RECEPTY

piatok 26. novembra 2010

Jablková torta s pudingom

    V priebehu týždňa sa u nás zastavili moji rodičia a priniesli mi zopár jabĺčok zo záhradky. Teda ja som si prosila iba zopár, ale to zopár - u nich znamená plná taška kopcom :) /zlatí rodičia - stále sa o nás starajú, aby sme mali všetkého dostatok :)/. Takže, ako to vidím - tento týždeň bude u nás v znamení jabĺk - tj. týždeň jablkový. A moj prvý výtvor z nádielky sa nesie v podobe tejto chutnej nepečenej tortičky - ako inak : - veľmi rýchla záležitosť, či už s jej prípravou, alebo konečným sprataním do bruška :), veď ju iste poznáte ...
Prísady :
*  veľký balík piškót 

Jablková plnka:
* 500g očistených nastrúhaných jabĺk
* šťava a kora z polovice citróna
* 1 PL hnedý cukor /podľa kyslosti jabĺk/
* 1/2 ML mletá škorica
* 100ml voda
* 1 Zlatý klas /prášok/ 

Pudingová plnka:
* 500ml mlieko /u mňa sójové/
* 2 PL hnedý cukor
* 2 pudingy /smotanovo-vanilkové/

Smotanová plnka:
* 250g kyslá smotana
* 1 vanilkový cukor


- okrem toho: - kakao, alebo granko na posypanie torty 

1. nastrúhané jablká premiešame s cukrom, škoricou a vytlačenou šťavou a nastrúhanou korou z citróna - podusíme pod pokrievkou na miernom ohni caa 7min
2. do podusených pridáme zlatý klas vymiešaný s vodou a prevaríme do zhustnutia /je to chvíločka/
3. kým sa nám jabĺčka dusili, uvaríme si hustý puding z mlieka, cukru /kľudne použite aj biely kryštál/ a pudingových práškov
4. tortovú formu /priemer 20cm/ si vyložíme piškótami 
5. nalejeme na ne horúce udusené jabĺčka a poukladáme opäť vrstvu piškót  /po celej jablkovej ploche /
6. na piškóty rozotrieme horúci smotanovo-vanilkový puding
 
7. opäť založíme piškótami a necháme vychladnúť 
 
8. zatiaľ si pripravíme smotanovú plnku vymiešaním kyslej smotany s vanilkovým cukrom /u mňa domáci/

9. rozotrieme ju po vychladnutom pudingovom  povrchu  a posypeme kakaom, alebo grankom /my sme si zvykli takéto mňamky iba čistým kakaom/ . Vložíme do chladničky a necháme poriadne stunúť, najlepšie na noc

10. na druhý deň tenkým nožíkom uvoľníme okraj torty od formy
11. a je čas k pauze a vyloženiu nožičiek, nech sa páči: - ku stolu :)

12 komentárov:

  1. Nádhera, zítra hned udělám,
    je zase jiný určitě bude výborný.
    Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahoj Slávka :), oooch áno je to maškrtka - taká nepresladená, osviežujúca :), musím zúžitkovať tie jabĺčka, je ich riadny kopec :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Budem rada Jidruška, je to chutnučká rýchla tortička, - taká menšia obmena klasiky :) dúfam, že zachutí, paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Už se chladí a sbíhají se nám sliny.
    Děkuji. Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tešííím sa Jindruš, hlavne aby chutila, paaaaa

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Martinko, snědeno, byla to mńamka,
    jste šikulka.
    Jindra

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ďakujeeem Jinduška, som rada, že chutilo. paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ich denke, schmeckt auch sehr gut!
    Liebe Grüße Anneliese

    OdpovedaťOdstrániť
  9. ich danke Ihnen so viel, so Kuchen sehr lecker ist, ich wünsche Ihnen einen schönen Tag.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ahoj, martinka, tato slecne ukradla tvoje dve torticky


    http://www.sashe.sk/kiki-photography/detail/piskotkova

    http://www.sashe.sk/kiki-photography/detail/bananikova

    OdpovedaťOdstrániť
  11. ja nemám na to slov :( nechápem - keby si aspoň dala tú námahu a urobila svoju verziu

    OdpovedaťOdstrániť