RECEPTY

sobota 21. mája 2011

Tvarohové pagáčiky so smotanou

      Niekedy si vravím, že ako dobre, že je ubúdajúci mesiac, lebo vždy ako sa blíži ku splnu /pribúda/ tak vtedy neviem čo by som od dobroty zjedla. Teda, neviem či vy tiež pociťujete také chute, ale u mňa sa tento lunárny kalendár funguje naplno. Horšie na tom som samozrejme, keď sa blíži spln - slané, sladké, kyslé ... no jednoducho všetko mi ide na chuť - a ešte i tie kilá navyše sa lepšie nabaľujú :D. 
    Ale teraz keďže mesiac ubúda  /jupííí/ môžeme si dopriať zopár dobrôt navyše :D - samozrejme všetko s mierou a nie plech na posedenie.
    Takže som dnes piekla takú trošku klasiku - na slanú nôtu : - tieto pagáčiky a mrkvové rožteky na sladkú nôtu, nech to máme pekne vyrovnané. Kyslú uhorku nájdem v chladničke :DD.

Prísady:
* 290g hladká múka
* 250g hrudkovitý tvaroh
* 250g tuk /palmarín/
* 200g kyslá smotana
* 1 ML morská soľ
* 1 žĺtko
- okrem toho: - 1 rozšľahané vajce na potretie pagáčikov a semienka, trebárs sezamové

1. všetky suroviny spolu ročne spracujeme
2. odložíme na 1 hod do chladničky /môžete si pripraviť i večer a na druhý deň piecť/ do potravinárskej fólie
3. rozvaľkáme na pracovnej doske vysypanej múkou na caa 3/4 -1cm
4. nejakým malým štamperlíkom, prípadne pidi vykrajovátkom vykrojíme pagáčiky
5. ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie,  potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom /rascou, makom/ vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a upečieme

6. a to je všetko :D - sú ohromne rýchle a veľmi jedlé

-  len tak pre zaujímavosť:-  do polovice vypracovaného cesta som  primiesila 1 ML pizza korenia, kvoli dcérkam, chceli pizzovú príchuť, viete ako to je - deti a pizza :D, a bolo to fakt vynikajúce.

10 komentárov:

  1. Pagaciky su super, uz som ich davno nerobila, normalne si ma inspirovala Mati ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Maťka tak toto dôverne poznám:) len ja mám pocit že mne sa tie mesačné fázy akosi skracujú:)))pagáčiky vypadajú moc dobre a tie mrkvové šatôčky tiež , už som robila (ale len raz) mrkvové sušienky a boli výborné tak asi skúsim aj tieto zdravé šatôčky:

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martinka, vyborne obidva tvoje receptiky. Ja comu najviac asi neviem odolat z jedla je cerstve pecivo a taketo pecene pagaciky a rozteky ako robis. Aj slane aj sladke!! Musim si zakazovat to robit, lebo....ani ubudajuci mesiac nepomoze :-))Mnaaam

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vďaka Marianka, veru i ja som dávno nerobila, proto nastal čas si zopakovať a dobre padli :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Andrejka, Vďaka, ....ja mám niekedy pocit, že u mňa je ten pribúdajúci mesiac stále :DDD, no tak snáď aspoň tá mrkva niečo nadľahčila v tých rožtekoch a nebude sa na nás ukladať :DDD. paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lucka, ďakujem krásne - a neboj nie si sama, s tým mesiacom :DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Po pagáčikoch sa u nás len tak zaprášilo. Asi polovicu množstva múky som nahradila celozrnnou a boli naozaj chutné. Andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Andrejka, teší ma .. inak s tou celozrnnou múkou, tiež fajn nápad, ja občas zvyknem miešať so špaldovou hladkou,, keď mám a tiež sú dobručké i v tejto kombinácii

    OdpovedaťOdstrániť
  9. vyzeraju ozaj super, asi sa nato dám, ale zaujimalo by ma kolko ks stoho cca bude. Endy

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj Endy, ďakujem, sú ozaj skvelé... no a množstvo, myslím okolo 2 plechov

      Odstrániť