobre, že je ubúdajúci mesiac, lebo vždy ako sa blíži ku splnu /pribúda/ tak vtedy neviem čo by som od dobroty zjedla. Teda, neviem či vy tiež pociťujete také chute, ale u mňa sa tento lunárny kalendár funguje naplno. Horšie na tom som samozrejme, keď sa blíži spln - slané, sladké, kyslé ... no jednoducho všetko mi ide na chuť - a ešte i tie kilá navyše sa lepšie nabaľujú :D.
Ale teraz keďže mesiac ubúda /jupííí/ môžeme si dopriať zopár dobrôt navyše :D - samozrejme všetko s mierou a nie plech na posedenie.
Takže som dnes piekla takú trošku klasiku - na slanú nôtu : - tieto pagáčiky a mrkvové rožteky na sladkú nôtu, nech to máme pekne vyrovnané. Kyslú uhorku nájdem v chladničke :DD.
Prísady:
* 290g hladká múka
* 250g hrudkovitý tvaroh
* 250g tuk /palmarín/
* 200g kyslá smotana
* 1 ML morská soľ
* 1 žĺtko
- okrem toho: - 1 rozšľahané vajce na potretie pagáčikov a semienka, trebárs sezamové
1. všetky suroviny spolu ročne spracujeme
2. odložíme na 1 hod do chladničky /môžete si pripraviť i večer a na druhý deň piecť/ do potravinárskej fólie
3. rozvaľkáme na pracovnej doske vysypanej múkou na caa 3/4 -1cm
4. nejakým malým štamperlíkom, prípadne pidi vykrajovátkom vykrojíme pagáčiky
5. ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom /rascou, makom/ vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a upečieme
6. a to je všetko :D - sú ohromne rýchle a veľmi jedlé
- len tak pre zaujímavosť:- do polovice vypracovaného cesta som primiesila 1 ML pizza korenia, kvoli dcérkam, chceli pizzovú príchuť, viete ako to je - deti a pizza :D, a bolo to fakt vynikajúce.
Pagaciky su super, uz som ich davno nerobila, normalne si ma inspirovala Mati ;o)
OdpovedaťOdstrániťMaťka tak toto dôverne poznám:) len ja mám pocit že mne sa tie mesačné fázy akosi skracujú:)))pagáčiky vypadajú moc dobre a tie mrkvové šatôčky tiež , už som robila (ale len raz) mrkvové sušienky a boli výborné tak asi skúsim aj tieto zdravé šatôčky:
OdpovedaťOdstrániťMartinka, vyborne obidva tvoje receptiky. Ja comu najviac asi neviem odolat z jedla je cerstve pecivo a taketo pecene pagaciky a rozteky ako robis. Aj slane aj sladke!! Musim si zakazovat to robit, lebo....ani ubudajuci mesiac nepomoze :-))Mnaaam
OdpovedaťOdstrániťVďaka Marianka, veru i ja som dávno nerobila, proto nastal čas si zopakovať a dobre padli :D
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, Vďaka, ....ja mám niekedy pocit, že u mňa je ten pribúdajúci mesiac stále :DDD, no tak snáď aspoň tá mrkva niečo nadľahčila v tých rožtekoch a nebude sa na nás ukladať :DDD. paaaa
OdpovedaťOdstrániťLucka, ďakujem krásne - a neboj nie si sama, s tým mesiacom :DDD
OdpovedaťOdstrániťPo pagáčikoch sa u nás len tak zaprášilo. Asi polovicu množstva múky som nahradila celozrnnou a boli naozaj chutné. Andrea
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, teší ma .. inak s tou celozrnnou múkou, tiež fajn nápad, ja občas zvyknem miešať so špaldovou hladkou,, keď mám a tiež sú dobručké i v tejto kombinácii
OdpovedaťOdstrániťvyzeraju ozaj super, asi sa nato dám, ale zaujimalo by ma kolko ks stoho cca bude. Endy
OdpovedaťOdstrániťahoj Endy, ďakujem, sú ozaj skvelé... no a množstvo, myslím okolo 2 plechov
Odstrániť